- 03 Temmuz 2018 Salı 11:02

Trabzon’un fahri müfettişi: ‘Teoman ağabey’

A
A
A
Trabzon’un fahri müfettişi: ‘Teoman ağabey’

Trabzon’un sorunlarını sosyal medya hesabından paylaşarak kısa sürede fenomen olan yüksek makine mühendisi Teoman Yılmaz, kentin fahri müfettişi olarak tanınıyor.

Trabzon’un sorunlarını sosyal medya hesabından paylaşarak kısa sürede fenomen olan yüksek makine mühendisi Teoman Yılmaz, kentin fahri müfettişi olarak tanınıyor.


Trabzon’da 9 sene önce sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla fenomen olma yoluna giren 59 yaşındaki Teoman Yılmaz’ın 20 ülkeden 18 bin takipçisi var. 2008 yılında emekli olduktan sonra ilk zamanlar karşı olduğu sosyal medyaya farklı bir şekilde girmeye çalışan Trabzon’un Teoman ağabeyi kentin çeşitli yerindeki sorunların görüntülerini çekerek paylaşmaya başladı. Kısa sürede takipçisi artan Yılmaz, sorunları gündeme getirerek yöneticilere de yön vermeye başladı. Telefonuyla il merkezinin yanı sıra takipçilerinden gelen mesajlar doğrultusunda ilçelere de giderek sorunları yerinde inceleyen Yılmaz, 24 Haziran seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı olmaya da çalıştı. 14 bin TL’lik bağımısız milletvekili başvuru ücretini veremediği için milletvekili adayı olamayan Yılmaz, Kaşüstü’ndeki rögar kapakları ile ilgili son videosunun yaklaşık 200 bin kişi tarafından izlendiğini söylüyor.



"Değerli sayfa dostlarım"


Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı canlı paylaşımlara ‘değerli sayfa dostlarım’ diyerek başlayan Teoman Yılmaz, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makine Bölümü’nden mezun olduğunu belirterek, “İller Bankası’ndan 2008 yılında emekli olduktan sonra Türkiye’de en çok Facebook sayfasına kızan insanlardan biriydim. Baktım doktoru, mühendisi, diğer arkadaşlarım orada tavla, okey oynuyor, diğer konulara giriyorlar niye bu kadar zaman harcıyorsunuz diye onlara kızıyordum. Daha sonra şunu düşündüm bıçakla portakalı soyuyorsunuz, yararlı bir alet ancak aynı bıçağı insana saplarsan cinayet aleti. Dolayısıyla bıçakta kabahat yok dedim, Facebook sayfasını biraz inceledim. Adam sistem kurmuş. Kötü kullanıyorsan kötü sonuç veriyor, iyi kullanırsan iyi sonuç veriyor. Biz dedik ki insanlar bunu hoş seda insanlık adına insana dokunma adına nasıl kullanabiliriz. 2-3-5 haber attım derken 9 sene geçti bu formatta bu yayınlara yaptık. 3-5-10 kişi derken bugün 18 bin takipçiye yaklaştı. 20 ülkeden 18 bin insan var. Her partiden var, ayda da bin kişi sayfamızı takibe alıyor. Sayfamızın ana teması hoş seda insana dokunma Trabzon temelli bir haber yapıyoruz” dedi.



“Teyzemiz ayağının takıldığı çukuru çekip bize atıyor biz yayınlıyoruz”


Sayfasında siyaset ve ticaretin olmadığını dile getiren Yılmaz, “Haberimizin çoğu ulusal ve yerel medyalarda yer alacak formatta değil ancak bizim dile getirdiğimiz sorunları düzelten onların gereğini yapan yöneticilerin aynı zamanda ilk haliyle son halini yayınlayıp teşekkür yayınlıyoruz. Onlara çok teşekkür ediyorum, yöneticilere duyarlı oldukları için. Ancak sorunlar bitmiyor. Oto kontrol doğru çalışmış olsa sistem doğru çalışmış olsa da Facebook sayfasıyla beraber kentteki sorunlara müdahale edilmemiş olsa isteğimiz budur. Ben bunu tamamen fahri olarak yapıyorum. 50’ye yakın danışmanımız var, bunların hepsi tamamen binim gibi fahri. Hepsi siyaset, ticaret, hakaret üstüdür. Teyzemiz ayağının takıldığı çukuru çekip bize atıyor biz yayınlıyoruz, düzelttikten sonra da ’teyzeciğim orayı tekrar çeker misin?’ diyoruz sorun giderildikten sonra fotoğrafı yayınlıyor, yetkililere teşekkür yayınlıyoruz. Biz çirkinliklerin de düzeltilmesinde hep sivrisineği bırakıp sisteme işaret ediyoruz. İnsan kaynaklarının doğru zamanda doğru yerde kullanılmasını çok istiyoruz" diye konuştu.



