GÜNDEM - 28 Nisan 2025 Pazartesi 10:52

Bu köyün suyunu içen doktor oluyor, her haneden çıkan en az bir doktor var

A
A
A

Sivas'ta bulunan Kolluca köyü, yetiştirdiği doktorlar ile dikkat çekiyor. ‘Bu köyün suyunu içen doktor oluyor' denilen köyden bugüne kadar 130 doktor yetişti.

Sivas kent merkezine 19 kilometre uzaklıkta bulunan merkeze bağlı Kolluca köyü, hikâyesi ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 350 nüfusu bulunan köy, bünyesinden çıkardığı 130 doktor ile duyanları hayrete düşürüyor. 50 yıl önce annesinin isteği üzerine doktor olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Cahit Gümüşer’den sonra dönemin gençleri birer birer tıp fakültesi kazanıyor. Akrabaları ve komşularına özenen gençler, Tıp Fakültesini bitirerek doktor oluyor. Kolluca köyünün bu özelliğini duyanlar, ‘Bu köyün suyunu içen doktor oluyor’ diyerek köyü ziyaret ediyor. köyde bulunan çeşmeden su içen vatandaşlar, çocuklarına ve akrabalarına su götürüyor.

Bu köyün suyunu içen doktor oluyor, her haneden çıkan en az bir doktor var

"Su getirin, çocuklara içirelim doktor olsunlar"

Bu köyün suyunu içen doktor oluyor, her haneden çıkan en az bir doktor var

Köyün tarihinin çok eskiye dayandığını ifade eden Şinasi Kumru, "Doktorlarımız ile meşhur bir köyüz. 130 tane doktorumuz var. Her sene 1-2 tane öğrencimiz Tıp Fakültesi kazanıyor. Yaklaşık 350 nüfusumuz var. Bizim köyden su istiyorlar. Gittiğim kurumlarda ‘Su getirin, çocuklara içirelim doktor olsunlar’ diyorlar. Herkeste öyle bir söylenti var. Bizim aileden de kardeşim doktor. Her aileden 1 veya 2 tane doktor var. Şu anda 4-5 tane Tıp Fakültesi öğrencimiz var. Profesör ve Doçent seviyesinde doktorlarımız da var. Köyün bu özelliğini duyanlar şaşırıyorlar. Birbirlerinden özenti oluyor. ‘Bu köyün suyunu içen doktor oluyor’ diyorlar. Gelip burada su içiyorlar, ellerini ve yüzlerini yıkıyorlar" dedi.

