- 07 Ekim 2021 Perşembe 15:55

Çerkezmüsellim "Pabuç" köftesi coğrafi işaret yolunda

A
A
A
Çerkezmüsellim "Pabuç" köftesi coğrafi işaret yolunda

Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Hayrabolu Belediyesi tarafından Çerkezmüsellim beldesinde üretilen Çerkezmüsellim Köftesi’ne coğrafi işaret alınması için Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurusu yapıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Hayrabolu Belediyesi tarafından Çerkezmüsellim beldesinde üretilen Çerkezmüsellim Köftesi’ne coğrafi işaret alınması için Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurusu yapıldı.


Trakya Kalkınma Ajansı, tespit edilen ürünlere coğrafi işaret alınması ve hali hazırda başvurusu yapılmış ancak teknik sorun yaşanan dosyaların hızlandırılması amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği protokolü imzaladı. Bu kuruluşlardan birisi de Hayrabolu Belediyesi oldu. Daha önce Hayrabolu Tatlısına coğrafi işaret alınması için birlikte çalışan Trakya Kalkınma Ajansı ve Hayrabolu Belediyesi bir ürünün tescili için daha harekete geçti. Tescil dosyası Ekim ayı başında Türk Patent Enstitüsü’ne verilen Çekezmüsellim Köftesinde süreç başlatılmış oldu.


Hayrabolu Çerkezmüsellim Pabuç Köftesi/Hayrabolu Çerkezmüsellim Köftesi yaklaşık 40 yıl önce Hayrabolu ilçesinde pabuç şeklinde yapılmaya başlanmış ve lezzeti ile ünlenmiş bir köftedir. Köftenin ayırt edici özelliği, Hayrabolu ilçesinde yetiştirilen bir yaşını geçmemiş, özellikle fiğ ile beslenen Holstein cinsi danaların etinin kullanılması ve köftenin pabuç şeklinde olmasıdır. Kıyma hazırlığında kullanılan dana etinin yüzde 50’si kaburga eti, yüzde 50’si kol ve boyun etinden olmalıdır. Çerkezmüsellim Köftesinin yapımında but etleri kullanılmaz. Etlerin yanı sıra kıymaya dananın yağlanma durumuna göre gerektiği kadar iç yağ ilave edilir. Etlerin suyu tutması içinse bayat etmek ilave edilmelidir. Bununla birlikte 1 porsiyonda 4 adet olarak servis edilen köftelerin her birinin ağırlığı 50 gr olmalıdır. Köfteler, kömürlü mangalda pişirilir. Porsiyon olarak satışa sunulan Hayrabolu Çerkezmüsellim Köftesi 4 adet olarak servis edilir. Köfte, kızarmış domates, biber, isteğe bağlı soğan, sos ve yeşillik ile servis edilir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı Batman’ın Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını belirledi. Yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Kaymakamı Ekrem Güngör, cenaze sahiplerinin ölen yakınlarının üzüntüsünü yaşamaktan ziyade, taziyeye gelenlere yemek verme ve yapma telaşına düştüklerini, taziyelerin cenaze sahiplerini maddi ve manevi anlamda zor duruma düşürmekte olduğunu söyledi. Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna değinen Kaymakam Güngör, "Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.
Trabzon Onuachu: "İkinci yarı iyi bir karakter ortaya koyduk" Trabzonspor’un golcü oyuncusu Onuachu, Gaziantep FK maçının ikinci yarısında önemli bir karakter ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında Gaziantep FK’yı 4-2 mağlup eden Trabzonspor’da attığı 3 golle mükemmel bir geri dönüşe imza atan Onuachu, "Bugün 3 gol atmamda takım arkadaşlarım bana yardım etti. Onların yardımı olmasıydı ben de bu kadar gol atmayı başaramazdım. İlk yarıda biraz sıkıntılar yaşadık ama tecrübeli oyuncular olduğunuzda neler yapmanız gerektiği noktasında oyunu okumaya çalıştım. Neler yapmam gerektiği noktasında takım arkadaşlarımla birlikte ikinci yarıda bunları doğru uygulayarak 4-2 gibi bir skor ile sahadan ayrıldık. İkinci yarıda sahaya iyi bir karakter ortaya koyduk" dedi. Böyle gollerle geri dönmenin oyuncuya özgüven kazandırdığını belirten Onuachu, "Kolumdan yaşadığımız sakatlık nedeniyle yüzde yüz hazır olmasam da, elimden gelen en iyi mücadeleyi kulübüm ve arkadaşlarım için vermeye çalışıyorum. En iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Böyle gollerle geri dönmek özgüven için önemli bir katkı sağlar. Hem takım için hem benim için" diye konuştu. Sözleşmesiyle ilgili olarak ise Onuachu, "Bu soruya her zaman şu cevabı veriyorum. Bura da mutluyum tabii ki kalmak istiyorum ama sonuç olarak kulübümün vereceği bir karar var" ifadelerini kullandı. Gol krallığı yarışı ile ilgili bir soruya ise Nijeryalı oyuncu, "Bu kadar uzun süre sahalardan ve takımdan ayrı kaldıktan sonra gol yarışına dahil olmak o kadar kolay değil. Aylar sonra bende dönüş gerçekleştirdim ama ben her maçı kendi özelinde değerlendirmeyi, her maçı ayrı ayrı bakabilmeyi ve eğer o maçta gol atabilirsem takıma katkıda bulunmayı düşünüyorum" diye cevap verdi.