SAĞLIK - 18 Ekim 2020 Pazar 09:34

Türkiye’nin batıya açılan sağlık kapısı açılış için gün sayıyor

A
A
A
Türkiye’nin batıya açılan sağlık kapısı açılış için gün sayıyor

Son dönemde hayata geçirilen projelerle öne çıkan Tekirdağ, yapımı gerçekleştirilen Şehir Hastanesi’ne kavuşmak için gün sayıyor.

Son dönemde hayata geçirilen projelerle öne çıkan Tekirdağ, yapımı gerçekleştirilen Şehir Hastanesi’ne kavuşmak için gün sayıyor. 1 milyar 500 milyon TL’ye mal olan 486 yataklı Şehir Hastanesi, gerektiğinde 556 yatağa çıkartılacak altyapısıyla Türkiye’nin ilk modüler hastanesi olma özelliğini taşıyor.


Türkiye’de son yıllarda her alanda gelişme göstererek gözde yerleşimler arasına giren Tekirdağ, Akfen İnşaat tarafından kamu-özel iş birliği modeliyle yapımı üstlenilen Şehir Hastanesi’ne kavuşmak için gün sayıyor. Tekirdağ Şehir Hastanesi ile uzun yıllardan bu yana faaliyet gösteren eski hastanede muayene ve ameliyat için sıra beklemek artık tarih olurken, vatandaş ücretsiz olarak beş yıldızlı otel standartlarında sağlık hizmeti ile buluşacak. Sağlık alanında vatandaşları en son teknolojik hizmetlerle buluşturacak şehir hastanelerinin önemli ayağı olacak Tekirdağ Şehir Hastanesi, 158 bin metrekarelik inşaat alanına sahip dev bir yatırım olarak öne çıkıyor. 1 milyar 500 milyon liraya mal olan proje, sahip olduğu 486 yatakla bölgenin en önemli hastanesi olarak Tekirdağ’ı sağlıkta da bir çekim merkezi haline getiriyor. Hastane Bulgaristan ve Yunanistan’ı da içine alacak şekilde Trakya’nın en gelişmiş entegre sağlık tesisi olarak öne çıkıyor. Hastanenin gelecekte sağlık turizmi ile bu ülkelerden de ziyaretçi çekmesine kesin gözüyle bakılıyor.



13 Kasım’da açılması planlanıyor


Projenin tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulacak aşamaya geldiğini belirten Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, hastanenin Sağlık Bakanlığı tarafından teslim işlemleri yapıldıktan sonra faaliyete geçeceğini ifade etti. Akın, “Bizim Akfen İnşaat olarak bitirdiğimiz 3’üncü hastanemiz. Tamamen bitti artık. Hem bölgenin hem de Tekirdağ’ın en büyük modern hastanesi olacak. Yaklaşık 486 yataklı 556’ya çıkabilecek bir altyapımız var. Gerek deprem izolatörleri, gerek ekipmanlarıyla çok modern bir hastane. Eskiden kanser hastaları bir tedavi görmek için birden fazla hastaneye gidiyordu. Ama artık Şehir Hastanesinde bu tanından tedaviye kadar tek bir çatı altında olabilecek. Bu anlamda hem modern hem de bölgenin en güzel hastanesi. Bu hastane tamamen ücretsiz olacaktır. Yani herhangi bir devlet hastanesinden bir farkı yok. Önümüzdeki hafta artık hasta almaya başlayacağız. 13 Kasım Tekirdağ’ın kurtuluş gününde hastanenin resmi açılışını yapmayı planlıyoruz. Tekirdağ’a sağlık sisteminin en son teknoloji ve donanımını kazandıran bir projenin içinde yer almaktan büyük gurur duyuyoruz. Türkiye ve dünyada dev projelere imza atmış bir grup olarak 2017 yılında Isparta, önceki yıl da Eskişehir Şehir Hastanelerini tamamlayıp sağlık sektöründe de uzmanlığımızı göstermiş olduk. Şimdi büyük bir gururla Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



