- 22 Temmuz 2019 Pazartesi 12:20

Kollarını kaybettikten sonra hayata spor ile tutundu

A
A
A
Kollarını kaybettikten sonra hayata spor ile tutundu

Tokat’ın Turhal ilçesinde 16 yaşında kollarını tarım aletine kaptırarak kaybeden Soner Aras, başladığı tekvando sporu ile hayata tutundu.

Tokat’ın Turhal ilçesinde 16 yaşında kollarını tarım aletine kaptırarak kaybeden Soner Aras, başladığı tekvando sporu ile hayata tutundu. Kısa sürede Türkiye Şampiyonu olan Soner Aras İtalya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonluğu’na hazırlanıyor.


Tokat’ın Turhal ilçesinde Hüseyin-Yeter Aras çiftinin 6 çocuğundan en küçüğü olan Soner Aras, 11 yıl önce 16 yaşındayken her iki kolunu da tarım aletine kaptırarak kaybetti. Kaybına rağmen hayata tutunmayı başaran 27 yaşındaki genç adam, geçen yıl bir kafede otururken Tekvando Antrenörü Halil Koçak’ın dikkatini çekti. Kolları olmamasına rağmen kendi işlerinin büyük bölümünü kendisinin hallediyor olmasından etkilenen Halil Koçak, Soner Aras’ı öğrencilerini çalıştırdığı salona davet etti. Tanışmalarının ardından başarının disiplinli çalışmayla geldiğini söyleyen Koçak: “Soner ile kafede tanıştık, çay içtik. Kısa bir sohbetimiz oldu. Sohbet sonrası onu salonuma davet ettim, spor hakkında bilgi verdim. Bir gün sonra Soner salonumuza geldi, sporcularla tanıştırdık. Ertesi gün başlamak istediğini söyledi, kıyafetlerini verdik. Soner bir gün sonra antrenmanlara başladı. Çok güzel bir şekilde engeli olmayan arkadaşlarıyla adapte oldu. Onlarla engeli olmayan birisi gibi bire bir maçlar yaptı. Soner’in bu azmini görünce onunla özel olarak ilgilenmeye başladık. 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde Soner kardeşimiz Türkiye Şampiyonası seçmelerine gitmeye hak kazandı ve Türkiye Birincisi oldu. Akabinde Dünya Şampiyonası yapıldı ve oraya katıldı Soner. Burada da ilk 8’e girdi. Şimdi ise İtalya’da düzenlenecek olan


olan Avrupa Şampiyonasına hazırlıyoruz” diye konuştu.


Tekvando sporunu seven ve ertesi gün antrenmanlara başlayan Aras emeklerinin karşılığını aldı ve 2019 yılının Ocak ayında gerçekleşen, Paralimpik Türkiye Tekvando Şampiyonasında zirveye ulaşarak şampiyon oldu. Engeli olmayan sporcularla çalışıyor olmanın avantajını kullanan Soner Aras, hocasının ve sporcu arkadaşlarının da desteğiyle İtalya’da düzenlenecek olan Avrupa Şampiyonluğuna hazırlandıklarını söyledi. Aras: “16 yaşındaydım. 2 kolumu birden tarım aleti olan silaj makinesine kaptırdım. Yoğun bir tedavi sürecim vardı, ölüm tehlikesiyle beraber 4 gün yoğun bakımda kaldım ve 1 ay sonra taburcu oldum. Çalışmaya başladım arazide, çiftçilikle uğraşıyorum. Sonra spor hayatına atıldım. Halil Hocamla bir kafede tanıştık. Sağ olsun masamıza geldi çay içtik. Bize tekvando hakkında bilgi verdi. Ertesi gün spor salonuna geldik, evraklarımızı düzenledik ve antrenmanlara başladık. Maça 1-2 ay kala hemen hemen her akşam antrenmanlara Halil Hocam ve Kadirhan Koçak antrenörümle çalıştık. Hepsi çok yardımcı oldular, çok teşekkür ediyorum. İddiam var. Bırakmak yok. Tüm şampiyonlukları elde etmek istiyorum” şeklinde konuştu.


