SAĞLIK - 18 Şubat 2025 Salı 12:19

Karbonmonoksit gazından zehirlenenler, bu ünitede tedavi ediliyor

A
A
A

Sivas’ta uzay istasyonuna olan benzerliği ile dikkat çeken ‘Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi’, birçok hastanın derdine deva oluyor. Kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı etkili bir tedavi yöntemi olan bu ünite ile hastalar kısa sürede sağlığına kavuşuyor.

Yara, yanık, görme ve işitme kaybı gibi rahatsızlıklara karşı kullanılan ‘Hiperbarik Oksijen Tedavi Ünitesi’, kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarına karşı da kullanılıyor. Yüksek basınçlı kabinde yaklaşık 2 saat boyunca saf oksijen verilen hastalar, kanlarındaki oksijen miktarının artırılması yolu ile tedavi ediliyor. Tıbbi kıyafetlerini giyerek 12 kişilik kabine giren hastaları, yüksek basınç ve saf oksijen ile tedavi ediliyor. Yaklaşık 2 saat kesintisiz süren tedavi süresince içeriden hemşire, dışarıdan ise kameralar yardımı ile izlenen hastalar, uzman doktorların belirlediği seanslar süresince tedaviden ücretsiz yararlanıyor.

Karbonmonoksit gazından zehirlenenler, bu ünitede tedavi ediliyor

Tedavi ünitesi ile ilgili bilgiler veren Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Soner Uludağ, "Burası Hiperbarik oksijen tedavisini uyguladığımız ünite. Hiperbarik oksijen tedavisi, basınç odası diye tabir ettiğimiz kapalı alan içerisinde yüksek basınçla yüzde yüz oksijen tedavisi olarak özetleyebiliriz. Hastalarımız, burada tedavilerini oksijen maskesi veya benzeri aparatlarla oksijeni soluyarak almaktadır. Hiperbarik oksijen tedavisinin genel kullanım alanlarına değinecek olursak, özellikle halk arasında bilinen şeker hastalıkları ve damar tıkanıklığına bağlı iyileşmeyen yaraların tedavisinde sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Ani işitme ve görme kaybı gibi acil tıbbi durumların tedavisinde hiperbarik oksijen tedavisini etkin bir şekilde kullanmaktayız. Sivas genelinde değerlendirmede bulunacak olursak, özellikle bu bölgede karbonmonoksit zehirlenmesi dediğimiz halk arasında soba zehirlenmesi olarak tabir edilen durumlarla kış aylarında sıklıkla karşılaşmaktayız. Hastaların klinik ciddiyeti değişmekle birlikte kış aylarında ciddi seyredebilen vakalarda artış olduğunu bilmekteyiz" dedi.

Karbonmonoksit gazından zehirlenenler, bu ünitede tedavi ediliyor

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde etkin kullanılıyor

Hiperbarik oksijen tedavisinin karbonmonoksit zehirlenmelerinde güvenli bir şekilde kullanılabildiğini ifade eden Uludağ, "Kalp dokusu ve sinir sistemi dediğimiz ciddi olabilen vakalarda karşımıza kötü klinik tabloları çıkabilmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesi tedavisinde gözümüze çarpan ana ajan, oksijen tedavisidir. Kısa sürede yüksek basınçlı olarak uygulanan Hiperbarik oksijen tedavisi, hastanın kanında çözülmüş oksijen düzeyini çok yüksek seviyelere çıkarabilmektedir. Karbonmonoksit dediğimiz zehirli gazı, vücuttan bir an önce uzaklaştırılmasında ve ciddi sekel bırakabilecek organlardaki hasarı önlemek adına acil tedavide önemli bir ajan olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiperbarik oksijen tedavisi ile izlediğimiz karbonmonoksit zehirlenmesi olan hastalarımız da tedavi süreci ve seans sayıları hastanın klinik takibine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bizlerde bu değerli tedaviyi karbonmonoksit zehirlenmesi açısından sıkıntılı bir bölge olan Sivas’ta ve Sivas Numune Hastanesi’nde sürdürmekteyiz" dedi.