Bulgaristan’dan Yunanistan’a Trakya’nın en gelişmiş hastanesi


Alanında dünyanın en ileri teknolojileri ile donatılmış şehir hastanelerinin bulundukları bölgelerdeki sağlık imkânlarını onlarca yıl ileriye taşıdığına dikkat çeken Akın, “Isparta ve Eskişehir’de gördüğümüz hastanelerin tamamlanmalarının ardından vatandaşlarımızın yanı sıra yurt dışından yabancılar da buralarda tedavi almaya başlıyorlar. Şu anda pandemi nedeniyle bu kesintiye uğrasa da Tekirdağ’ı merkez olarak kabul ettiğinizde hayata geçirilen Şehir Hastanesi, Kırklareli ve Edirne’nin ötesinde Bulgaristan ve Yunanistan’dan bile hasta kabul edebilecek hale gelebilecek” açıklamasında bulundu.



700 kişiye devamlı istihdam


Kamu hastanesi statüsünde vatandaşlara ‘ücretsiz’ sağlık hizmet verecek Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı 25 yıl boyunca kiracı olarak yer alacak. Sistemde tüm tıbbi hizmetlerin sorumluluğu Sağlık Bakanlığınca bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane ve otopark gibi bütün hizmetler, hastanenin yapım ve işletmesini üstlenen Akfen İnşaat tarafından karşılanacak. İnşaat süresince bin 250 kişilik istihdamın oluşturulduğu hastanenin tamamlanmasıyla 700 kişi hizmet personeli olarak tam zamanlı görev yapacak.



102 yoğun bakım yatağı ile Covid mücadelesinde öne çıkacak


Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin 486 yatağının 374’ü genel hastane yatak kapasitesine ayrıldı. Bu kapasite 162 tek kişilik ve 107 adet çift kişilik olarak dağılıyor. Hastanede 2 oda yanık birimi için ayrılırken, 8 mahkûm odası da yer aldı. Hastanedeki 162 tek kişilik odanın 80’inin alt yapısı çift kişilik odaya göre hazırlandı. Buna göre Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde gereken şartlarda 80 yatak daha ilave edilip, yatak kapasitesi 566’ya kadar yükseltilebilecek.


Tekirdağ Şehir Hastanesi son dönemde dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle yoğun bakım kapasitesi bakımından da öne çıkacak. Hastanede yer alan 102 yoğun bakım yatağının 46’sı genel yoğun bakım olarak ayrılırken, 27 yeni doğan, 16 pediatrik, 5 KVC ve 8 de koroner yoğun bakım yatağı yer alıyor.



Trakya’nın ilkleri bu hastanede olacak


124 poliklinik ve uluslararası standartlarda 18 ameliyathanenin yer aldığı Tekirdağ Şehir Hastanesi, içerdiği özellikler bakımından ilklerin merkezi de olacak. Hastanede Trakya Bölgesi’nde ilk olacak tek kişilik anne-bebek uyumu odalarından 4 adet, anne otelinde ise 14 adet özel yatak yer alacak. Bölge için bir yenilik olacak tüp bebek merkezi de hastanede yer alacak.


Hastane özellikle kanser hastaları için bölgede yenilikleri beraberinde getirecek. Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde kanser hastaları için tanı koyma aşamasında süreci hızlandırıp hayat kurtaran Pet-CT ünitesi de bulunacak. Tamamen ücretsiz olacak bu hizmet için yöre halkı artık il dışına çıkmaktan kurtulacak. Bununla birlikte 7 yataklı radyoaktif iyot tedavi ünitesi de hizmet verecek. Hastanede ayrıca radyasyon onkolojisi bölümünde en ileri teknolojiye sahip 1 adet Lineer Accelerator cihazı da bulunacak.



Sağlık alanındaki son teknolojiler


Tekirdağ Şehir Hastanesi, biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji ve genetik alanlarında tüm testlerin aynı yerde yapılabileceği cihaz parkuruna sahip. Hastanede 18 anestezi cihazı, 22 diyaliz cihazı, 50 EKG cihazı, 2 efor, 6 uyku yatağı, 8 EKO cihazı, 1 ESWL taş kırma cihazı, 1 göz fako cihazı, 27 holter EKG, 255 hastabaşı monitörü, 105 ventilatör, 15 transport ventilatör, 5 USG doppler, 1 mamografi, 1 kemik dansitometri, 1 puva cihazı, 6 x-ray, 1 MR ve 2 tomografi cihazı bulunuyor.



