EKONOMİ - 22 Temmuz 2021 Perşembe 12:26

Tokat’ta jeotermal sondajında yeni bir kaynak bulundu

A
A
A
Tokat’ta jeotermal sondajında yeni bir kaynak bulundu

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde jeotermal sondajında 290 metre derinlikte 51 derece sıcaklığında 150lt/sn debili kaynak bulundu.

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde jeotermal sondajında 290 metre derinlikte 51 derece sıcaklığında 150lt/sn debili kaynak bulundu.


Reşadiye ilçesi Hamamönü mevkiinde İl Özel İdaresi tarafından jeotermal amaçlı sondaj yapıldı. 1990 yılında açılan kuyunun ekonomik ömrünü bitirmesi nedeni ile yapılan sondaj çalışması bir ay sürdü. 290 metre derinlikte yeni bir kaynağa ulaşılarak 51 derece sıcaklığında 150lt/sn debili termal su çıkarıldı. Eski kuyu kapatılarak yeni jeotermal suyun kaplıca tesislerine verilecek. Ayrıca yeni jeotermal suyun çıkarıldığı alana Uygulamalı Termal Otel Fizik Rehabilitasyon Merkezi yapılması planlanıyor.


Yeni jeotermal kaynak suyunun kullanıma açıldığı tören milletvekilleri ve belediye başkanlarının katıldığı bir programla gerçekleştirildi. Reşadiye Belediye Başkanı Mustafa Yılmaz, ilçenin kalkınmasının ana unsurlarından birisi de sıcak su iç turizminin gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi. 1990’lı yılların başlarında açılan sondaj kuyunun ekonomik ömrünü bitirmesinden dolayı yeni bir kuyu açıldığını belirten Başkan Yılmaz, “Aynı hat üzerinde olmasına rağmen aynı kaynaktan beslenmeyen yeni açılan kuyumuzda saniyede 130 litre ve 51 derece sıcaklıkta termal su çıkarılmıştır. İnşallah sayın vekillerimizin de katkılarıyla ilçemize yapılacak olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile çok uzun yıllardan beridir şifa kaynağı olan Reşadiye Kaplıcaları, sağlık turizmine hizmet edecek” dedi.


Kelkit Çayı kenarında doğasıyla harika bir yer olan Reşadiye ilçesinin sağlık turizmi ile kalkınacağını belirten Başkan Yılmaz, “Sıcak suyun şifasından dolayı romatizmalı hastalıklar, cilt hastalıkları, cilt kanserine iyi geldiği üniversiteler tarafından da kanıtlanmış durumda. Hem insanlarımızı burada konaklamaya şifa kaynağı olan bu suyundan faydalanmaya davet ediyoruz hem de yatırımcılarımızı bu bölgede yeni yatırımlar yapmak için davet ediyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.