Bu köyün suyunu içen doktor oluyor, her haneden çıkan en az bir doktor var

Rahmi Meyveci - Arzu Kübra Doğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya ‘Etik Hacker’ yarışması tamamlandı: Güvenlik açıklarını bulmak için kıyasıya yarıştılar Sakarya Büyükşehir Belediyesi, gençlerin yeteneklerini keşfetmek ve teknolojiye olan ilgilerini artırmak için düzenlediği Genç Yazılımcı Proje Yarışması’nın "Etik Hacker" etabı tamamlandı. 12 genç yazılımcı, siber güvenlik senaryolarını ele alarak kendilerine sunulan uygulamaların güvenlik açıklarını yakalamaya çalıştı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Genç Yazılımcı Proje Yarışması’nın "Etik Hacker" kategorisi tamamlandı. Gençler, güvenlik açıklarını bulmak için Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) hazırlanan atölyede kıyasıya yarışarak siber güvenlik alanındaki yeteneklerini sergiledi. Yarışmacılara zafiyet içeren uygulamalar sunuldu ve bu uygulamalardaki güvenlik açıklarını tespit etmeleri istendi. 12 genç, güvenlik senaryolarını ele alarak kendilerine sunulan farklı alanlardaki mobil uygulamaların güvenlik açıklarını, zafiyetlerini yakalamak için pür dikkat, tam odak çalıştı. SGM’de gerçekleşen yarışmada gençler hem bilgi hem de yetenekleriyle dikkat çekti. Kıyasıya rekabetin yaşandığı yarışmada gençler, siber güvenlik alanında kendilerini test etme fırsatı buldu hem de eğlenceli bir deneyim yaşadı. Yarışmanın sonuçları, ilerleyen günlerde düzenlenecek ödül töreniyle açıklanacak. Şimdi gözler, yarışmanın ikinci etabı olan "Oyun Geliştiricisi" kategorisine çevrildi.
Kayseri Okul bahçesinden şampiyonluklara Kayseri’de bir ortaokulun kız futbol takımı, çoğu zaman okul bahçesinde yaptıkları antrenmanlarla hazırlandıkları şampiyonalarda farklı dereceler elde ederek başarı sağladı. Kocasinan ilçesinde bulunan Gazioğlu Ortaokulu’nda öğretim gören kız çocuklardan oluşan futbol takımı, başarılarıyla adından söz ettiriyor. Okul bahçesinde yaptıkları antrenman ile Türkiye şampiyonlarına katılan takım, 3 yıldır aldıkları başarılar ile büyük mutluluk yaşadı. Önümüzdeki hafta Düzce’de düzenlenecek Türkiye şampiyonasına katılacak olan takım, çalışmalarını sürdürürken, kendilerine uzanacak yardımı da bekliyor. "Türkiye şampiyonu olarak dönmek istiyoruz" Takımın hikayesini anlatan Beden Eğitimi Öğretmeni Abdullah Köngül, "5 yıl önce bu okula geldim. Geldiğimde pandemi dönemi vardı ve çocuklarla uzaktan eğitim yapıyorduk. Pandemi bittikten 1 yıl sonra sportif faaliyetler başladı. Bu bölgede olan çocukların özellikle futbola olan yatkınlığını biliyordum. Bu şekilde spor faaliyetlerine başladık. 2022 senesinde Kayseri ikincisi olduk. 11 kişiydik ve yedeğimiz bile yoktu. Daha sonraki sene Kayseri birincisi olduk. Türkiye şampiyonasına katıldık ve ilk 10’a girdik. Geçen sene de Türkiye şampiyonasına Kayseri birincisi olarak katıldık. Oradan Türkiye şampiyonası ve yarı finallerinden birinci olarak çıktık. Türkiye şampiyonasında finallerinde dördüncü olduk. 3 yıldır bu takımla Türkiye derecesi yapıyoruz. Kayseri’den sadece biz temsil ediyoruz. Geçen hafta da Sivas’ta yapılan Türkiye yarı finallerine katıldık ve burada da grup birincisi olarak şampiyon olduk. Önümüzdeki hafta Düzce’de yapılacak olan Türkiye birinciliği finallerine katılacağız. Türkiye şampiyonu olarak dönmek istiyoruz. Takım olarak buna inandık. Başaracağımıza inanıyoruz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Çocuklarımız emeklerimizi boşa çıkarmayacaktır. Geçen sene 3 öğrencimiz milli takıma gitti. Şu anda milli oyuncumuz da var. Biz bunlar için uğraşıyoruz" dedi. Takımın kalecisi 14 yaşındaki Hazal Polat da küçük yaşlarda erkeklerle futbol oynayarak bu spor dalına ilgisinin başladığını kaydederek, "Babamın da desteği ile Kayseri Kadın Futbol Kulübü’ne yazıldım. 2 yıldır da orada devam ediyorum. Okulda da antrenmanlarımıza devam ediyoruz. Üst üste 3 yıldır Kayseri’yi biz temsil ediyoruz. Geçen sene de Türkiye dördüncülüğünü elde ettik. Bu sene de grup birincisi olduk ve Türkiye finallerine çıkmaya hak kazandık. Hedefim milli takıma seçilmek ve ülkemizi temsil etmek istiyorum" şeklinde konuştu. Takım kaptanı Ayşenur Köylü ise, "Beşinci sınıfta beden eğitimi öğretmenimizin yönlendirmesiyle futbola başladım. Abdullah hocamızın tavsiyesiyle bu okula geldim. Burada başarılarımız her daim artıyor. 3 yıldır turnuvalara katılıyoruz ve ve Kayseri’ye kupayla dönüyoruz. Bu yılda inşallah şampiyon olup Kayseri’ye kupa getireceğiz" ifadelerini kullandı.
Sivas Türk Mutfağı Haftasında, Sivas Lezzetleri Görücüye Çıktı Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla Sivas mutfağının damak çatlatan lezzetleri görücüye çıktı. 21-27 Mayıs tarihleri arasında "Türk Mutfağı Klasikleri" temasıyla 4’üncü kez kutlanan Türk Mutfağı Haftası Sivas’ta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü organizasyonunda başlayan Türk Mutfağı Haftası açılış programına Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Adem Uzun, il protokolü ve basın mensupları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Zengin Sivas mutfağını tanıtmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun ise, "Türk mutfağı içerisinde Sivas mutfağı da gerçekten zengin bir özellik taşıyor. Bunun da en önemli etkenlerinden birisi Sivas coğrafyasının iklim şartları itibariyle çok farklı bir iklim özelliğine sahip olması. Bunun yanında da tarımcılık ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar. Sivas Belediyesi olarak zengin Sivas mutfağını tanıtmak için elimizden gelen her türlü gayret ve çabayı gösteriyoruz." dedi. Sivas, Anadolu’nun En Önemli Lezzet Durağı Kültürümüzün en önemli miraslarından biri olan Türk mutfağının, tarih boyunca zenginliği, çeşitliliği ve özgün lezzetleriyle dünya çapında haklı bir üne sahip olduğunu ifade eden Vali Yılmaz Şimşek, "Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde kutlanan 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası, bu eşsiz kültürel hazinemizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasına vesile olmaktadır. Bu kapsamda, kadim Anadolu’nun önemli bir lezzet durağı olan Sivas’ımız da köklü gastronomi kültürüyle bu haftaya katkı sunmaktadır. Sivas köftesi, hingel, madımak, katmer, peskütan çorbası, dut pekmezi ve daha nice yöresel lezzetimiz, asırlardır sofralarımızı süslemekte ve kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Her biri yalnızca damak tadımızı değil, aynı zamanda tarihimizle, coğrafyamızla ve yaşam biçimimizle ilgili çok kıymetli ipuçları taşımaktadır" diye konuştu. Konuşmaların ardından Sivas’a özgü yemekler sergilenerek ziyaretçilere tattırıldı.