ÇEVRE - 13 Eylül 2024 Cuma 16:54

Özel bireyler bağ bozumuyla üzüm topladı

A
A
A
Özel bireyler bağ bozumuyla üzüm topladı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öncülüğünde özel bireyler bağ bozumu etkinliğinde kendi diktikleri meyve ve sebzelerin hasadını yaparak keyifli anlar yaşadı.



Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) uygulama bahçelerinde gerçekleştirilen bağ bozumu etkinliği, coşkulu anlara sahne oldu. Taşlıçiftlik bölgesinde düzenlenen programa Tokat Valisi Abdullah Köklü’nün eşi Yasemin Köklü, TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, özel bireyler ve aileleri katıldı. Üzüm hasadına katılan çocuklar, üzüm salkımlarını elleriyle toplarken keyifli anlar yaşadı. Daha önce üniversitenin sebze ve meyve dikim etkinliklerine de katılan çocuklar, kendi emekleriyle büyüyen ürünlerin hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadı.



“Daha önce diktiğimiz meyvenin şimdi hasadını yapıyoruz”



Etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, "Bugün üniversitemizin düzenlediği 2’nci bağ bozumu etkinliği için bir araya geldik. Şehrimizdeki dezavantajlı bireyleri üniversitemize davet ettik. Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezindeki hastalarımız, sevgi evlerinde kalan çocuklar ve AMATEM’de bulunan hastalarımız da bu etkinlikte bizlerle oldu. Çocuklarımız daha önce bu bağda sebze fidelerini dikmişti, şimdi ise onların hasadını birlikte yapıyoruz. Onların mutluluğu, bizim mutluluğumuz," dedi.



