GÜNDEM - 02 Mayıs 2024 Perşembe 10:34

Tokatlı girişimci İtalyanların 1 milyon liralık kalıbını boşa çıkarttı

A
A
A

Tokatlı girişimci Fatih Yenilmez, 24 yıl Bursa’da çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra geri döndüğü köyünde açtığı iş yerinde taleplere yetişemiyor. Bursa’da çalıştığı dönemde İtalyanların arabada kullandıkları sac tamponu 1 milyon liralık kalıba gerek kalmadan bükme makinesinde üreten Yenilmez, “Yurt dışından da talepler var ama şu an bu ihtiyacı karşılayamıyoruz. Kadromuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Kemik kadromuz oluştuktan sonra da başlamayı düşünüyoruz” dedi.

Tokat’ın merkeze bağlı Tahtoba köyünde yaşayan 50 yaşındaki Fatih Yenilmez, 1999 yılında Bursa’ya taşındı. 24 yıl burada çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra kendi iş yerini açarak çalışmaya devam eden Yenilmez, İtalyanların bir araba modelinde kullandıkları sac tamponu 1 milyon TL’lik kalıba gerek kalmadan kendi yöntemiyle bükme makinesinde uç ezerek üretti. 2023 yılında emekli olan Yenilmez, doğduğu köyüne geri döndü. Köyünde açtığı iş yerinde 5 kişiye istihdam sağlayan Yenilmez, çevre köylerden gelen vatandaşların da eskiyen tarım aletlerini tamir ederek yeniliyor. Yenilmez, ihtiyaca göre römorktan konteynıra, bungalov evden birçok tarım aletine kadar farklı ürünler üretiyor.

Tokatlı girişimci İtalyanların 1 milyon liralık kalıbını boşa çıkarttı

“İtalyanların 1 milyonluk tampon kalıbını boşa çıkarttım”

Emekli olduktan sonra vatandaşların taleplerini karşılamak için köyüne döndüğünü anlatan Fatih Yenilmez, “Tokat’ın merkeze bağlı Tahtoba köyünde yaşıyorum. 1999 yılında çalışmak için Bursa’ya gitmiştim. 2018 yılında da makine üzerine firmamı açtım. 2023 yılına kadar da orada faaliyet gösterdikten sonra emekli oldum. Burada da böyle bir talebin olduğunu biliyorduk. O yüzden köyümde faaliyet göstermeye başladık. Bursa’da bir firmada çalışırken İtalyanların MCV projesi olan bir arabanın plastik tamponu içerisinde olan sac tampon var. Bunların uçlarını İtalyanlar ezmek için ayrı bir kalıp kullanıyorlardı, bükme makinesine giriyordu. Ben bunu bükme makinesinde yapacağımı söyledim. İtalyanlar da ’O iş zaten olsa biz yapardık, bu kalıbı boş yere yapmazdık’ dediler. Daha sonra da bana ’Nasıl yapılacaksa yap’ dediler. Yaptım ve başardım. Bükme makinesinde aynı zamanda o uç ezmeyi de yaptım. Adamların 1 milyonluk kalıpları boşa çıktı. Bana da kendilerinin İtalya’dan buraya geliş ve gidiş uçak masrafını ödediler” dedi.

Tokatlı girişimci İtalyanların 1 milyon liralık kalıbını boşa çıkarttı

“Mevcut tarım aletlerini revize ediyoruz”

Her türlü tarım eşyasını revize ettiklerini söyleyen Yenilmez, “Daha önce deneyimimiz vardı. Ustamızın da çok sayıda römork yapmışlığı vardı. O yüzden herhangi bir devrilme yaşanmıyor. Yaptığımız römorklardan bir şikâyet almıyoruz. Aynı zamanda eski römorkları da revizyon yaparak yeni hale getiriyoruz. Traktörlerin arkasına sepet yapıyoruz. Bungalov ev, çoban evi yapıyoruz. Traktöre takıp götürüp istediği yere bırakıyor, istediği yerde konaklıyor. Mevcut tarım aletlerini de ihtiyaca göre revizyon yapıyoruz” diye konuştu. İhtiyacı karşılayamadıklarına değinen Yenilmez, “Yurt dışından da talepler var ama şu an bu ihtiyacı karşılayamıyoruz. Kadromuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Kemik kadromuz oluştuktan sonra da başlamayı düşünüyoruz” dedi.

Ahmet Demirağ - Yasin Kıras

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kontrolden çıkan tırın raylara uçtuğu kazada tren seferleri durduruldu: 1 ölü Aydın Efeler ilçesinde seyir halindeki bir tır otoban çıkışı döner kavşaktan düz gidip yaklaşık 40 metre uçtu. Demiryolu üzerinde askıda kalan tırın sürücüsü hayatını kaybetti, kaza nedeniyle Aydın-Denizli arasındaki tren seferleri karşılıklı olarak durduruldu. Kaza saat 23:40 sıralarında Efeler İlçesi Aydın-Denizli otoyolu Pınardere Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 35 BHM 182 plakalı dorseyi taşıyan Yunus Uğurlu (28) yönetimindeki 45 AKC 644 plakalı tır, otobandan çıkıp Aydın-Denizli karayoluna gireceği sırada Pınardere Kavşağından dönmeden direk tren yoluna uçtu. Önce yol kenarındaki demir bariyerleri kıran tır ardından karayolu ile demir yolu arasındaki yaklaşık 3 metre yüksekliğinde 15 metre uzunluğundaki çukuru adete uçarak geçti. Demiryolu raylarına takılarak durabilen tırın dorsesinde bulunan tonlarca ağırlığındaki yük kupayı kağıt gibi ezdi. Kazayı gören vatandaşların durumu 112 ihbar hattına bildirmesi üzerine bölgeye sağlık, itfaiye ve AFAD ve güvenlik ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri tır sürücüsü Yunus Uğurlu’nun hayatını kaybettiğini tespit etti. Talihsiz gencin cenazesi itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kısa sürede sıkıştığı yerden çıkarıldı. Bu sırada tırın bir kısmının demiryolu üzerinde kalması nedeniyle Aydın-Denizli arasındaki tren seferleri iptal edildi. Bölgedeki elektrik hatlarındaki akım kesildi. Kurtarma çalışmaları tamamlanıp hasar gören raylar tamir edilinceye kadar Aydın-Denizli arasındaki tren seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.