ÇEVRE - 04 Ekim 2025 Cumartesi 14:46

Yağmur suyu hattının içinden geçirilen doğalgaz hattı, robot kamera ile tespit edildi

A
A
A
Yağmur suyu hattının içinden geçirilen doğalgaz hattı, robot kamera ile tespit edildi

Sivas’ta belediye ekipleri tarafından incelenen yağmur suyu tahliye hattının içinde aktif kullanılan doğalgaz boru hattı bulundu.


Sivas Belediyesi, altyapı onarım ve yenileme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kayıp kaçak oranını en aza indirmek için su hatlarını yenileyen ve onaran belediye ekipleri, aynı zamanda yağmur suyu tahliye hatlarını da kontrol ederek onarım ve yenileme çalışmaları yapıyor. Şehrin altyapısını denetlemede modern teknoloji kullanan belediye, robot kameralarla yeraltında incelemeler yapabiliyor. Sivas Belediyesi ekipleri, Kardeşler Mahallesi Birlik Caddesi’nde gerçekleştirdikleri denetimler sırasında yağmur suyu tahliye hattının içinden geçen doğalgaz hattı buldu. Robot kameralara yansıyan görüntülerde, yağmur suyu hattı delinerek içinden geçirilen doğalgaz borusunun bir binaya ait olduğu tespit edildi. Muhtemel bir facianın önüne geçen ekipler, tehlikeyi ortadan kaldırmak için çalışma başlattılar.



"Bizim hattımızı delerek içinden doğalgaz borusu geçirmişler"


Bir apartmanın bu boruyla doğalgaz aldığını tespit ettiklerini dile getiren Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun, "Artık sadece yeraltı kanallarını değil, yağmur suyu hatlarımızı da robot kameralarla izliyoruz. Birlik Caddesi’ndeki yağmur suyu hattını incelediğimizde karşımıza bizleri hayrete düşüren bir görüntü çıktı. Yağmur suyu hattımızın içinden bir doğalgaz borusu geçtiğini gördük. Bizim hattımızı delerek içinden doğalgaz borusu geçirmişler. Bu boruya da yağmur suyu ile beraber gelen poşetler ve bazı atıkların takıldığını gördük. Şu anda apartman bu boruyla doğalgaz alıyor. Peki, burada aşırı yağışlarla bu birikmeler devam etse, tıkanıklıkla birlikte Allah göstermesin bu boru patlasa ve yağmur suyu hattında bir doğalgaz patlamasına sebep olsa, facianın boyutu ne derece olur" diye konuştu.



Yağmur suyu hattının içinden geçirilen doğalgaz hattı, robot kamera ile tespit edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van 32 yıllık ayakkabı ustasının çırak sitemi: "Eli kirlenmeyenin karnı tok olmaz" Van’da 32 yıldır mülki amirlere özel ayakkabı üreten ve eskiyenleri ekonomiye kazandıran Fikret Kaya, gençlerin "elim kirleniyor" diyerek mesleğe ilgi göstermemesinden dert yanarak zanaatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Van’ın İpekyolu ilçesinde yarım asrı geride bırakan ömrünün 32 yılını ayakkabı tezgahının başında geçiren Fikret Kaya, gelişen teknolojiye rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürüyor. Çıraklıktan başladığı ayakkabıcılık mesleğini 32 yıldır aralıksız sürdüren Fikret Kaya, değişen teknolojiye rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla icra ediyor. Meslek hayatı boyunca el emeğinin yerini fabrikasyona bırakışına tanıklık eden Kaya, bir yandan mülki amirler ve bürokratlar için özel sipariş ayakkabı üretirken bir yandan da eskiyen ayakkabıları aslına uygun şekilde onararak ekonomiye katkı sağlıyor. "Biz eskiyi özlüyoruz" İHA muhabirine konuşan ayakkabı ustası Fikret Kaya, geçmişten bugüne el emeği bittiğini ve her şeyin artık fabrikasyona döndüğünü belirtti. Ayakkabı ustası Kaya, "Teknoloji ve makineler çıkınca hem biz hem de müşterilerimiz rahat etti. Ama yine de biz eskiyi özlüyoruz. Keşke o eski günler olsaydı, keşke eskiye devam edebilseydik. O zorlukları, o sıkıntıları yine görseydik; ama maalesef o günlere geri dönemiyoruz. Bugünün teknolojisi bunu gerektiriyormuş, biz de bu teknolojiyle devam ediyoruz" dedi. "Bizim mesleğimizde artık çırak yetiştiremiyoruz" Eski yıllarda mesleklerine olan ilginin daha fazla olduğunu ve bu yüzden çırak bulma sorunlarının olmadığını hatırlatan Kaya, "Eskiden en azından 3-5 tane çırak çalıştırıyorduk, şimdi ise bir tane bile bulamıyoruz. Mesleğe rağbet yok. Rağbet olmadığı için ileride bu mesleğin büyük sıkıntılar yaşayacağını görüyorum. Hem kendi mesleğimize hem de diğer mesleklere bakıyorum; genel olarak büyük bir sıkıntı var. Özellikle bizim mesleğimizde artık çırak yetiştiremiyoruz. Gelen çırak da 3-5 gün çalışıp bırakıp gidiyor. ’Usta, bu benim işim değil’ diyor ve bir daha gelmiyor. Babasını arıyorum, ’Oğlun işe niye gelmedi?’ diye soruyorum; ’Vallahi benim oğlum bu işi yapmayacak, bu iş kirlidir; eli kirleniyor, boya oluyor’ diyor. Oysa eli kirlenmeyenin karnı tok olmaz. Mecburuz ama maalesef çırak bulamadığımız için yetiştiremiyoruz. Korkarım ki bu gidişle mesleğimiz ölüyor" diye konuştu. Eski ayakkabıları tamir ederek bir yandan geri dönüşüme katkı sağladıklarını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa geri dönüşüme büyük katkı sağlıyoruz. Çok şükür, çok güzel tadilat ve tamiratlar yapıyoruz. Yaptığımız işlemler hiç belli olmuyor; orijinali neyse, aynı şekilde onarıp müşterilerimize teslim ediyoruz. Ayrıca bürokrat kesimine, mülki amirlerimize ve büyüklerimize özel sipariş üzerine ayakkabı yapmaya da devam ediyoruz."