EĞİTİM - 18 Mayıs 2026 Pazartesi 16:04

Gelenekten geleceğe aile kurumu TOGÜ’de konuşuldu

A
A
A
Gelenekten geleceğe aile kurumu TOGÜ’de konuşuldu

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından hayata geçirilen ‘Aile okulu’ projesinin lansmanında, aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalar ile toplumsal değerlerin geleceğe aktarılmasının önemi vurgulandı.


Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) tarafından ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında hayata geçirilen "Aile okulu" projesinin lansman programı, TOGÜ Gökmedrese Bilim ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve davetlilerin katıldığı programda aile kurumunun toplumdaki yeri ve önemi farklı yönleriyle ele alındı. İlk olarak Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Acungil katılımcılara hitap ederek Aile Okulu projesinin amaçları hakkında bilgi verdi. Acungil, güçlü toplum yapısının temelinin güçlü ailelerden geçtiğini vurgulayarak projenin aile içi iletişim, değer aktarımı ve toplumsal dayanışmayı desteklemeyi amaçladığını ifade etti.


Daha sonra konuşan TOGÜ Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz ise aile kurumunun bireyin ilk eğitim aldığı ve temel değerlerini kazandığı yapı olduğuna dikkat çekti. Üniversitelerin yalnızca akademik eğitim veren kurumlar olmadığını belirten Rektör Yılmaz, toplumsal sorumluluk projeleriyle toplumun her kesimine dokunmayı hedeflediklerini ifade etti. Aile yapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacak çalışmaların önemine değinen Yılmaz, Aile Okulu projesinin bu noktada önemli bir sosyal sorumluluk örneği olduğunu söyledi.


Proje kapsamında İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pak, ‘Gelenekten geleceğe aile kurumu’ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Pak konuşmasında aile kavramının tarihi süreç içerisindeki dönüşümüne değinerek geleneksel değerlerin günümüz toplum yapısındaki yeri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Katılımcılar tarafından ilgiyle takip edilen söyleşinin ardından Prof. Dr. Süleyman Pak’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.



