GENEL - 19 Ocak 2021 Salı 11:08

"Büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır" şerhi, satış işlemine engel olmuyor

A
A
A
"Büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır" şerhi, satış işlemine engel olmuyor

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, kent genelinde bulunan 14 adet büyük ova tapularına koyulan şerhle ilgili açıklama yapıldı.

Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, kent genelinde bulunan 14 adet büyük ova tapularına koyulan şerhle ilgili açıklama yapıldı.


Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden büyük ova ilan edilen alanların tapularına koyulan şerhle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Tapulara koyulan şerhle ilgili olarak Müdürlüğümüz tarafından açıklama yapılması gereği duyulmuştur. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında Tekirdağ ilimizde 14 adet Büyük Ova Koruma alanı belirlenmiş, Toprak Koruma Kurulu tarafından 25 Ekim 2016 tarih 65 nolu toplantı gündeminde onaylanan alanlar; 02 Haziran 2017 tarihli ve 30084 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2017/10001 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Büyük Ova Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek erozyon, kirlenme, amaç dışı ve yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği bir dönemde Tekirdağ ilimizde 14 adet ova ile birlikte ülke genelinde toplam 318 adet ova büyük ova koruma alanı olarak belirlenmiştir. Tarım arazilerinin korunması, geliştirilmesi, sürdürülebilir ve planlı kullanımını sağlamak amacıyla 19/7/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14 üncü maddesi ile 9 Aralık 2017 tarihli ve 30265 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlamasına Dair Yönetmelik’in 17, 18 ve 19 uncu maddelerinde büyük ovaların belirlenmesi ve korunmasına ilişkin uygulamalar yer almaktadır. Tekirdağ ilimizde Büyük ova koruma alanı içinde kalan 303.269,08 hektar alandaki tarım parsellerinin tapu kütüklerine “Büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır” şerhinin konulması ilgili yönetmeliğin 18. madde 2. fıkrası mevzuat gereği tapu müdürlüklerince tapulara işlenmesi talep edilmiştir.”



Satış işlemine engel değil


Açıklamanın devamında, “Tapu kayıtlarında yer alan ’Büyük ova koruma alanı içerisinde kalmaktadır’ şerhi, satış işlemine engel teşkil etmemektedir. Ancak şerh bulunan parselin satışının 5403 sayılı kanunun 8 inci maddesi kapsamında incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılacaktır. Tarım arazisi olan parsellerin üzerinde yapılacak her türlü yapının (tarımsal yapı olsa dahi ) Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iznine tabi olduğu bilinmelidir” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.