GENEL - 17 Mayıs 2019 Cuma 12:03

’Yeni İşim Girişim Programı’nda 8 aday finalde yarıştı

A
A
A
’Yeni İşim Girişim Programı’nda 8 aday finalde yarıştı

Trakya Kalkınma Ajansı ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından başlatılan ’Yeni İşim Girişim Programı’’ 2019 finali Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Trakya Kalkınma Ajansı ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından başlatılan ’Yeni İşim Girişim Programı’’ 2019 finali Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşti.


Moderatörlüğünü Fuat Sami’nin, sunuculuğunu ise Bekir Aksoy’un üstlendiği “Demo Day” Etkinliğine Tekirdağ Vaki Yardımcısı Dr. Abdullah Kalkan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ İŞKUR il Müdürü Ahmet Durmuş, Bilim Sanayi Tekirdağ İl Müdürü Fahrettin Akçal, il protokolü, davetliler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.


Etkinlik açılışında bir konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin şunları söyledi:


“Trakya Kalkınma Ajansı ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından parlak iş fikirlerini Trakya ekonomisine kazandırmak üzere başlattığımız “Yeni İşim Girişim Programı” kapsamında gerçekleştirdiğimiz organizasyonun bu yıl dördüncüsünü yapıyoruz. Programa toplam 110 başvuru oldu, bunların sayısını daha sonra 30’a indirdik. Program kapsamında adaylar iş modeli kanvas eğitimi, iş planı workshopları, c level sohbetler, girişimci mentorluğu, disc profil analizi, mvp ile pazara giriş gibi eğitimlerini alırken, finansman kaynaklarına ulaşım ve profesyonellerce verilen mentörlük desteğinden faydalandı. Girişimciler geçen ay programın son aşamasında fikirlerini ara jüriye sundu ve bunlardan 8 tanesi büyük finalde yarışmaya hak kazandı. Bugün jürinin beğenisini toplayan dört proje sahibi girişimci orada fikirlerini geliştirme fırsatı bulacak. Bu arkadaşlarımıza ödül olarak projelerini ticarileştirme desteği vereceğiz. Burada son sekize kalan projelerin hepsi bizim için değerlidir, gözümüzde ilk dört gibi kazanmış sayılır. Programla ortaya çıkacak ve olgunlaşacak iş fikirleri daha sonra inşallah milyon dolarlık şirketlere dönüşecek. Organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyor, yapılanların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”


8 Aday Finalde Yarıştı


“Yeni İşim Girişim” Programı kapsamında bilişimden, sağlığa, kişisel bakımdan, reklamcılığa kadar farklı alanlarda birçok yenilikçi uygulamaya yer veren projeler ticarileştirme ödüllerini kazanmak için kıyasıya yarıştı. Yarışmanın jürisinde Fuat Sami, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Pepee karakterini oluşturan Ayşe Şule Bilgiç, Girişim Merkezi Yönetici Ortağı Taner Baltacı ve TEB Girişim Bankacılığı Müdürü Fatih Canan yer aldı. Finale kalan sekiz adayın projesi katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Sekiz aday projelerini sunduktan sonra profesyonellerden oluşan jüri, ödüle hak kazanan dört projeyi belirledi. Bu kapsamda, “Pharm Al” isimli projesiyle Ayşenur Yanardağ birinci olurken, “Yemexpress” projesi ile Zafer Berke Dalkıran ikinci, TimerTech isimli mobil uygulama projesiyle Okyanus İnce üçüncü, Ney Dedi? isimli projesiyle Buğrahan Zencir ve Captiosus Screen projesiyle Ronahi Ay ise dördüncü oldu. Yarışmanın birincisi 15 bin TL, ikincisi 10 bin TL, üçüncüsü 5 bin TL ve dördüncüleri de 3’er bin TL değerinde ticarileştirme desteği ödülünü alırken, diğer dört proje sahibi bir yıllık mentor/danışman desteğinden yararlanacak.


Dereceye giren adayların belirlenmesinin ardından program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


Sunumların Ardından Trakya Girişimcilik Platformu Paneli Düzenlendi


Demo Day etkinliğinde Trakya Girişimcilik Platformu paneli de düzenlendi. Yeni İşim Girişim DemoDay2019 etkinliği kapsamında düzenlenen “Trakya Bölgesi Girişimcilik Ekosistemi Paneli” Bir Fikrin mi Var? Yarışmasının fikir babası Fuat Sami moderatörlüğünde, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Pepee karakterini oluşturan Ayşe Şule Bilgiç, Girişim Merkezi Yönetici Ortağı Taner Baltacı ve TEB Girişim Bankacılığı Müdürü Fatih Canan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Katılımcılar genç girişimcilere iş kurma süreçlerinde yaşadıkları sıkıntıları, bunları nasıl aştıklarını ve diğer deneyimlerini aktardılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.