EĞİTİM - 29 Ağustos 2025 Cuma 13:03

Ezber yerine beceri temelli eğitim

A
A
A
Ezber yerine beceri temelli eğitim

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır yapay zekanın eğitimde köklü bir dönüşüm başlattığını belirterek Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ezber yerine beceri temelli öğrenmeye geçildiğini söyledi.


Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, kentteki bir restoranda düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli hakkında bilgi verdi.


Kır, konuşmasında dünyada ve Türkiye’de internetin yaygınlaşması ve dijitalleşmenin artmasıyla son 20 yılda insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir değişim yaşandığını vurguladı.


"Dijitalleşmeyle birlikte önemli olan bilgiyi yönetmek değil işlevsel hale getirmektir"


Yapay zekâ başta olmak üzere bilginin elde edilme, işlenme ve beceriye dönüştürülme yöntemlerinde köklü bir dönüşüm olduğunu ifade eden Kır, "Artık bilginin merkezi okul, öğretmen veya ders kitabı değil. Dijital ortamda herkes istediği bilgiye hızla ulaşabiliyor. Önemli olan bilgiyi yönetmek ve işlevsel hale getirmektir" dedi.


"Ezbere dayalı bilgi yerine beceri temelli öğrenmeye yöneldik"


10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in göreve gelmesinin ardından 10 aylık ek hazırlık süreciyle tamamlandığını belirten Kır, bu yıl birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda uygulamaya başlandığını söyledi. Kır, yeni modelle birlikte ezbere dayalı bilgi kazanımı yerine, bilgiyi kullanma ve beceri temelli öğrenme yöntemlerine odaklanıldığını dile getirdi.



Ezber yerine beceri temelli eğitim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Uygulama yapan polise çarpıp, kaçan şahıs tutuklandı Kayseri’de asayiş uygulaması yapan polis ekiplerinin ‘dur’ ihtarına uymayarak, polis memuruna çarpıp, kaçan şahıs ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Mevlana Mahallesi Orgeneral Hulusi Akar Bulvarı’nda asayiş uygulaması yapan polis ekipleri, E.S.T. yönetimindeki 38 ABB 843 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. Ekiplerin ‘dur’ ihtarına uymayan E.S.T. uygulamada görevli polis memuru G.A.’ya çarparak kaçtı. Sürücü E.S.T. ile otomobilde bulunan K.D., A.A., ve Ü.M bir süre sonra otomobili bırakıp yaya olarak kaçmaya devam etti. Ekipler tarafından yapılan çalışmalarda, 4 şahıs kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Polis memuru hafif şekilde yaralanırken, incelemelerin ardından otomobil çekiciyle kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 1.73 promil alkollü olduğu belirlenmişti Öte yandan, ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçarken polise çarpan E.S.T.’nin 1.73 promil alkollü olduğu öğrenilirken, şahıs hakkında ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan adli işlem başlatılmıştı. E.S.T.’ye Trafik Kanunu’nun ilgili maddelerinden 68 bin 466 TL idari para cezası yazılırken, araç trafikten men edilmişti. ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan tutuklandı Ayrıca sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen E.S.T. çıkarıldığı mahkemece ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan tutuklandı. E.S.T. işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.