ÇEVRE - 08 Nisan 2026 Çarşamba 09:52

Turistik ilçe Marmaraereğlisi’nin altyapı problemi çözülüyor

A
A
A
Turistik ilçe Marmaraereğlisi’nin altyapı problemi çözülüyor

İstanbul’un yanı başındaki turistlik ilçe Marmaraereğlisi’nin deniz kenarındaki mahallelerinde kanalizasyon problemi çözülüyor. Yaz mevsiminde 300 binden fazla insanın yaşadığı tatil bölgesinde, 30 kilometrelik kanalizasyon hattının tamamlanmasıyla vidanjör ihtiyacı ortadan kalkacak ve vatandaşlar foseptik çukurundan kurtulacak.


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Marmaraereğlisi’nde yıllardır devam eden altyapı sorununu çözüme kavuşturma adına önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Marmaraereğlisi Yeniçiftlik Mahallesi’nde yaklaşık 30 kilometrelik modern kanalizasyon hattının temeli düzenlenen törenle atıldı.



"Marmaraereğlisi’nde yıllardır devam eden altyapı sorununu çözüyoruz"


Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Marmaraereğlisi’nde yıllardır süregelen altyapı sorununa kalıcı çözüme kavuşturacaklarını belirterek, "Marmaraereğlisi’nde yıllardır devam eden altyapı sorununu çözüyoruz. Mazeret üretmedik, seyirci kalmadık, harekete geçtik. Bu sorunu çözmek için bugün neşteri vurduk. Hiçbir mahallemizde altyapı sorunu kalmayıncaya kadar da çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.



"259 araç ve iş makinesini bünyemize kattık"


Başkan Yüceer, TESKİ’nin araç ve ekipman kapasitesini önemli ölçüde güçlendirdiklerini vurgulayarak, "Göreve geldiğimizde TESKİ’nin araçlarının büyük kısmı kiralıktı. Bu durum hizmet kalitesini ve hızını düşürüyordu. Vidanjör sayımız da yetersizdi. Beş vidanjörle başladık, bugün ise 30 vidanjöre ulaştık. Kombine araçlarımızla birlikte toplamda 259 araç ve iş makinesini bünyemize kattık. Bu tablo, vatandaşlarımızın ödediği vergilerin doğru ve tasarruflu şekilde hizmete dönüştüğünün açık bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.



"Bu proje Yeniçiftlik, Dereağzı ve Yenice mahallelerini kapsıyor"


Marmaraereğlisi ve Yeniçiftlik’in altyapı sorunlarıyla uzun süredir mücadele ettiğini ancak söz konusu proje ile mevcut sorunların kısa süre içinde çözüleceğine dikkat çeken Candan Başkan, "Marmaraereğlisi ve Yeniçiftlik, Marmara’nın kıyısında adeta cennetten bir köşe. Ancak aynı zamanda altyapı sorunlarıyla mücadele eden dertli bölgeler. Biz bu tabloya seyirci kalamazdık. ‘Bu sorunu çözeceğiz’ dedik ve bugün yaklaşık 30 kilometrelik modern kanalizasyon hattının temelini atıyoruz. Bu proje Yeniçiftlik, Dereağzı ve Yenice mahallelerini kapsıyor. Hedefimiz; tüm mahallerimizde altyapı sorununu kalıcı olarak çözmek" dedi.



"Marmaraereğlisi’ne söz verdik, yapıyoruz"


Altyapı yatırımlarının görünmeyen ancak hayati öneme sahip yatırımlar olduğuna vurgu yapan Başkan Yüceer, "Bu yatırım Marmaraereğlisi’ne ve Yeniçiftlik’e verdiğimiz sözün en somut halidir. Altyapı yatırımları zahmetli ve maliyetlidir ancak biz sorumluluktan kaçmıyoruz. Çünkü gerçek belediyecilik, günü kurtarmak değil, geleceği inşa etmektir" diye konuştu.


Projenin yalnızca bugünü değil, geleceği de kapsayacak şekilde planlandığını belirten Yüceer, sözlerini şöyle noktaladı:


"Bu projeyi önümüzdeki 30 yılın nüfus projeksiyonunu dikkate alarak planladık. Yaz aylarında artan nüfusu da göz önünde bulundurduk. Süreçte kazılar ve geçici sıkıntılar yaşanabilir ancak çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız. Bugün attığımız temelin Yeniçiftlik’e ve Marmaraereğlisi’ne hayırlı olmasını diliyorum."



Yaklaşık 3 bin hanenin de atık su sorununun çözülecek


TESKİ Genel Müdürü Dr. Onur Özgül de, projenin tamamlanmasıyla atık suların modern arıtma tesislerine ulaştırılacağını belirterek, bu sayede hem çevre korumasının yapılacağını hem de halk sağlığının güvence altına alınacağını ifade etti. Özgül, çalışmanın tamamlanmasıyla yaklaşık 3 bin hanenin de atık su sorununun çözüleceğini ve bölgede uzun süredir yaşanan vidanjör ihtiyacının ortadan kaldırılacağını kaydetti.


