KÜLTÜR SANAT - 14 Mayıs 2026 Perşembe 20:38

Sivas Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı

A
A
A
Sivas Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı

Sivas’ta bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. Yöresel kıyafetli çocuklar, klasik otomobiller ve geleneksel gösterilerin renk kattığı festival, 16 Mayıs’a kadar sinemaseverleri ağırlayacak.


Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Sivas Uluslararası Film Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı. 12-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda sinemaseveri bir araya getirdi. Sivas Valiliği önünden başlayan kortej yürüyüşü, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde sona erdi. Yürüyüşe yöresel kıyafetli çocuklar, klasik otomobiller ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, Hıdırellez şenliklerinin geleneksel unsurları da yer aldı. Özellikle ‘saya gezmesi’ kapsamında sergilenen deve karakteri, vatandaşların ilgisini çekti. Festival boyunca film gösterimlerinin yanı sıra panel ve çeşitli kültürel etkinliklerin gerçekleştirileceği öğrenildi. Sinema dünyasından birçok ismin katıldığı festivalin, kentin kültürel hayatına katkı sunması hedefleniyor.


"Sivas’a değer katıyor"


Festivale Kırgızistan’dan katılan üniversite öğrencisi Zhanybek Ömürkan, bu sene çok fazla yoğun olduğunu söyleyerek, "Bu sene 3’üncüsü düzenlenen film festivali muazzam bir biçimde gerçekleşiyor. Bu bizim Anadolu’muzun kadim şehri Sivas’ın diğer ülkeler tarafından tanınırlığını daha çok arttırıyor. Bu sene çok farklı, daha güzel çünkü daha yoğun ilgi görüyor. Türk dünyası öğrencileri ve yapımcı, yönetmenlerde burada ve bu bizi hem gururlandırıyor hem de çok güzel bir duygu yaşatıyor. Gerçekten çok çeşit tiplemeler mevcut festivalde bir birinden farklı mezhebe sahip insanlar geldi. Sinema dünyasının önemli bir iletişim aracı olduğunu görebiliriz. Hem de festival bağlamında da etkinliğin bu kadar rağbet ve talep görmesi Sivas’a değer katıyor" dedi.


"Coşkuyu hep beraber yaşıyoruz"


Yürüyüşe katılan Gamze Yanardağ ise festivalin çok coşkulu olduğunu ifade ederek, "Şu an da çok keyifli ve coşkulu bir festival oluyor. Yürüyüşte biz de bu coşkuyu hep birlikte yaşıyoruz. Birbirinden farklı çeşit karakterlerde festivalde ev sahipliği yapıyor. Film festivaline uygun bir şekilde afişlerimizler birlikte bizde bu yürüyüşe katıldık. Herkesi diğer yapılacak bütün etkinliklere bekliyoruz" diye konuştu.


(YÇ-GF-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Korkuteli Devlet Hastanesinde yangın ve tahliye eğitimi Korkuteli Devlet hastanesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerince muhtemel yangın durumlarına karşı "Yangın, Yangında Tahliye, Afet Durumu ve İtfaiyecilik Mesleği, Uygulamalı Yangın Söndürücü Kullanımı" konularında eğitim verildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Korkuteli İtfaiye İtfaiye Amirliği tarafından düzenlenen eğitim kapsamında, yangın anında doğru tahliye yöntemleri, yangın söndürücülerin kullanımı ve acil durum planlaması gibi konular uygulamalı olarak anlatıldı. Özellikle hastane gibi kritik kurumlarda meydana gelebilecek elektrik kaçağı ve oksijen yoğunluğu kaynaklı risklere dikkat çekilerek, personelin panik yapmadan doğru müdahalede bulunmasının hayati önem taşıdığı vurgulandı. Eğitimin ikinci bölümünde ise hastane bahçesinde uygulamalı yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildi. İtfaiye ekipleri önce yangın söndürme tüplerinin kullanımını anlattı, ardından doğru müdahale tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Katılımcılar yangına güvenli mesafeden yaklaşma, rüzgar yönünü hesaplama, alevin tabanına müdahale etme ve soğutma işlemini sürdürme gibi kritik uygulamaları birebir tatbik etti. Tatbikat sırasında hastane personeli sırayla yangın tüpü kullanarak kontrollü şekilde oluşturulan temsili yangına müdahale etti. İtfaiye ekipleri de uygulama boyunca doğru tekniklerin yerleşmesi için yönlendirmelerde bulundu. Eğitimin ardından, katılımcılara yangın güvenliği konusunda bilinçlendirilerek, olası afet durumlarında doğru müdahale yöntemleri üzerine bilgilendirme gerçekleştirildi.
Antalya Antalya’da sağlık turizmi zirvesine 100’den fazla ülkeden katılım Antalya’da düzenlenen Sağlık Turizmi Zirvesi’nde 100’ün üzerinde ülkeden gelen büyükelçi, diplomatik temsilci, yatırımcı, akademisyen ve sektör temsilcileri sağlık turizmi alanındaki iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Antalya’da 14-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Antalya Sağlık Turizmi Zirvesi, sağlık turizmi alanında uluslararası katılımla düzenlendi. Zirvede, Türkiye’nin sağlık turizmindeki küresel hedefleri, yatırım imkanları ve uluslararası iş birlikleri ele alındı. Sağlık Turizmi Konfederasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvenin açılışında konuşan Bay, Türkiye’nin sağlık turizmindeki stratejik gücüne dikkat çekerek Antalya’nın uluslararası sağlık destinasyonu olma yolunda önemli bir merkez haline geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık turizmi, yatırım ve uluslararası tanıtım vizyonunun yansımalarının öne çıktığı zirvede, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi temsilcileri de yer aldı. Zirveye Kamboçya, Lübnan, Bangladeş, Somali, Afganistan, Maldivler ve Pakistan başta olmak üzere 100’ün üzerinde ülkeden temsilciler katıldı. Kazakistan Antalya Başkonsolosluğu, Moldova temsilcileri ile Bakü’den sağlık yatırım çevreleri de organizasyonda yer aldı. 27. Dönem Antalya Milletvekili İbrahim Aydın yaptığı konuşmada tarım, orman ve sürdürülebilir kalkınma politikalarına değinerek üretim ve kalkınma alanlarında verilen destekleri anlattı. Uluslararası konuşmacılar Travis Fox ve Mitchell Fox ise küresel sağlık turizmi, sağlık diplomasisi ve yatırım fırsatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Danışmanı Mehmet Tekeli de Türkiye’nin sağlık turizmindeki büyüme potansiyeli ve yatırım süreçlerine ilişkin bilgiler paylaştı. Zirvede düzenlenen oturumlarda ülkeler arası sağlık iş birlikleri, uluslararası hasta hareketliliği, sağlık yatırımları, akademik ortaklıklar ve sürdürülebilir sağlık turizmi modelleri ele alındı.