Gelenekten geleceğe aile kurumu TOGÜ’de konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Eğirdir’de "Orman Benim" etkinliğiyle çevre ve yangın bilinci oluşturuldu Eğirdir Kent Ormanı’nda düzenlenen "Orman Benim" etkinliğinde öğrenciler, protokol ve vatandaşlar el ele vererek ormanlık alanda çevre temizliği yaptı. Etkinlikte orman yangınlarına karşı farkındalık mesajı verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen "Orman Benim" projesi kapsamında, Eğirdir’de çevre bilincini artırmak ve orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Eğirdir İlçe Orman Müdürlüğü organizasyonunda düzenlenen etkinlik, bugün saat 10.00’da Eğirdir Kent Ormanı’nda yapıldı. Ormanların korunmasına dikkat çekmek ve özellikle yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarının önlenmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen programa ilçe protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte doğayı koruma bilincini artırmak, çevre temizliği konusunda toplumsal duyarlılığı güçlendirmek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak hedeflendi. Öğrenciler, öğretmenler ve kurum temsilcileri ormanlık alanlarda cam şişe, plastik atık, kuru ot, kâğıt ve çeşitli yanıcı maddeleri toplayarak temizlik çalışması yaptı. "Orman Benim" kampanyasıyla yangınlara karşı farkındalık vurgusu Programda konuşan Eğirdir İlçe Orman Müdürü Murat Karakülah, "Orman Benim" kampanyasının Türkiye genelinde eş zamanlı yürütüldüğünü belirterek, ormanların yangına karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için temizlik çalışmalarının önemine dikkat çekti. Karakülah, vatandaşlarda çevre ve yangın bilinci oluşturmayı amaçladıklarını ifade ederek, yangınsız bir sezon temennisinde bulundu. Küçük öğrenciden çevreyi koruma çağrısı Etkinlikte konuşan Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Miraç Soyçiçek ise "Çevremizi koruyalım. Cam şişe gibi atıkları doğaya atmayalım. İçtiğimiz sigaraların izmaritlerini çöpe atalım. Camları doğaya atarsak ayağımıza batabilir. Pilleri çevreye atarsak doğaya zarar verebilir. Atık konusunda dikkatli olalım" dedi. Konuşmaların ardından katılımcılar, eldivenlerini takarak ormanlık alanda çöp topladı. Toplanan atıklar ekipler tarafından poşetlenerek bölgeden uzaklaştırıldı. Etkinlik boyunca öğrencilere çevre temizliği, geri dönüşüm ve orman yangınlarının önlenmesi konusunda bilgilendirme yapıldı. Etkinlik, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. Etkinliğe Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Belediye Başkan Vekili Eyüp Barlas, İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Sinap, İlçe Emniyet Müdürü Levent Okyay, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erhan Ari, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Erol, kurum amirleri, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencileri ve öğretmenler katıldı.
Eskişehir Eskişehir’de ’Orman Benim’ etkinliği Orman yangınlarına dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için 81 il ve birçok ilçede yapılan "Orman Benim" etkinliğinin Eskişehir bölümü coşkulu bir kalabalık ile yapıldı. Şehir merkezine bitişik Kocakır ormanlık alanında bir araya gelen yaklaşık 200 öğrenci ve genç, ormanlık alandaki yanıcı madde, atık ve çöpleri topladı. "Amacımız gençlerle farkındalık oluşturarak topluma bir mesaj vermek" Etkinlikte katılımcılara hitap eden Eskişehir Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş orman yangınlarına dikkat çekerek, "Riskli günler başlamadan önde yanıcı maddeleri azaltmak için bir araya geldik. Amacımız gençlerle farkındalık oluşturarak topluma bir mesaj vermek. Aslında biz bu etkinliği yapmak zorunda kalmamalıydık. Çünkü ormanlara çöp atılmaz. Ormanlar bize atalarımızdan miras değil, torunlarımızın emanetidir" dedi. Konuşmanın ardından katılımcılara şapka, önlük, eldiven dağıtıldı. Çöp torbalarını alan gönüllüler Kocakır ormanında yanıcı madde ve çöpleri topladılar. Program kapsamında yapılan yarışmada en fazla çöpü toplayan kişilere hediyeleri verildi. Ayrıca ormanlık alandaki kuru dal gibi organik maddeler de ehil personel tarafından toplanıp, cips makinesinde öğütülerek fidanlıkta kullanılmak üzere depolandı. Yaklaşık 1 saat süren etkinlikte 30 çuval çöp toplandı. Toplanan çöpler ayrıştırılmak üzere geri dönüşüm merkezine götürüldü.
Tokat Turhal’da taşkın alarmı nedeniyle okullar 3 gün tatil edildi Tokat Valiliği, bölgede etkili olan yoğun yağışlar ve Yeşilırmak Havzası’nda artan taşkın riski nedeniyle Turhal ilçesinde eğitime 3 gün ara verildiğini duyurdu. Tokat Valiliği tarafından yapılan kamuoyu bilgilendirmesinde, son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle Yeşilırmak ve ırmağı besleyen derelerde bazı noktalarda taşkınların meydana geldiği belirtildi. Meteoroloji verilerine göre yağışların devam etmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, 19 Mayıs 2026 Salı günü Almus Barajı’nın tam doluluğa ulaşarak barajdan su tahliyesi yapılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Bu nedenle Yeşilırmak’taki su seviyesinin ciddi oranda artabileceği ve yeni taşkınların oluşabileceği bildirildi. Açıklamada, muhtemel olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla Turhal ilçesi genelinde resmi ve özel kreşler, anaokulları, ilkokullar, liseler, mesleki eğitim merkezleri, yaygın eğitim kurumları, özel eğitim kursları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 20, 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde eğitime ara verildiği duyuruldu. Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile ve engelli personelin de aynı tarihlerde idari izinli sayılacağı bildirildi. Valilik, vatandaşların resmi uyarıları takip etmeleri ve dere yatakları başta olmak üzere riskli bölgelerden uzak durmaları konusunda dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Samsun Efsane futbolculardan 19 Mayıs’a özel futbol şöleni Samsun’un Atakum Belediyesinin 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında geleneksel olarak düzenlediği Şöhretler Karması Futbol Turnuvası, bu yıl da adrenalin dolu anlara sahne oldu. Atakum Belediye ekibi ile karşılaşan Samsunspor’un efsane futbolcuları performanslarıyla göz doldurdu. Centilmenliğin hakim olduğu karşılaşma, 6-6 berabere bitti. Atakum Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Samsunspor’un efsane futbolcularını ‘Şöhretler Karması Futbol Şöleni’nde buluşturmaya devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen organizasyonda, Şöhretler Karması ile Atakum Belediye ekibi Atakum Belediyesi Banda Aceh Spor Tesisinde karşılaştı. Şöhretler Karması Berat Keleş, Necati Öksüz, Necmi Öksüz, İmdat Arslan, Kenan Yelek, Sami Akkoyun, Erdinç Dikmen, Suat Türe, Hamdi Erdoğan, Mehmet Ali Çınar, Cazip Sezer, Şendoğan Çakmaker, Hasan Şengün, Murat Şimşek, Ercüment Coşkundere, Yücel Çolak, Hakkı Hocaoğlu, Ayhan Bayraktar, Adnan Kuş, Birol Us, Çetin Ünal, Serdar Akçay’dan; Atakum Belediye Ekibi ise Serhat Türkel, Erol Giritli, Orhan Köksal, Tolga Aşcı, Samet Yazar, Aşkın Abacı, Burak Özcan, Polat Çelebi’den oluştu. Adrenalin dolu anlar Sahada büyük efor harcayan takımlar, izleyicilere heyecan dolu anlar yaşattı. Başabaş geçen karşılaşmada Şöhretler Karması takımından Kenan Yelek iki; Suat Türe, İmdat Arslan, Necati Öksüz ve Necmi Öksüz birer gol kaydetti. Atakum Belediye Ekibinden Serhat Türkel, Erol Giritli ve Orhan Köksal’ın ikişer gol attığı müsabakada, kazanan centilmenlik oldu. Performansları ile büyük beğeni toplayan takım oyuncuları, taraftarlar tarafından uzun süre alkışlandı. "Bu vefanın devam etmesini istiyoruz" Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel organizasyonda yaptığı konuşmada, "Bu yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Samsunsporumuzun efsane futbolcularıyla, üçüncü kez Şöhretler Karması Futbol Şenliği düzenliyoruz. Efsane futbolcularımızla olmaktan çok mutluyuz. İnşallah dördüncüsünü, beşincisini düzenleriz. Her yıl devam eder. Bizler size vefa duyuyoruz. Bizden sonra da bu vefanın devam etmesini diliyoruz. Samsun’umuzun en büyük marka değeri olan Samsunsporumuzu Samsunspor yapan kıymetli, yürekli futbolcularımız iyi ki varsınız. Sizleri çok seviyoruz" dedi. "Hep beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" Atakum Belediyespor Kulüp Başkanı Erol Giritli, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında bugün ve yarın bütün spor müsabakalarını gerçekleştiriyoruz. Bugün futbolla, Samsunspor’un efsanelerinden oluşan Şöhretler Karması ile açıyoruz. Voleybol ve basketbol olmak üzere bütün etkinliklerimiz devam edecek. Bu ulusal günde, hep beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. "İyi bir nostalji" Efsane futbolcular Kasım Çıkla ve Necmi Öksüz, 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında düzenlenen organizasyonun son derece özel ve anlamlı olduğunu söyledi. Kasım Çıkla, "Böyle bir organizasyonda yer almaktan büyük gurur duyuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hemen hemen 2-3 dönem eski futbolcu abilerimiz ve arkadaşlarımızla tekrar bir araya gelmek, beni mutlu etti. İzleyenler için de iyi bir nostalji oldu. Herkese iyi seyirler." cümleleriyle duygularını paylaşırken Necmi Öksüz "Atakum Belediyesinin düzenlemiş olduğu geleneksel futbol turnuvasında biz eski Samsunlu futbolcular olarak, burada bulunuyoruz. Bu aktivite, gerek halkımız gerek de spor kamuoyu tarafından çok önemseniyor. Her sene tekrarlanması çok güzel. Herkesin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun" ifadelerini kullandı.
Sivas Barajın kapakları açıldı, Sivas Valiliği tehlike öncesi uyardı Sivas Valiliği, Kılıçkaya Barajı’ndan su tahliyesinin artırılarak devam ettiği belirterek Suşehri ve Koyulhisar ilçelerine uyarılarda bulundu. Son yılların en yoğun yağışlı mevsiminin yaşandığı Sivas’ta birçok baraj ve gölet doldu. Suşehri ilçesinde bulunan ve 65 kilometrekarelik alana sahip olan Kılıçkaya Barajı da tamamen doldu. Tamamen dolan barajın tahliye kapakları açılarak Kelkit Irmağı’na su bırakılmaya başladı. "Mutlak suretle uzak durulması gerekmektedir" Konuya ilişkin açıklama yayınlayan Sivas Valiliği, Suşehri ve Koyulhisar ilçelerinde yaşayan vatandaşları uyardı. Valilik’ten yapılan yazılı açıklamada, "Bölgemizde son günlerde yaşanan yoğun yağışlar ve kar erimeleri sebebiyle, Kılıçkaya Barajı’ndan Kelkit Irmağı’na kontrollü su tahliyesi artırılarak devam etmektedir. Kılıçkaya Barajı’ndan Kelkit Irmağı’na bırakılan su ile birlikte havzadaki yoğun yağışlar, kar erimeleri, ırmağı besleyen yan derelerden gelen akımlar, ırmak yatağındaki su seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır. Söz konusu durum, ilimiz Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri sınırlarında nehir kenarlarındaki toprağın suya doymasına, kıyı çökmelerine ve heyelan riskine yol açmaktadır. Can ve mal güvenliğiniz için, Kelkit Irmağı ve bağlantılı dere yataklarının çevresinden mutlak suretle uzak durulması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın nehir kenarlarına yaklaşmamaları, hayvanlarını bu bölgelere otlatmaya götürmemeleri ve araçlarını nehir yatağına yakın yerlere park etmemeleri önemle rica olunur. Muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi adına tüm halkımızın gerekli tedbirleri alması ve uyarıların dikkate alınması önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.