GENEL - 20 Kasım 2015 Cuma 12:17

Kemençeye Yarım Asırdır Hayat Veriyor

A
A
A
Kemençeye Yarım Asırdır Hayat Veriyor

Sürmene’de yarın asırdır kemençeye hayat veren Hasan Sancak, ürettiği kemençelerle tüm dünyaya Karadeniz’in sesini ve kültürünü duyuruyor.
İlkokul 3.sınıfa giderken başlayan kemençe aşkını devam ettiren Hasan Sancak, Sürmene Belediye binasının yanında yer alan atölyesinde kemençe siparişi yetiştirmekte zorlanıyor. El emeği ile kemençe üreten 70 yaşındaki Hasan usta, Yurt içinin yanı sıra Yunanistan, Fransa ve Japonya gibi ülkelere de kemençe üretiyor. 58 yıldır yaptığı kemençeler bütün dünyaya ün salarken, hayatı birçok yerli ve yabancı belgesele konu oldu.
Karadeniz’i izah eden en güzel enstrümanı ürettiğini ifade eden Hasan usta, Kemençeyi para kazanmak için değil Karadeniz kültürüne katkı sağlamak için ürettiğini belirtiyor.
“EN UFAK HATA GÖRDÜĞÜM KEMENÇEYİ KİMSEYE SATMAM”
Kemençenin kalitelisi el yapımı olduğunu belirten kemençe ustası Hasan Sancak, “Ben bu işi Karadeniz kültürüne hizmet olsun diye yapıyorum. Benim 3 tane mesleğim var burada para için çalışmıyorum. Benim yaptığım kemençe hiçbir ustanın yaptığına benzemez. Çünkü benim ustam yok da o yüzden. Ben bu mesleği kendi kendime öğrendim. En ufak hata gördüğüm kemençeyi kimseye satmam. Sürmene tarihini inceleyin, Sürmene’de kemençe imalat dükkanı açan kişi benim. Kemençeyi en erken 2 günde bitire biliyorum. Benim en uzun bitirdiğim kemençe ise 4 günde sürdü” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİ KEMENÇE KÜLTÜRÜNE ADAMIŞ BİR İNSANIM”
Sancak, "Kemençenin en kalitelisi ise dut ağacından olur. Ama bu ağacın büyüdüğü yer de çok önemlidir. Ağacın büyüme koşulları kemençenin kalitesini oldukça fazla etkilemektedir. Eğer, dut ağacı sulak bir arasize büyümüş, erik ağacıda kıraç bir yerde büyümüş olduğunu varsayalım. Böyle olduğu zaman işler değişerek erik ağacı dut ağacından daha içi kalitede kemençe yapılır. Ben Kendimi Kemençe kültürüne adamış bir insanım” dedi.
"MADDİ AÇIDAN YAPMIYOR, BU İŞİN HASTASIDIR”
İstanbul’dan Sürmene’ye Hasan ustanın yanına ziyarete gelen Sabri Özkanca, “Hasan usta meşhur bir kemençe imalatçısıdır. Bu yüzden ben de ikinci kez yanına ziyarete geldim. En iyi kemençe sanatçısı olduğu için Sürmene’de Hasan ustayı parmakla gösterirler. En büyük kemençe sanatçıları da buradan gelip kemençe alırlar. Maddi açıdan yapmıyor, bu işin hastasıdır” şeklinde ifadeler kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.