Deprem anında izolatörler sarsıntının etkisini azaltacak


Dev tesis aynı zamanda Türkiye’nin öncelikli deprem izolatörlü şehir hastanelerinden birisi olacak. Hastanenin taşıyıcı kolonlarının her birine yerleştirilen tam 651 deprem izolatörü yer alıyor. Uygulanan bu sistem sayesinde olası bir sarsıntı anında etki azaltılarak, hastanedeki çalışmalar aksamadan devam edecek.


Akıllı bina konsepti ile inşa edilen Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde trijenerasyon ile tasarruflu ısıtma ve soğutma hayata geçirildi. Binanın 6 bin metrekarelik ‘yeşil çatısındaki’ güneş enerji panelleri sayesinde hastanenin sıcak suyu güneşten karşılanıyor. 35 bin metrekarelik özel peyzaj ve yeşil alana sahip hastanede 2 adet açık hava çocuk oyun alanı yer alıyor. Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde bin 54’ü açık, 297’si kapalı toplam bin 351 araçlık otoparkın yanı sıra 1 kilometrelik bisiklet yolu, helikopter pisti ve ücretsiz vale servisi de yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum-Bayburt-Gümüşhane Tabip Odası Dr. Furkan Soner Taş’a emanet Geçtiğimiz hafta sonu yapılan genel kurul ve seçim sonrası Erzurum-Bayburt-Gümüşhane Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına Dr. Furkan Soner Taş seçildi. Seçim sonuçları hem şehirde hem de tıp camiasında olumlu karşılandı. Dr. Taş seçim sonrası yaptığı açıklamada: “Odamızın seçimleri sükûnet içinde ve demokrasinin gereklilikleri doğrultusunda gerçekleştirildi. Yönetim kurulumuz adına önceki dönem yönetim kurulu başkanımız Doç. Dr. M. Çağatay Engin’e ve değerli yönetimine şükranlarımızı sunuyorum. Allah birliğimizi daim etsin. Bu bir bayrak yarışıdır. Amacımız bayrağı daha ilerilere taşımaktır ve bütün çabamız bu yönde olacaktır. Erzurum-Bayburt-Gümüşhane Tabip Odası olarak devletimizin emrinde milletimizin hizmetinde olacağımızı, bu düsturun dışında faaliyet gösteren birtakım çevrelere tolerans göstermeksizin tavrımızı açıkça göstereceğimizi ifade etmek isterim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz.” sözündeki güven esasına layık faaliyetler icra etme yolunda yoğun gayret sarf edeceğiz.” dedi. Yapılan seçimlerin sonucunda Yönetim Kuruluna; Furkan Soner Taş, Celal Yazıcı, Ayşe Nur Daş, Ender Bastem, Andaç Karadeniz, Gökhan Tekin, Orhun Dönmez, Denetleme Kuruluna; Fatih Aras, Ömer Kuran, Oğuzhan Aygün, Onur Kuruluna; Ahmet Nezih Kök, İdeal Bera Yılmaz Kartal, Konca Altunkaynak, Zeynep Çakır, Zahide Koşan ve Üst Kurul Delegeline; M. Çağatay Engin, M. Cenk Turgut, Halil İbrahim Taşci, Gökhan Aras, Serdar Gözüm, Fatih Kacıroğlu, Burhan Gündoğdu seçildi.
Denizli Birçok hastalıktan ameliyat olmadan kurtulmak mümkün DENİZLİ (İHA) – Hastalıkların teşhis ve tedavisinde tercih edilen girişimsel radyoloji konusunda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, “Cerrahi müdahaleye göre ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” dedi. Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, girişimsel radyoloji alanında bilgiler verdi. Girişimsel radyolojinin görüntüleme tekniklerini kullanarak vücut içindeki hastalıkları teşhis ve tedavi etme süreci olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, bu tedavilerin görüntüleme yöntemleri rehberliğinde iğne deliğinden yapılarak birçok hastayı ameliyattan kurtaran minimal invazif işlem olduğunu söyledi. Girişimsel radyolojinin iki ana gruba ayrıldığını vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, “Girişimsel radyoloji uzmanları, özellikle damarlar, böbrekler, karaciğer, akciğerler ve diğer iç organlarda bulunan hastalıkların kesin tanısını koymak ve tedavi etmek için radyolojik görüntüleme