Soner Aras’a İtalya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası hazırlıklarında destek veren arkadaşları, elde ettiği başarıları kendi başarıları gibi gördüklerini söyleyerek, şampiyonaya salon olarak birlikte hazırlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Çermik ilçesinde yeni eğitim müfredat tanıtım toplantısı yapıldı Diyarbakır’ın Çermik İlçe Millî Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan başkanlığında, şube müdürleri, ilçedeki tüm okul müdürlerinin katılımıyla, kaymakamlık toplantı salonunda “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ve yeni eğitim müfredat programının tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bozdoğan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde becerilerin gelişimi; zihinsel, sosyal, fiziksel ve ahlaki boyutları içeren bir yapıda ele alındığını söyledi. Bozdoğan, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; öğrenci profili, beceriler çerçevesi, erdem, değer, eylem modeli, sistem okuryazarlığı, alana ait bilgi kümeleri bileşenlerinden oluşan bir modeldir. Bu yapı kapsamında, karmaşık ve soyut fikirleri eyleme dönüştürme sürecinde, ortaya çıkan fikirler, beceriler ile bu becerilerin derse özgü bilgi ve becerileri içeren yapılarını temsil eden, alan becerileri ilgili derse ait alan bilgisi ve bu alana ait bilgileri temsil eden içerik çerçevesi ile bütünleşerek öğrencilerin edinmesi beklenen öğrenme metotlarını oluşturmaktadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacaktır” dedi.
Erzincan Azmiyle herkese örnek oluyor! Erzincan’da geçirdiği kaza sonucu omurilik felci olan ve yaklaşık 500 gün hastanede yatan Suat Can, tedavi gördüğü mesleki rehabilitasyon merkezinde öğrenmiş olduğu filografi sanatı ile hastalığının tedavi sürecini hızlandırarak hayata yeniden tutundu. Erzincan’da yüksekten düşerek geçirdiği kaza sonucu omurilik felci olan 47 yaşındaki Suat Can, kaza sonrasında tekerlekli sandalyeyle yaşamak zorunda kaldı. Yaklaşık 500 gün hastanede tedavi gören Can, tedavi sürecinde mesleki rehabilitasyon merkezinde filografi sanatını öğrendi. Filografi sanatı ile uğraşmaya başladıktan sonra hastalığının tedavisinin hızlandığını fark eden Suat Can, hayata tekrar bağlanmak için sanatını daha da ileriye taşıyarak ustalaştı. Bugüne kadar yüzlerce eser yapan Can, filografi sanatı ile hayata tekrardan tutunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Filografi sanatının tedavi sürecini hızlandırdığını ifade eden Suat Can, “8 yıl önce geçirdiğim kaza sonucu omurilik felci oldum. 2020 yılında tekrar bir kaza daha yaşadım. Omurgada kırık meydana geldi. Toplam 12 tane vida ve platinler var belimde. Bel altımda şuanda kısmi felçler var. 7 yıldır da filografi ile uğraşıyorum. Filografi ile uğraşmamda ki en büyük nedenlerden biri rehabilite edici özelliği. Niyetimiz bu dünyada hoş bir seda bırakmak hem de insanlarımıza faydalı olabilirsek ne mutlu bize. Özellikle engelli arkadaşlarımızın farklı dallarda uğraşabilecekleri muhakkak bir şeyler vardır. Hayatımızda her türlü zorluklar meydana gelebilir ama hiç birinde de hayata küsmememiz lazım. Her şeyin üstesinden devletimiz, milletimiz ile el ele vererek gelmemiz mümkün. Yeter ki azim olsun. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Filografiyi insanlarımız duydukça, ilgi gösterdikçe potansiyel oluşmaya başlıyor. Üç beş derken geniş kitlelere ulaşmak söz konusu oluyor. Ne kadar çalışırsak Rabbimiz o kadar imkan sunar. Yeter ki çalışalım” dedi.