ÇEVRE - 18 Şubat 2021 Perşembe 14:05

Çiftçiden zirai dona karşı sıra dışı önlem

A
A
A
Çiftçiden zirai dona karşı sıra dışı önlem

Tokatlı çiftçinin meyve fidanlarını kar ve soğuk havadan korumak amacıyla uyguladığı yöntem dikkat çekiyor.

Tokatlı çiftçinin meyve fidanlarını kar ve soğuk havadan korumak amacıyla uyguladığı yöntem dikkat çekiyor.


Tokat merkeze bağlı Güzeldere köyünde çiftçilik yapan, evli ve 2 çocuk babası Cemalettin Kaya, daha önceden diktiği meyve fidanlarının soğuktan etkilenerek yanması sonucu önlem aldı. Malatya’dan satın aldığı ceviz ve badem fidanlarının yaklaşık 6 ay önce toprakla buluşturan Kaya, fidanları soğuktan korumak için sıra dışı bir yöntem denedi. Kaya, yaklaşık 120 adet fidanın zirai don ve kar yağışından etkilenmemesi için çuvalla kapladı. Yaklaşık 1,5 metre boyundaki fidanlarının üzerine çuval geçiren Kaya’nın önlemi görenleri şaşırttı.



Çuvallı koruma


Köylerinde kış mevsiminin sert geçtiğini ifade eden Kaya, “Geçen yıl diktiğim fidanların gözleri ve ışkılarının yanmaması için çuvalla korudum. Daha öncede yapmıştım. Çok faydasını gördüm. O nedene bu yıl diktiklerime de aynı yöntemi uyguladım. Bu yöntem sayesinde fidanın meyve veren gözleri yanmıyor. O nedenle bir yılımız heba olmuyor” dedi.


Yaptığı uygulamanın köylülere örnek olduğunu belirten Kaya, “Köyümüzden benden görerek aynı uygulamayı yapanlar oldu. Bu yöntem etkili oluyor, daha önceki meyvelerimde yanan olmadı. Merak edip soranlar oluyor. Görenlerin dikkatini çekiyor. Bu yöntem meyve fidanlarına sera etkisi altına alarak koruma altına alıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı Süper Lig’de en fazla puan topladığı sezonu yaşayan Fenerbahçe, son 2 deplasman maçında 4 puan kaybederek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk olurken sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla puanını 90’a yükselten sarı-lacivertliler, ligde son 3 haftaya girilirken lider Galatasaray’ın 6 puan gerisine düştü. Bu sezon dış sahada mağlubiyet yaşamayan Kanarya, üst üste elde ettiği 10 maçlık galibiyet serisinin ardından Sivasspor ve Konyaspor maçlarında 2’şer puan kaybetti. Fenerbahçe dış sahada oynadığı 18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik alarak 48 puan topladı ve 2020-2021 sezonunda elde ettiği ‘dış sahada en fazla puan toplama rekorunu’ da geride bıraktı. Sarı-lacivertliler 3. kez gol atamadı Sarı-lacivertliler, 18 hafta sonra bir maçta fileleri havalandıramadı. Ligde 89 golle, en golcü takım olan Fenerbahçe, 3. kez rakip fileleri havalandıramadan maçı tamamladı. İsmail Kartal’ın öğrencileri ligin 36. haftasında 12 Mayıs Pazar günü Kayserispor’u konuk edecek. Mert Müldür cezalı duruma düştü Konyaspor mücadelesine yedek kulübesinde başlayan Mert Müldür, iki takım oyuncularının yaşadığı gerginlik sonrası itirazda bulunurken hakem Bahattin Şimşek tarafından 34. dakikada sarı kart gördü. Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mert, gelecek hafta iç sahada oynanacak Kayserispor müsabakasında cezalı duruma düştü. 25 yaşındaki futbolcu Samsunspor’la oynanan iki maçta ve Pendikspor karşılaşmasında sarı kart görmüştü. Konyaspor’a karşı 52. dakikada Osayi-Samuel’in yerine oyuna giren Mert Müldür, sarı-lacivertli formayla bu sezon 25 lig maçında görev aldı.