Yeniçiftlik Mahallesi’nde gerçekleştirilen temel atma törenine ilçe belediye başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.



Turistik ilçe Marmaraereğlisi’nin altyapı problemi çözülüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Ege Üniversitesi Senatosunda başarılı akademisyenler ve birimler ödüllendirildi Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Alcı başkanlığında yapılan senato toplantısında, yeni ünvanlarına hak kazanan akademisyenlere Akademik Yükselme Belgeleri sunulurken; 2025 Faaliyet Yılı Akademik Teşvik Ödeneği kapsamında en yüksek teşvik alan akademisyenlere ise başarı belgeleri takdim edildi. Senato toplantısı kapsamında Tıbbi Onkoloji Uzmanlık Kurulu kriterlerini başarıyla tamamlayarak "Uzmanlık Eğitimi Yeterlilik Sertifikası" almaya hak kazanan Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalına belge sunuldu. İletişim Araştırmaları Derneği tarafından beş yıl süreyle akredite edilen Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümlerinin akreditasyon belgeleri, Prof. Dr. Musa Alcı tarafından bölüm başkanlarına verildi. Prof. Dr. Musa Alcı, 2025 yılı YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında ödül alan ve aday olmaya hak kazanan birimlerin elde ettiği başarıyı senato üyeleri ile paylaşarak, "Engelsiz Ege" vizyonuyla kararlılıkla sürdürülen çalışmalar sonucunda kazanılan Belge ve Bayrak Ödülleri dolayısıyla birimleri tebrik etti. Başarılı akademisyenler belgelerini aldı Akademik Teşvik Ödeneği performansları kapsamında en yüksek teşvik alan akademisyenler; Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Prof. Dr. Enver Tatlıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ceyda Dadalı ve Doç. Dr. Ege Anıl Diler oldu. Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında ise Prof. Dr. Berrak Taranç, Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin, Öğr. Gör. Merih Oldaç, Doç. Dr. Bora Okdan ve Öğr. Gör. Ahmet Serdar Kastelli belge aldı. Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında belgeleri Prof. Dr. Özlem Barut Selver, Prof. Dr. Ülkü Güneş ve Prof. Dr. Yiğit Uyanıkgil aldı. Engelsiz birimlere tebrik Rektör Prof. Dr. Musa Alcı, senato toplantısında 2025 yılı YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında "Yeşil Bayrak" ödülü alan Spor Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik Fakülteleri; "Mavi Bayrak" ödülü alan Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü, Aliağa Meslek Yüksekokulu, İletişim ve Hemşirelik Fakülteleri ile Yeşil Bayrak ödülüne aday gösterilen Eğitim Fakültesi birim yöneticilerini başarılarından ötürü tebrik etti.
Zonguldak Çantı tekniğiyle inşa edilen çivisiz cami 2 asırdır ayakta Zonguldak’ta 200 yıl önce çantı tekniği ile inşa edilen çivisiz cami, adeta zamana meydan okuyor. Çaycuma ilçesine bağlı Akçahatipler Köyü Merkez Camisi, çantı tekniğiyle 2 asırdır cemaatini ağırlıyor. Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmeyen cami, Anadolu’nun ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Cemaatin sığmaması üzerine ikinci katı da inşa edilerek hizmete açılan cami, dron ile havadan görüntülendi. Merak eden yerli ve yabancı turistlerin camiyi ziyarete geldiğini anlatan köy sakinleri, cami için gerekli desteklerin de sağlanmasını istedi. Köylüler, caminin uzun yıllar daha yaşatılması gerektiğine vurgu yaptılar. Köy azası İsmail Kızıltoprak (59) caminin bakımından kendini sorumlu hissettiğini anlatarak "Bu civarda bir tek bizim ahşap camimiz varmış. Civar köylerde cami yokmuş. Diğer köylerden bizim köye camiye gelirlermiş. Cami 200 yıllık. Giriş katının tarihini bilen yok. Daha önce babam ve dedem camiyi onarıyordu. Şu anda ben bakıyorum. Babamın görevini aldım. Camideki tamir ve onarımları yapıyorum. Dışarısını da ahşap koruyucular kullandık. İçerisini onardık. Bu hale kadar getirdik" dedi. Caminin yapımında kullanılan ağaçların tek tek işlemden geçirildiğini büyüklerinden duyduklarını anlatan Kızıltoprak, "Kütük olarak tek tek biçmişler. Buraya dışarıdan gelen de oluyor. Burayı görmek camiyi görmek için geliyorlar. Çok da beğeniyorlar. Ne kadar çok yer gezdim. Ben 59 yaşındayım. Daha dışarıda namaz kılındığını bilmiyorum. Camimiz çok büyük ve mükemmel, tarihi bir cami" şeklinde konuştu. Camiyi büyüklerinden devraldığını ifade eden Kızıltoprak, "Yaşımız ve gücümüz elverdiği müddetçe bundan sonrası için de Allah nasip eder ömür verirse elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.