EKONOMİ - 02 Eylül 2025 Salı 10:42

Bozkır yeşerdi, 110 bin dekar alanda yapılan patates ekimi ile 460 bin ton rekolte bekleniyor

A
A
A
Bozkır yeşerdi, 110 bin dekar alanda yapılan patates ekimi ile 460 bin ton rekolte bekleniyor

Sofraların vazgeçilmezi olan patatesler, ilkbahar aylarında toprakla buluştu. Bozkır olarak bilinen Sivas’ta 110 bin dekar alanda ekilen patates, hasat için gün sayıyor.


İlkbahar’da toprakla buluşan ve lezzet bakımından Türkiye’nin en iyi patatesi olan Sivas’ta hasat için gün sayılıyor. Hububat hasadının ardından sarı renge bürünen bozkırda büyüyen patatesler, Kızılırmak havzasını yeşile boyadı. Tohumluk patatesi üretiminde ilk, yemeklik patates üretiminde ise ilk 5 içerisinde yer alan Sivas’ta 110 bin dekar alanda ekim yapıldı. 2024 yılında 140 bin dekar alanda ekilen ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık sonrası 2025 yılında 110 bin dekar alanda ekilen patateste 460 bin ton rekolte bekleniyor.


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Çetindağ, "Sivas, son 10 yıldır Türkiye’nin patates üretiminde söz sahibi illerinden biri haline gelmiştir. Geçen yıl yaklaşık 140 bin dekar arazide patates ekilmişti. Bunun 40 bin dekarı tohumluktu, kalan 100 bini ise yemeklik patatesti. Geçen sene yaklaşık 560 bin ton patates üretildi. Baktığımızda Sivas, Türkiye ortalamasında 5’nci sırada, tohumlukta ise 1’nci sırada. 2025 yılına gelindiğinde İklim değişikliği ve kuraklıktan dolayı biraz düşüş yaşandı. Geçen sene 140 bin dönüm ekilen patates tohumu bu sene 110 bin dönüme düştü. Yaklaşık 30 bin dönümde kısıtlamaya gidildi. Barajların doluluk seviyesine göre ve yağmurların yeteri kadar yağmaması nedeniyle yaklaşık 30 bin dönümde kısıtlamaya gidildi" dedi.



"460 bin ton ürün bekleniyor"


Sivas’ın tohumluk patates üretiminde lider olduğuna dikkat çeken Başkan Çetindağ, "Bu yıl 87 bin dekar patates yemeklik olarak, 23 bin dekarında tohumluk olarak ekildi. Bu sene rekorumuzda ilk aldığımız verilere göre 460 bin ton rekolte bekleniyor. Bu da Türkiye ortalamasına baktığımızda Sivas’ın yine ilk 5’in içinde olacağını gösteriyor. 460 bin ton patateste ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Hasada da az kaldı yavaş yavaş başlayacak. Buradaki patatesin aroması çok güçlü. Çünkü gece ve gündüz sıcaklık farkından dolayı kabuğunun kalın olması, kışa dayanıklı olması ve 1’nci seviye kalitede patates üretiliyor. Üreticiler de diğer illerden buraya geliyor. İnşallah hasadımız ülkemize milletimize hayırlı olur" şeklinde konuştu.



Bozkır yeşerdi, 110 bin dekar alanda yapılan patates ekimi ile 460 bin ton rekolte bekleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sayapark’ta yılbaşı coşkusu tüm hızıyla devam ediyor Mersin’in alış veriş merkezi Sayapark’ta 6 Aralık tarihinde başlayan ’Yılbaşı Festivali’, zengin içeriği ve renkli atmosferiyle ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Şehrin yılbaşı ruhunu en canlı şekilde yansıtan festival, her yaştan misafire hitap eden etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Festival alanında kurulan lezzet stantları, ziyaretçilere farklı damak tatlarını keşfetme imkanı sunarken, hediyelik eşya stantları yılbaşına özel ürünleriyle alışveriş keyfini artırıyor. El emeği ürünlerden yılbaşı konulu süs eşyalarına kadar pek çok alternatif, festival boyunca ziyaretçilerle buluşuyor. Çocuklar için özel olarak hazırlanan eğlence alanları ise festivalin en ilgi çekici bölümleri arasında yer alıyor. Atlı karınca, trambolin ve akülü arabalar minik ziyaretçilere keyifli anlar yaşatırken, ücretsiz şişme çocuk oyun alanları ailelerin yoğun ilgisini görüyor. Güvenli ve eğlenceli şekilde tasarlanan bu alanlar, çocukların doyasıya eğlenmesine olanak sağlıyor. Işıklandırmaları, süslemeleri ve yılbaşı konseptiyle Sayapark, hem aileler hem de arkadaş grupları için keyifli bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor. Festival, ziyaretçilerine alışveriş, eğlence ve yılbaşı atmosferini bir arada sunarak şehrin en renkli yılbaşı festivali olma özelliğini bu yıl da koruyor. Sayapark Yılbaşı Festivali, yılbaşı dönemine özel etkinlikleri ve eğlence dolu içeriğiyle önümüzdeki günlerde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Manisa İzmirlİ fotoğrafçılar Manisa’ya hayran kaldı İzmir’den gelen fotoğraf tutkunları, Manisa’nın tarihi ve doğal mirasını objektifleriyle ölümsüzleştirdi. Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü İzmir Grubu, Manisa’da düzenlenen fotoğraf gezisinde kentin tarihi ve doğal güzelliklerini fotoğrafladı. Manisalı amatör fotoğrafçı İsmail Aybey’in rehberliğinde gerçekleşen gezide, fotoğraf severler Manisa’nın simge mekanlarına yoğun ilgi gösterdi. Manisa’nın simgelerinden Ulu Park’ta bir araya gelen fotoğraf ekibi, ilk olarak Sultan Camii, Tarihi Tıp Müzesi, Muradiye Camii, Kurşunlu Han ve Hatuniye Camii’ni objektiflerine yansıttı. Ardından Ulu Camii, Darphane, Ağlayan Kaya ve Kır Kahvesi’ni ziyaret eden ekip, Manisa Mevlevihanesi’ni de gezerek tarihi dokuyu fotoğrafladı. Geziyle ilgili değerlendirmede bulunan amatör fotoğrafçı İsmail Aybey, İzmir ve Salihli’den gelen fotoğraf dostlarıyla birlikte keyifli bir gün geçirdiklerini belirterek, "Manisa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini bol bol fotoğrafladık. İnsan yaşadığı şehirdeyken bazı değerlerin kıymetini fark edemeyebiliyor. Bu geziyle birlikte ben de Manisa’yı yeniden keşfetmiş oldum. Birçok şehzadeye ev sahipliği yapmış, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii’ni barındıran ilimiz, gerçekten gezilip görülmeye değer" dedi. Fotoğraf gezisi, katılımcıların Manisa’ya dair gözlemlerini paylaşması ve çekilen karelerin değerlendirilmesiyle sona erdi.