tekniklerini kullanırlar. Vasküler girişimsel radyolojide tıkalı damarları açma, kanayan organların ve tümörlü doku damarları ile anevrizama denilen damar baloncuklarını tıkama gibi işlemler yapılır. Nonvasküler girişimsel radyolojide ise görüntüleme yöntemleri rehberliğinde perkütan biyopsi, kist ve apse tedavileri, çikolata kisti tedavisi, safra veya idrar kanalındaki darlıkların açılması, tümörlü dokuyu yakma işlemleri ile vücut boşluklarında biriken sıvıların kateter yerleştirilerek boşaltılması gibi işlemler yapılır” şeklinde konuştu. Girişimsel radyolojinin diğer yöntemlere göre avantajlarını anlatan Prof. Dr. Karabulut, “Girişimsel radyoloji prosedürleri genellikle lokal anestezi altında ve iğne deliğinden geçerek yapıldığından hastalar için daha az rahatsızlık vericidir. Ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” ifadelerini kullandı.
Manisa Özel durumu ve yeteneği olan çocuklar hazırlanan projelerle tespit edilecek Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçede görev yapan okul müdürlerinin katıldığı toplantı ile Alaşehir Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için hazırlanan ’Okula Ne Kadar Hazırım’, ’Sanat Terapi ile Farkındalık’, ’Özel Öğrenme Güçlüğü’, ’Öğretmen Atölyesi’ ve ’Öğretmen Akademisi Yetenekler Atölyesi’ isimli projelerin tanıtımı yapıldı. Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş’in başkanlığında Rehberlik Araştırma Merkezi Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya ilçede görev yapan okul müdürleri katıldı. Alaşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen Türkiye’de ilk olma değerine sahip beş projenin tanıtımı yapıldı. Toplantıda, Alaşehir Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Olcay Eren Bayoğlu, Psikolojik Danışman Fatma Batık Şimşek ve Psikolojik Danışman Tuğçe Bozkurt Güzel tarafından yazılan ve gerçekleştirilen projelerin sunumu yapıldı. Proje çalışmasında, gelecek yıl birinci sınıfa başlama ihtimali olan okul öncesi düzeyde eğitim gören çocukların, okula başlama olgunluğu, çocukların anlama anlatım dil gelişimi, kavram becerisi, küçük kas gelişimi, matematiksel gelişimi, ritim duygusu, örüntü oluşturma resim yorumlama becerisini gözlemlemeyi sağlayacak olan bu projeyle çocukların anneleri, babaları ve birinci sınıf öğretmenleri tarafından daha yakından tanınmaları ve çocukların eğitim hayatında onlara daha çok faydalı olacak çalışmalar içinde bulunmalarını sağlanacak. Proje kapsamında Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği ve Alaşehir Kaymakamlığı tarafından proje oluru alınan, okullarda görev yapan 13 psikolojik danışman görevlendirildi. Alaşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezinin oluşturmuş olduğu projelerle, okullarda görev yapan tüm öğretmenlere özel öğrenme güçlüğü hakkında bilgilendirme atölyesi projesi, zeka düzeyi normal ve normal üstü düzeyde olan ancak fark edilmeleri çok zor olduğu için eğitim ortamında kaybolan özel öğrenme güçlüğü olan çocukların toplum içinde yaşadıkları baskıyı azaltmak, kendilerini ifade etme ortamlarını artırmayı hedefleyen çalışma ile topluma yüzlerce çocuk kazandırılacak. Alaşehir Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Birinci sınıfa başlayacak çocuklarımız için onların okula ne kadar hazır olduğuna, hangi yönleri güçlü ve hangi yönleri biraz daha desteklenmeye ihtiyaç duyacağına yönelik birinci sınıf başlangıç sürecini desteklemek amacıyla bir proje başlatıyoruz. Proje ile çocuklara okula başlama olgunluğu belirleme formu uygulanacak ve çocuğun gelişim düzeyi hakkında anne baba bilgilendirilecektir. Alaşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehberlik hizmetleri bölümünün yapmış olduğu projenin temellerinin atıldığı çalışmalarda her türlü desteği veriyoruz. Eğitim – öğretim seviyesine gelmiş olan bir çocuğumuzu dahi görmezden gelemeyiz. Bizim hayatına dokunacağımız bir çocuk gelecekte yüzlerce insanın hayatına dokunabilecek birer bireydir. Bu amaçla farkındalığımızı artırarak bu çocukların hislerini haykırarak ifade etmelerini sağlayacak olan Alaşehir Rehberlik Araştırma Merkezi ve bu sorumluluğu sırtlayan tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz.”
