GENEL - 29 Temmuz 2017 Cumartesi 12:22

Karayemiş’de ’Siyanür’ uyarısı

A
A
A
Karayemiş’de ’Siyanür’ uyarısı

Karayemiş, zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı olduğu ancak aşırı ölçüde yapraklarının kurutularak kullanılması siyanür zehirlenmesine yol açabileceği belirtildi.

Karayemiş, zengin antioksidan bileşenleri sayesinde birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalı olduğu ancak aşırı ölçüde yapraklarının kurutularak kullanılması siyanür zehirlenmesine yol açabileceği belirtildi.


Trabzon Özel İmperial Hastanesi Üroloji ve Fitoterapi Uzmanı Op. Dr. Ömer Fatih Çelik, karayemişin sağlık yönünden bir çok faydası olduğunu belirterek, özellikle aşırıya kaçmamak kaydı ile olgun meyvesinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, özellikle Karadeniz Bölgesinde karayemiş yapraklarının bir çok yemeğin pişirilmesinde kullanıldığını yapraklarının da kurutularak tüketildiğini hatırlatarak, aşırı ölçüde kullanılması halinde siyanür zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkat çekti.


Karayemişin her hastalığa direkt olmasa da indirekt faydaları olduğunu kaydeden Çelik, “Karayemiş bu bölgenin tabiri caizse kirazı. Daha çok nemli toprakları seviyor, onun için bu bölgede özellikle sahil kesimlerinde çok fazla oluyor. Karayemişin çok faydaları var. Sebebine gelince antioksidan etkisi çok yüksek olan meyve. Böyle olunca hemen hemen her hastalığa direk olmasa da indirek faydaları var. Prostat açısından da indirek faydası var ancak direkt değil. Karayemişin meyvesini ve bir miktar yapraklarını kullanabiliriz. Özellikle en çok şeker hastalarına tavsiye edilir. Şeker hastalarının komplikasyonları var. Bu komplikasyonları azaltma yönünden karayemiş çok önemli. Kısa dönem içerisinde çıkan bu meyveleri hastalarımız değerlendirmesi gerekir. Özellikle olmuş meyvelerini tercih edecekler. Aşırıya kaçmayacaklar. Dikkat edilecek hususlardan biri de çekirdeğini yeme. Çekirdeklerine çok itibar etmesinler. Çünkü aşırı derecede kullanıldığında siyanür zehirlenmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirler. Halk arasında karayemişin özellikle yapraklarını kullanıyoruz. Mesela balığın buğlamasını yaparken, ekmek pişirirken tencerelerimize kullanıyoruz lezzetinden faydalanıyoruz” dedi.



Nefes almayı rahatlatıyor bağırsakları uyarıyor


Karayemişin bağırsakları uyardığını kaydeden Çelik, bu meyvenin kontrollü kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Karayemişin yapraklarında bir miktar siyanür bulunuyor. Siyanür aslında zehirli bir madde ancak düşük miktarlarda alındığı zaman nefes almayı kolaylaştırıyor yani nefesi uyarıyor. Hasta daha rahat nefes alıyor. Bağırsakları uyarıyor. Dolayısıyla büyük abdestini daha rahat yapıyor. Bizim geleneksel yöntemlerimiz de insanlarımız aslında bunu keşfettiği için ekmeklerine güvecine bir iki yaprak koyuyor. Şunu kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yapraklarını kurutalım kullanalım gibi. Bu sefer siyanür zehirlenmesi ile karşı karşıya kalabilirler. Çok kontrollü kullanılması gerekir. Neresini öneriyorsunuz derseniz olgun meyvelerini daha çok öneriyoruz. Olgun meyvelerinden faydalanabilirler. Bizde hastalarımıza zaman zaman karayemiş tüketmesini öneriyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe, Süper Lig’e yükseldi Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım oldu. Maçtan dakikalar 5. dakika Messaoudi, Yiğit Efe’nin hatalı pasında orta sahadan gelen pasta topu kontrol edip kaleciyle karşı karşıya pozisyonda sağ ayağıyla şutunu çekti. Kaleci Ertuğrul üzerine gelen meşin yuvarlağı kurtardı. 33. dakikada Göztepe’de Yalçın’ın sol kanattan kullandığı serbest vuruşta Ogün’ün kale önünden yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Ertuğrul Çetin’de kaldı. 41. dakikada Dennis ceza sahası dışında kontrol ettiği topla birlikte ceza sahasına girip pasını kale önündeki Romulo’ya bıraktı. Romula boş kale önünde sağ ayağıyla meşin yuvarlağı kalenin üzerinden dışarı gönderdi. 77. dakikada Doğan’ın pasında topu önüne alıp iki rakibinin arasından geçip ceza sahası içine giren Fıratcan, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 90+3. dakikada Lundqvist orta sahada Musa’dan kazandığı topu solundaki Kubilay’a bıraktı. Kubilay’ın ceza sahası içi solundan ortasında Lundqvist’in gelişine yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 2-0 Göztepe: Mateusz Lis, Taha Altıkardeş, Heliton, Tarkan Serbest (Fıratcan Üzüm dk. 30), Ümit Akdağ, Ogün Bayrak, Celil Yüksel (Ramon-Pascal Lundqvist dk. 64), Yalçın Kayan (Doğan Erdoğan dk. 64), Anthony Junior Dennis, Billel Messaoudi (Kubilay Kanatsızkuş dk. 64), Romulo Yedekler: Arda Özçimen, Lasse Nielsen, Atınç Nukan, Ahmed Ildız, Ensar Aksakal, Kenneth Mamah Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Gençlerbirliği: Ertuğrul Çetin, Oğuzhan Berber, Francis Nzaba (Özgür Çek dk. 89), Yasin Güreler, Yiğit Efe Demir (Oltan Karakullukçu dk. 89), Alperen Babacan, James Lea Siliki (Musa Çağıran dk. 46), Ensar Kemaloğlu, Bentley, Amilton, Melih Bostan (Mustapha Yatabare dk. 62) Yedekler: Orkun Özdemir, Rahman Buğra Çağıran, Elias Durmaz, Jimmy Durmaz, Özgür Baran Aksaka, Arda Temur Teknik Direktör: Sinan Kaloğlu Goller: Fıratcan Üzüm (dk. 77), Lundqvist (dk. 90+3) (Göztepe) Sarı kartlar: Ümit Akdağ, Ogün Bayrak (Göztepe), Oğuzhan Berber (Gençlerbirliği)