EKONOMİ - 07 Ekim 2025 Salı 18:03

Türkiye’nin dev sanayi kuruluşunda üretim durdu

A
A
A
Türkiye’nin dev sanayi kuruluşunda üretim durdu

Tokat’ta Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Şık Makas isimli tekstil fabrikasında maaşlarını alamadıklarını iddia eden 800 işçi, 66 gündür ücretlerinin ödenmemesi üzerine iş bırakma eylemi başlattı.


Tokat’ta faaliyet gösteren ’Şık Makas’ isimli kot üretim fabrikasında, iddiaya göre maaşlarını alamayan yaklaşık 800 tekstil işçisi iş bırakma eylemine gitti. Sabah saatlerinden itibaren fabrika bahçesinde toplanan işçiler, son üç aydır ücretlerini alamadıklarını ileri sürerek üretimi durdurdu. Eylem sırasında işçiler, "Okullar açıldı ama çocuklarımıza kırtasiye alamıyoruz", "Kiramızı, faturamızı ödeyemiyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi. Yaklaşık bir yıldır maaşlarını düzensiz aldıklarını belirten çalışanlar, yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen sabrettiklerini ancak artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade etti. İşçiler, hak ettikleri ücretleri alana kadar iş bırakma eylemini sürdüreceklerini açıkladı.


Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 384. sırada yer alan Şık Makas, 2014 yılında Tokat’taki faaliyetlerine başladı. Ülke genelinde 4 bin 710 işçinin çalıştığı, fabrikanın 2024 yılında 164 bin 233 dolar ihracat yaptığı öğrenildi.



"Evimize ekmek götüremiyoruz"


Evlerine ekmek parası götüremediklerini iddia eden fabrika çalışanı Züleyha Oruç, "Herkesin okuyan çocuğu var. Ev sahibi para istiyor, bankalar bizden para istiyor ama CRS bize maaşımızı vermiyor. Biz çalışmıyoruz paramızı istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Bir yıldır sıkıntı içerisindeyiz hemen hemen 3 aydır maaşımızı alamıyoruz. Çocuğumuz hastalanınca izin vermiyorlar ama paraya gelince de paramızı alamıyoruz" dedi.



"66 gündür maaş alamıyoruz"


Öz iplik İş Sendikası Tokat İl Başkanı Fatih Arslantaş, ise "Fabrikamızda 800 kişi çalışıyor. Sektörde kriz var. İşçilerimiz 66 gündür maaş alamıyorlar. Artık çarkı döndüremiyorlar. Bir alın teri var. İşçi kardeşlerimizi toplayarak tepki göstermek istedik. Maaşlarımız eksik yatıyor" diye konuştu.