Özel bireyler bağ bozumuyla üzüm topladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır AFAD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Akreditasyon ve Koordinasyon 2024 kampı gerçekleşti Diyarbakır AFAD İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde, 4-6 Ekim tarihleri arasında afet ve acil durumlara hazırlık amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Akreditasyon ve Koordinasyon kampı düzenlendi. AFAD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Akreditasyon ve Koordinasyon 2024 kampı gerçekleşti. Dicle Kral Kızı Barajı yakınında düzenlenen kampa 17 il, 102 araç; 15’i Başkanlıktan gelmiş olmak üzere 79 Diyarbakır, 2 Erzincan, 2 Tunceli, 1 Hakkari, 3 Şırnak, 2 Van, 2 Iğdır, 1 Bingöl, 4 Erzurum, 2 Elazığ, 2 Malatya, 3 Kilis, 2 Adıyaman, 4 Siirt, 2 Batman ilinden gelen toplam 126 AFAD personeli, 565 sivil toplum ve kamu kuruluşu katılımcısı, jandarma, sağlık, belediye, gençlik spor, SEDAŞ, orman işletme olmak üzere toplamda 771 kişi katıldı. AFAD Başkanı Vali Okay Memiş yaptığı konuşmada, kampa katılanlara teşekkür etti. Aynı zamanda akreditasyon sistemi kapsamında akredite edilen kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının afet ve acil durumlarda çok önemli görev üstlendiğini ifade etti. Yapılan bu kampların ekiplerin birbiriyle kaynaşmasına da katkı sağladığı ve birlikte iş yapma kültürünü geliştirdiğini, afetlere toplumun tüm kesimleri olarak hazırlanmamız gerektiğini ifade etti. Üç gün süren kamp bilgilendirici ve verimli bir deneyim sundu. AFAD bünyesinde gerçekleştirilen kamp ile personel, hızlı ve faydalı müdahale için etkin bir hale geldi.
Antalya Manavgat Kitap Günleri’ne yoğun ilgi Manavgat Belediyesi ve Manavgat’taki yazarların iş birliğiyle düzenlenen “Manavgat Kitap Günleri-Manavgat’ın Yazarları Okurlarıyla Buluşuyor” etkinliği, Atatürk Kültür Merkezi’nde kapılarını açtı. Antalya’nın Manavgat ilçesinde düzenlenen Manavgat Kitap Günleri, “Manavgat’ın Yazarları Okurlarıyla Buluşuyor” etkinliği ile başladı. Açılışa Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Manavgatlı yazarlar ve vatandaşlar katıldı. Açılış kurdelesini Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın kestiği etkinlikte katılımcılar, yazarların eserlerini inceleyip satın alma ve kitaplarını imzalatma fırsatını elde ettiler. Manavgat Kitap Günleri, sadece yerel yazarları değil, aynı zamanda edebiyatseverleri de bir araya getirerek önemli bir kültürel buluşma ortamı sağladı. Yazarlar, kendi eserleri hakkında bilgi verirken, okuyucularla interaktif bir diyalog kurarak, edebiyatın farklı yönlerine dair düşüncelerini paylaştı. Kültürel zenginlik vurgusu Etkinlik açılışının ardından açıklamalarda bulunan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Manavgat’ın kültürel zenginliklerine vurgu yaptı. Başkan Kara, “Manavgat, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda kültürel zenginlikleriyle de öne çıkan bir şehir. Bizler, bu zenginlikleri desteklemek ve yaymak adına buradayız. Yerel yazarlarımız, kalemleriyle bizlere farklı dünyaları açıyor. Her bir kitap, bir yolculuk; her sayfa, yeni bir keşif. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese, özellikle de değerli yazarlarımıza teşekkür ediyorum. Manavgat’ta edebiyatın gelişmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Alın teriyle gelen kazanç: Torlukçuların zorlu kömür mesaisi Kırıkkale’de mevsimlik işçiler, yerleştikleri ormanlık alanda zor şartlar altında mangal kömürü üretiyor. Bir sezonda 55 ton kömür üreten işçiler, Türkiye’nin farklı şehirlerine tonunu 22 bin liradan satarak ekonomik kazanç sağlıyor. Diyarbakır’dan kilometrelerce yol kat ederek Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesindeki ormanlık bölgeye yerleşen Aksakal ve Kardelen aileleri, 7 ay boyunca zorlu şartlar altında çadırlarda yaşıyor. Aslen Mardinli olan aile, asırlık "konar-göçer" çadır geleneğini sürdürerek meşe odunundan mangal kömürü üretiyor. Mevsimlik işçiler, geçimlerini sağlamak için büyük emek harcıyor. Meşe odununun odun kömürüne dönüştürülmesi sırasında işçiler hem yoğun dumanla mücadele ediyor hem de uzun saatler boyunca sıcaklıkla başa çıkmak zorunda kalıyor. "Torlukçular" olarak da bilinen kömür üreticileri, sabahın ilk ışıklarıyla ormanda odun kesimi için mesaiye başlıyor. Traktörlerle ocak sahasına taşınan odunlar, Orman İşletme Müdürlüğü’nün izin verdiği alanlardan kesilerek boyutlarına göre ayrılıyor. Ardından koni şeklinde dizilen odunlar, saman ve toprakla kaplanarak yaklaşık 400-500 derece ısıyla kömüre dönüştürülüyor. Kömürlerin kül olmaması için üretim sürecinde 24 saat nöbet tutuluyor. Bir sezonda yaklaşık 55 ton kömür üreten aile, mangal kömürünün tonunu 22 bin liradan toptancılara satıyor. Kömür üreticisi Engin Kardelen, üretim sürecinin zorlu ve emek gerektiren yanlarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Kardelen, kömür üretimi için birçok aşamadan geçtiklerini ve bu işin aile desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi. "Gece gündüz çalışmak zorundasın" Ürettikleri meşe kömürlerini Türkiye’nin her yerine gönderdiklerini ifade eden Kardelen, "Biz meşe kömürü üretiyoruz. İhaleleri devletten alıyoruz. Kesimini yapıyoruz, buduyoruz, taşıyoruz, çatıyoruz, topraklıyoruz, sonra ateşe veriyoruz. Bunun yanma süreci 15-20 gün sürüyor. Kömür olduktan sonra bunları Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Bizim de hayatla mücadelemiz böyle. Bu iş aileyle yapılıyor. Tek başına zaten yapamazsın. Gece gündüz çalışmak zorundasın. Sabahın erken saatlerinden akşamın karanlık saatlerine kadar çalışıyoruz. Bunun nöbeti de var. Gece boyunca da yatamıyorsun. Başında beklemek zorundasın, yoksa emeğin hepsi kül olur gider" dedi. "Tonu 22 bin liradan satılıyor" Diyarbakır’dan Kırıkkale’ye çalışmak için gelen Şaban Aksakal ise meşe kömürü üretiminin uzun bir süreç olduğunu belirterek, "7 ay boyunca buradayız. İlkbaharda çalışmaya başladık. 5 ayımız doldu, 2 ay daha buradayız. Tonu 22 bin liradan satılıyor. En fazla 55 ton kömür çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı. (HA
Diyarbakır AFAD, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Akreditasyon ve Koordinasyon 2024 kampı gerçekleşti Diyarbakır AFAD il müdürlüğünün ev sahipliğinde; Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde AFAD liderliğinde 4-5-6 Ekim tarihleri arasında afed ve acil durumlara hazırlık amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi akreditasyon ve koordinasyon kampı düzenlendi. Dicle Kral Kızı Barajı yakınında düzenlenen bu kampa 17 il, 102 araç, 15’i Başkanlıktan gelmiş olmak üzere; 79 Diyarbakır, 2 Erzincan, 2 Tunceli, 1 Hakkari, 3 Şırnak, 2 Van, 2 Iğdır, 1 Bingöl, 4 Erzurum, 2 Elazığ, 2 Malatya, 3 Kilis, 2 Adıyaman, 4 Siirt, 2 Batman ilinden gelen toplam 126 afad personeli, 565 sivil toplum ve kamu kuruluşu katılımcısı; jandarma, sağlık, belediye, gençlik spor , Sedaş, orman işletme olmak üzere toplam 80 personel olmak üzere toplamda 771 kişi katılım sağladı. AFAD Başkanı Vali Okay MEMİŞ yaptığı konuşmada kampa katılım sağlayanlara teşekkür etti. Aynı zamanda akreditasyon sistemi kapsamında akredite edilen kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının afet ve acil durumlarda çok önemli görev üstlendiğini ifade etti. Yapılan bu kampların ekiplerin birbiriyle kaynaşmasına da katkı sağladığı ve birlikte iş yapma kültürünü geliştirdiğini, Afetlere toplumun tüm kesimleri olarak hazırlanmamız gerektiğini ifade etti. Toplamda üç gün süren kamp bilgilendirici ve verimli bir deneyim sundu. Afad bünyesinde gerçekleştirilen bu kamp ile afad ve eğitimi alan personel hızlı ve faydalı müdahale için etkin bir hale geldi.