SAĞLIK - 13 Eylül 2018 Perşembe 15:59

’Çocuklarınızı okula aç göndermeyin’ uyarısı

A
A
A
’Çocuklarınızı okula aç göndermeyin’ uyarısı

Diyetisyen Tuba Ödübek, anne ve babalara çocuklarını okula göndermeden mutlaka kahvaltı yaptırmaları tavsiyesinde bulunarak, "Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat sürelerinin kısa olduğu, öğrenmede güçlük çektikleri saptanmıştır" dedi.

Diyetisyen Tuba Ödübek, anne ve babalara çocuklarını okula göndermeden mutlaka kahvaltı yaptırmaları tavsiyesinde bulunarak, "Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat sürelerinin kısa olduğu, öğrenmede güçlük çektikleri saptanmıştır" dedi.


17 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesi uzmanlar öğrenci ve velilerini beslenme konusunda uyarıyor. Tokat Fizyomer Tıp Merkezi Diyetisyeni Tuba Ödübek, okul döneminde öğrencilerin okul başarısı yanında, büyüme ve gelişmeleri ile sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Yapılan çalışmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğunun ortaya konulduğu ifade eden Ödübek, “Çocuklukta başlayan şişmanlığın erişkin yaşlarda da devam ettiğini ispatlayan birçok çalışma mevcut. “Çocuktur yesin de yeter ki” düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bu da toplumda erken yaşta kazanılacak en önemli alışkanlığın yanlış temellere oturmasına sebep oluyor. Çocuklar duyduklarını değil gördüklerini yaparlar. Sevgili anneler-babalar çocuğunuzda kilo problemleri, diş çürümesi, demir eksikliği, vitamin-mineral eksikliği olmasını istemiyorsanız rol modeli olarak beslenme alışkanlıklarınızla örnek olmalı ve çocuğunuzu yanlış tercihlerden korumalısınız” dedi.



"Çocuğunuzu okula kahvaltı yapmadan göndermeyin"


Okul döneminde sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Ödübek, “Okul döneminin açılmasıyla çocuklarımız artık gününün büyük çoğunluğunu okulda geçiriyor. Bu da beslenmesinin büyük bölümünü orada yapacağı anlamına geliyor. Peki çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi nasıl öğretebiliriz? Kahvaltı günün en önemli öğünü olmasına rağmen çocuğun geç yatması, erken uyanamama, okula geç kalma korkusu, ailenin kahvaltı yapma alışkanlığının olmaması, anne-babanın zaman ayırmaması gibi sebeplerle ne yazık ki en çok atlanılan öğün oluyor. İlk adım olarak ne olursa olsun birlikte bir kahvaltı yapın. Çocuğunuz okula aç giderse simit/poğaça/açma vb. yağlı ve beyaz undan yapılan yanlış tercihlere yönelecek. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat sürelerinin kısa olduğu, öğrenmede güçlük çektikleri saptanmıştır. Çocuğunuzun hafızasını kuvvetlendirmek için kahvaltıda ona doğal havuç ve portakal suyu içirin. A vitamini sayesinde ezberini kuvvetlendirmiş olursunuz. Sofra düzenine çocuğunuzu kesinlikle alıştırın. Evde mümkünse düzenli saatlerde hep birlikte yemek yemeye gayret edin. Okuldaki yemek menülerini kontrol edin. Çocuğunuz öğlende ne yiyorsa akşam yemeği eksiklikleri tamamlayacak şekilde olmalıdır. Mesela et grubu hiç tükenmemişse akşam proteinden zengin bir yemek tercih edebilirsiniz.Okula giderken yanına mutlaka beslenme çantası verin. Aralardaki bu sağlıklı atıştırmalık onu gün boyu tok tutacak ve sağlıksız aburcuburlardan tok hissettiğinden koruyacaktır. Eğer çocuğunuzun okulunda öğle öğünü çıkmıyorsa bu beslenme çantası daha doyurucu olmalı. Öğle öğünü çıkıyorsa daha hafif olmalı. Çocuğunuza katkı maddeli, eklenti şekerli hazır gıdalar vermek yerine evde hazırlanan besin değeri yüksek gıdalar verin” şeklinde konuştu.



Beslenme çantasında neler olmalı


Örnek beslenme çantasında olması gereken besinleri Ödübek, şöyle sıraladı:


“Ev yoğurduna doğanmış meyvelerle doğal meyveli yoğurt. Doğal fıstık ezmesine batırılmış evde yapabileceğiniz grissini çubukları. Salatalık, havuç çubukları, 1 dilim kaşar peyniri. Tavuk haşlamalı, yeşillikli sandviç, ayran. Peynirli tost, havuç suyu. Yulaf, tam buğday unuyla yapılmış kek, çörek, Sade süt. 2 ceviz ve 1 meyve"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.