Türkiye’nin dev sanayi kuruluşunda üretim durdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri ERÜ’den Tarihi Başarı: UI Greenmetric 2025’te Türkiye 1.’si Sürdürülebilirlik konularına dikkat çekmeyi ve küresel çevre bilincini artırmayı hedefleyen UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nın 2025 sonuçları açıklandı. Çevresel duyarlılık, enerji ve iklim değişikliği yönetimi, atık politikaları, ulaşım planlaması ve genel sürdürülebilirlik uygulamaları gibi kapsamlı ölçütlerle yapılan değerlendirme sonucunda Erciyes Üniversitesi (ERÜ), Genç Üniversiteler ve Büyük Ölçekli Kampüsler Kategorilerinde Türkiye’de 1. olurken, Dünyanın en çevreci üniversiteleri arasında ise 66. sırada yer alarak önemli bir uluslararası başarıya imza attı. Dünya genelinde 1745 üniversitenin değerlendirildiği uluslararası sıralamada ERÜ, geçen yıla göre on dört basamaklık etkileyici bir yükseliş sergileyerek dünyada 66. sırada konumlanarak, uluslararası alanda dikkat çekici bir başarı ortaya koydu. Ayrıca, Türkiye’de sıralamaya dahil edilen 142 üniversite arasında 3. sırada yer alan ERÜ, ulusal ölçekte de öne çıkan bir başarı elde etti. Sıralama sisteminin, kampüs büyüklüğüne göre yaptığı değerlendirmede ERÜ, dünyada 32. sırada ve Türkiye üniversiteleri arasında ise 1. sırada yer aldı. Genç üniversiteler arasında üstün başarı ERÜ; sıralama sistemi tarafından oluşturulan ve 50 yaşın altındaki üniversitelerin değerlendirildiği ‘İlk 50 Genç Üniversite’ listesine girerek önemli bir başarı daha kaydetti. Bu sıralamada ERÜ, Dünyada 25. sırada ve Türkiye Üniversiteleri arasında 1. sırada yer aldı. Sıralamalardaki bu önemli başarıların yanı sıra, ERÜ puan bazında da dikkate değer bir yükseliş gösterdi. UI GreenMetric 2025 değerlendirmesinde toplam puan 8 bin 585’ten 8 bin 775’e çıkarılarak genel performansını belirgin şekilde güçlendirdi. Yapı ve Altyapı kategorisinde 1350’den 1400’e, Enerji ve İklim Değişikliği kategorisinde 1735’ten 1800’e, Atık kategorisinde 1425’ten 1450’ye, Su kategorisinde 800’den 837.5’e ve Ulaşım kategorisinde 1600’den 1625’e yükselen puanlar; ERÜ’nün çevre odaklı uygulamalarda sistemli, kararlı ve çok yönlü gelişimini açıkça ortaya koymakta.
Ağrı Ağrı’da öğrencilere üniversite gezisi ve emniyet söyleşisi düzenlendi Ağrı İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, Diyadin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri için düzenlenen İbrahim Çeçen Üniversitesi gezisinin ardından Polisevinde öğrencilerle bir araya gelerek eğitim, meslek seçimi ve gelecek planlamaları üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Öğrencilerle samimi bir atmosferde bir araya gelen Önder, gençlerin merak ettiği soruları detaylı şekilde yanıtladı. Eğitim sürecinin, gençlerin geleceğini şekillendiren en kritik dönem olduğuna değinen Önder, hedef belirlemenin ve bu hedef doğrultusunda kararlılıkla çalışmanın önemini vurguladı. Kent genelinde tüm okulların güvenli eğitim ortamına sahip olması için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Önder, "Bizim için en kıymetli emanet siz gençlersiniz. Sizlerin güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir eğitim ortamında yetişebilmesi için il genelinde okul önlerinde görev yapan polislerimiz her gün mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyor. Amacımız, okullarımızın çevresinde her türlü riskin önüne geçmek ve siz değerli öğrencilerimizin kendini güvende hissetmesini sağlamak. Çünkü biliyoruz ki güvenli bir ortamda yetişen gençler, geleceğe daha güçlü adımlarla yürür. Bizler, hem sahada hem de sosyal faaliyetlerde sizlerle birlikte olmayı sürdüreceğiz." dedi. Meslek seçiminin hayatın en önemli kararlarından biri olduğunu ifade eden Önder, öğrencilerin ilgi alanlarını keşfetmeleri, kendilerini geliştirmeleri ve karşılaştıkları zorluklarda mücadeleden vazgeçmemeleri gerektiğini belirtti. Önder, gençlere farklı meslek gruplarını araştırmaları, kendilerine uygun alanları tanımaları ve seçimlerini bilinçli bir farkındalıkla yapmaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Program boyunca öğrenciler, üniversite ziyaretinin ve emniyet teşkilatıyla bir arada bulunmanın kendilerine kattığı değerlerden bahsederek Önder’e teşekkür etti. Söyleşinin ardından İl Emniyet Müdürü Göksel Önder, öğrencilere çeşitli hediyeler takdim etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.