Muğla Muğla’da güvenlik güçleri uyuşturucuya geçit vermedi Türkiye’nin en fazla turist ağırlayan illerinin başında gelen Muğla’da güvenlik güçlerinin turizm sezonu öncesi uyuşturucuyla mücadele kapsamında yaptıkları çalışmalar göz doldurdu. Muğla’da 13 ilçeye bağlı 574 yerleşim biriminin yanı sıra denizlerde yapılan 638 operasyon kapsamında çok miktarda değişik türde uyuşturucu madde ele geçirildi. Muğla Valisi İdris Akbıyık güvenlik güçlerine teşekkür ederek uyuşturucu ile mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini belirtti. Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından yapılan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Güney Ege Sahil Güvenlik Komutanı Yarbay Akın Coşkunlar ve İl Göç İdaresi Müdür Vekili Cihad Gezen’in de katıldığı güvenlik toplantısında Turizm Kenti Muğla’nın huzur ve güvenliği için ekipler yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2024 yılı Mart ve Nisan aylarında sadece uyuşturucu ile mücadele kapsamında 638 olmak üzere, organize suçlar, kaçakçılıkla mücadele, terörle mücadele ve düzensiz göçmen kaçakçılığı gibi konularda Muğla’da güvenlik güçlerinin 1355 operasyon düzenlediği belirtildi. Kentin her noktasında etkin bir güvenlik sağlamak amacıyla polis, jandarma, sahil güvenlik birimleriyle yakın bir iş birliği ve koordinasyon halinde olduklarını belirten Vali Dr. İdris Akbıyık, “Kolluk birimlerimizle birlikte ilimizi ziyaret eden misafirlerimizin ve şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ve huzurunu sağlamak adına yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlimizin her noktasında etkin bir güvenlik sağlamak amacıyla polisimiz, jandarmamız, sahil güvenlik birimlerimizle yakın bir iş birliği ve koordinasyon halindeyiz” diye konuştu. “Teknolojiyi yakından takip ediyoruz” Muğla Valiliği olarak bir yandan halkın can ve mal güvenliğini sağlarken diğer yandan da teknolojiyi yakından takip ederek teknolojik imkanları da kullandıklarını kaydeden Vali Akbıyık, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde İçişleri Bakanlığımızın ülke genelinde koyduğu hedefler doğrultusunda güvenlik ve asayiş konusunda yürütülen çalışmalarımızı sürekli olarak güçlendiriyor ve modern teknolojileri de bu doğrultuda kullanıyoruz. İlimizin dört bir yanında yer alan kameralarla gözetim ağını genişletiyor, güvenlik ekiplerimizin mobil ve hızlı müdahalesini sağlayacak imkanları arttırıyoruz. İlimizde var olan huzur ve güven ortamını devam ettirebilmek için sıfır hata ile tüm birimlerimiz ve Muğla halkının desteği ile var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Ele geçirilen uyuşturucu maddeler Son 2 ayda Muğla’da Zehir Tacirlerine yönelik düzenlenen 638 operasyonda gözaltına alınan 712 şahıstan 53’ünün tutuklandığı 18’i hakkında adli kontrol kararı verildiği belirtildi. Operasyonlarda ise; 16 kilo 239 gr esrar, 32 kilo 900 gr skunk, 1 kg 33 gr kokain, 625 gr metamfetamin, 219 gr bonzai,141 adet kağıda emdirilmiş sentetik bonzai, 169 gr eroin, 860 kök kenevir, 1120 adet sentetik ecza, 68 adet ecstasy, 552 adet sentetik hap ve 1 adet LSD ele geçirildiği belirtildi.