EKONOMİ - 04 Ocak 2021 Pazartesi 13:31

Dev kar taneleri gibi, görenleri şaşırtıyor

A
A
A
Dev kar taneleri gibi, görenleri şaşırtıyor

Tokat’ın Turhal ilçesinde bulunan şeker fabrikasında dev kar tanelerine benzetilen binlerce küspe balyası görüntüsü ile dikkat çekiyor.

Tokat’ın Turhal ilçesinde bulunan şeker fabrikasında dev kar tanelerine benzetilen binlerce küspe balyası görüntüsü ile dikkat çekiyor.


Turhal Şeker Fabrikasında şeker üretiminde kullanılan pancarların posasından elde edilen tonlarca küspe balya haline getiriliyor. 500 kilo ve 1 tonluk balyaları halin getirilen küspeler fabrika bahçesindeki alanda istifleniyor. Tepeden bakıldığında dev kar tanelerini andıran küspe balyaları görenlerin dikkatini çekiyor.



14 bin balyanın oluşturduğu beyaz tarla


Kurak giden havalarda beyaz tarla görüntüsü ile dev kar tanelerine benzetilen balyalar havadan görüntülendi. Turhal Şeker Fabrikası Müdürü Hulusi Yüksel, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın talimatları doğrultusunda çiftçiye besiciye daha iyi hizmet yapabilmek, küspeyi daha iyi değerlendirebilmek için paketleme sistemi kurduklarını kaydetti. 4 paketleme makinesi ile günlük bin 750 ton küspe paketlediklerini belirten Yüksel, “Kampanya sürecinde 14 bin balya yaptık. Kampanya döneminde 20 bin balya yapmayı hedefliyoruz. 2018 yılında özelleştirmeden aldığımızda fabrikada bir tane balya makinesi vardı. Bu kadar balya üretimi yoktu. Daha fazla balya üreterek küspeleri değerlendirerek besicinin hizmetine sunuyoruz” dedi.



Dev kar tanesine benzetiliyor


Balyaları görenlerin kar tanesine benzettiğini ifade eden Yüksel, “Kayseri Şeker, Turhal Şeker Fabrikasını aldıktan sonra 3 yıldır bu manzara yaşanıyor. Diğer fabrikalarımızda da bu sistem yapılıyor. Çiftçilerimize besicilerimize küspelerini verdikten sonra fazlalık küspelerimizi balya yaparak bozulmasını önlüyoruz. Normalde yaş küspe en fazla 6 ay ortalamada 3 ayda bozuluyor. Ama balya yaparak en az 2 yıl muhafaza ediliyor. Besicilerde bu sistemden faydalanıyor, küspe ekonomiye kazandırılıyor. Çiftçi yılın 12 ayı küspe olarak temin edip hayvanına yedirebiliyor” diye konuştu



120 bin ton şeker üretilecek


Yüksel, önceki yıllarda 90 gün süren kampanya süresinin üretimin fazla olması nedeni ile 2 hafta daha uzadığına dikkat çekti. Kampanya döneminde toplamda 820 bin ton pancar işlenmiş olacağını belirten Yüksel, işlenen pancarlardan 120 bin ton şeker elde edileceğini sözlerin ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 2 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 31. haftasında Konyaspor, sahasında karşılaştığı Trabzonspor’u 2-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 53. dakikada Nwakaeme’nin pasında ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Muçi’nin şutunda meşin yuvarlak yandan auta gitti. 79. dakikada Wagner Pina’nın ceza sahasına ortasında Felipe Augusto’nun kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 2-1 80. dakikada sağ çizgide topu alan Pina kale alanına pasını yolladı. Umut Nayir’in dokunuşunda meşin yuvarlak az farkla auta gitti. Hakemler: Halil Umut Meler, Murat Tuğberk Curbay, Osman Gökhan Bilir Konyaspor: Deniz Ertaş, Uğurcan Yazğılı, Nagalo, Adil Demirbağ, Berkan Kutlu, Melih İbrahimoğlu, Jevtovic, Deniz Türüç (Arif Boşluk dk. 87), Enis Bardhi (Diogo Gonçalves dk. 61), Olaigbe (Sander Svendsen dk. 75), Muleka (Andzouana dk. 87) Yedekler: Bahadır Güngördü, Yasir Subaşı, Jinho Jo, Rayyan Baniya, Eren Cemali Yağmur, İsmail Esat Buğa Teknik Direktör: İlhan Palut Trabzonspor: Andre Onana, Wagner Pina, Nwaiwu, Lovik (Bouchouari dk. 46), Mustafa Eskihellaç, Folcarelli, Oulai (Ozan Tufan dk. 46), Zubkov (Augusto dk. 46), Ernest Muçi (Umut Nayir dk. 66), Nwakaeme, Onuachu Yedekler: Onuralp Çevikkan, Ahmet Doğan Yıldırım, Onuralp Çakıroğlu, Salih Malkoçoğlu Teknik Direktör: Fatih Tekke Gol: Berkan Kutlu (dk. 32 ve 39) (Konyaspor), Felipe Augusto (dk. 79) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Adil Demirbağ, Berkan Kutlu, Diogo Gonçalves, İlhan Palut (Teknik Direktör) (Konyaspor)
Antalya Montuyla ayakkabısını çıkarıp kot ve atletle denize giren genç boğuldu Antalya’da montu ile ayakkabısını çıkarıp, kot ve atletle denize giren genç, kıyıdan yaklaşık 10 metre açıkta boğularak hayatını kaybetti. Kıyıya çıkartılan gencin üzerinden kimlik çıkmayınca deniz polisi dalgıçları su altında kimlik aradı. Olay, saat 17.30 sıralarında dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nin Muratpaşa ilçesindeki kısmında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, kıyafetleriyle sahile gelen 20-25 yaşlarındaki bir genç, ayakkabı, mont ve çoraplarını çıkarıp üzerinde kot ve atletiyle denize girdi. Kayalık alanda kıyıdan yaklaşık 10 metre açılan gencin çırpındığını gören iki genç, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Genç suyun içinde gözden kaybolurken, bölgeye deniz polisi, sahil güvenlik ve sağlık ekipleri sevk edildi. Denizde araştırma yapan ekipler, su altında genci hareketsiz halde bulup karaya çıkardı. Sağlık ekipleri, yaptıkları kontrolde gencin hayatını kaybettiğini belirledi. Dalgıçlar sualtında kimlik aradı Karadaki eşyalarında kimliğine rastlanılmayan gencin cüzdan ve kimliğini bulmak için deniz polisi dalgıçları su altı taraması yaptı. Taramada herhangi bir ize rastlanılmazken, gencin cenazesi olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. "5 dakika sonra çırpınmaya başladı" Gencin boğulma tehlikesi geçirdiğini görünce 112 Acil Çağrı Merkezini aradığını belirten Muhammet Akyürek, "Girdikten 5 dakika sonra çırpınmaya başladı ve suya daldı. Etraftakileri uyarmaya çalıştık ama gelen olmayınca sahil güvenliği aradık" dedi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.