 

Rahmi Meyveci - Arzu Kübra Doğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Gördes Kültür ve Doğa Derneği, kuruluşunun 7. yılında yazarlarla buluştu Gördes Kültür ve Doğa Derneği tarafından geleneksel hale getirilen "Edebiyat Günleri" etkinliği, derneğin 7. kuruluş yılında bu kez yazarlarla imza ve söyleşi günü düzenlenerek kutlandı. Dernek salonunda gerçekleşen programa ünlü yazar ve avukat Cenap Güven ile yazar Ahmet İnce konuk oldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gördes Kültür ve Doğa Derneği Başkanı Emine Ataman Koç, "Dernek olarak düzenlediğimiz 7. kültür etkinliğinde Cenap Güven ve Ahmet İnce’yi ağırlamaktan onur duyuyoruz. Her iki yazarımız da bu coğrafyanın yetiştirdiği değerlerdir." dedi. Söyleşide ilk olarak söz alan ve eseri Zeki Ökten tarafından sinemaya uyarlanarak Kemal Sunal ile Demet Akbağ’ın başrollerini paylaştığı "Davacı" filminin yazarı Cenap Güven, yazarlık ve siyaset hayatından hatıralarını paylaştı. Güven, yaklaşık 60 yıl önceki Gördes’in siyasi yapısına dair anekdotlar aktarırken konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Ardından konuşan Gördes Gazetesi Başyazarı Ahmet İnce, yazarlık serüvenine nasıl başladığını anlattı. İnce, okul yıllarında çıkardıkları duvar gazetesinde spor yazıları kaleme aldığını belirterek, yazın yolculuğunun buradan başladığını ifade etti. Söyleşinin sonunda Dernek Başkanı Emine Ataman Koç, konuk yazarlara çiçek takdim etti. Cenap Güven ise ’Bir Mahkeme Öyküsü’, ’Bir Kitap Alana Bir Venedik Bir Roma’, ’Duruşma Başlıyor (Tiyatro)’, ’Avukatlık ve Adliye Anıları’, ’Siyaset ve Türkiye İşçi Partisi Anıları’ isimli kitaplarını okuyucuları için imzaladı. Programa Gördes Kültür ve Doğa Derneği Başkanı Emine Ataman Koç ve dernek üyeleri, Doç. Dr. İbrahim Koç, Eğitimci İnsel Güven, Gördes Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Sırlan da katıldı.
Antalya Estetik ameliyat sonrası hayatını kaybeden Alman kadının cenazesi ülkesine götürüldü Ülkesindeki doktorlar estetik ameliyat için onay vermemesine rağmen Türkiye’ye gelip Antalya’da yaptırdığı vücut gerdirme operasyonu sonrası hayatını kaybeden Alman kadının cenazesi ülkesine götürüldü. Almanya’nın Siegen kentinde yaşayan 41 yaşındaki Julia Ramona Jesch, ülkesindeki doktorların 2017 yılında karaciğer nakli olması nedeniyle "ameliyat olamazsın" uyarılarına rağmen Antalya’da vücut gerdirme operasyonu için bir doktorla anlaştı. 4 Kasım tarihinde Antalya’ya gelen Jesch’e 5 Kasım’da özel bir hastanede Plastik ve Estetik Cerrahı Op. Dr. B.Ç. tarafından karın, koltuk altı ve kalça bölgelerine yönelik yağ aldırma ve vücut gerdirme operasyonu gerçekleştirildi. Ameliyattan kısa bir süre sonra genç kadın, özel hastanedeki odasında kanlar içerisinde bulundu. Hastane görevlileri tarafından ilk müdahalesi yapılan ve yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Jesch, 10 gün süren yaşam mücadelesini ardından 15 Kasım’da hayatını kaybetti. Jesch’in cansız bedeni, otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Antalya Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemlerinin ardından bugün teslim alınan Julia Ramona Jesch’in cenazesi, Almanya’nın Siegen kentine götürüldü. Cenazeyi teslim almak için Antalya’ya gelen kadının ailesi, nakil geçmişi bilindiği halde operasyonun yapılmasına tepki göstererek, hem kurumdan hem de ameliyatı yapan hekimden şikayetçi oldu.