"Bağımsız milletvekili adayı olmak istedim ama..."


"Bağımsız milletvekilliği adaylığı koymak istedim. Ancak sistem 14 bin TL bir engel koydu" diyen Yılmaz "Böyle bir param olmadığı için verip alamıyorsun parayı öyle bir adaylıkta koyamadım ana her şerde de bir hayır vardır diyorum. Bizler şunu yapmak istiyoruz insanları doğru seçme noktasında doğru yerleştirme noktasında insanlığa iki tane yazılım armağan ederek göçmek istiyorum. Biri siyaset kurumu verimlilik yazılımı diğeri kent yönetimi verimlilik yazılımı. Eğer bunların altına anayasa konulursa işin ehli işin başına gelir. Bir cep telefonu ile idare ettiğimiz sayfa. Bunun daha ileriye taşınmasına yönelik bir adımlarımız olacak hoş seda Trabzon adına. Samimiyetle söylüyorum, siyaset, ticaret, hakaret yok sadece Allah bilsin diye yapıyorum” şeklinde konuştu.



“Sayfamızda üç şey var; emek, bilgi, ahlak”


Bugüne kadar sosyal medya hesabında 30 bin haber ve 500 video yayınladığını vurgulayan Yılmaz, “Bizim 9 yıldır sayfamıza vatandaş tarafından açılmış olan bir tane dava yok. Bizlerin vatandaşla hiçbir derdi olmadı, idarecilerimizi güzelliği yönlendirdik. Sayfamızda şöyle bir iddiada bulunuyoruz; 30 bin haber 500 videoyu Trabzon için kent için insanlık için yapmışız. Bana bir tane hatalı haber gösterin. Gazeteci değilim bu işi fahri olarak yapıyorum datalarımız çok yüksek 20 bine yakın izleyen var. Bana bir tane hatalı haber bulun. Bir tane şerefsiz kelimesi bulamazsınız sayfamız çok ciddi. Sayfamızda üç şey var. Emek, bilgi, ahlak. En son tıklanma 200 bine kadar gitti. Sayfamızı izleyenlere neden değerli diyorum çok değer katıyorlar . Kimse tek başına bir şey değil. Teoman Yılmaz tek başına emekli bir devlet memuru. Bizim yapmış olduğumuz bu güzelliğe bu yemekte bir çok insanın el emeği var” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Bitlis Bitlis’te zorlu yayla muzu mesaisi başladı Bitlisliler, bahar mevmisinde yetişen "yayla muzu” bitkisini toplamak için engebeli ve yüksek rakımlı dağların yolunu tutmaya başladı. Bahar mevsimiyle birlikte Bitlis’in yüksek rakımlı yaylaları insanlarla dolup taşmaya başladı. Çetin ve uzun geçen kış mevsiminin ardından karların erimesiyle birlikte vatandaşlar, dağlarda pazarlarda kilogram fiyatı 200 liraya kadar çıkan yayla muzu topluyor. Besin değeri çok yüksek olan yayla muzunun yöre halkı tarafından bazı hastalıklara da iyi geldiği belirtiliyor. Işkın, uşkun, uçkun olarak da adlandırılan yayla muzu için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde dağa tırmanmaya başlıyor. Toplanması oldukça meşakkatli olan yayla muzu için tehlikeye aldırış etmeden dağların zirvesindeki kayalıklara tırmanan vatandaşlar, yanlarında götürdükleri poşet ve çuvalları doldurduktan sonra yorgun bir şekilde evlerinin yolunu tutuyor. Yayla muzu toplamak için arkadaşlarıyla birlikte Bitlis merkeze bağlı Karaboy köyünde yüksek rakımlı dağlara çıkan Veysel Tüzün, yorucu ve bir o kadar da keyifli bir yolculuğun ardından yayla muzu topladıklarını söyledi. Yayla muzunun daha çok yüksek rakımlı dağların zirve noktasında yetiştiğini anlatan Tüzün, toplamak için kilometrelerce yol kat etmek zorunda olduklarını ifade etti. Menduh Arık ise, “Yayla muzunun tezgahtaki fiyatı bu yıl ithal muzun fiyatını bile üçe katlamış durumda. Tadı çok güzel ama fiyatı tadını kaçırmaya başladı. Bu yüzden bizler de arkadaşlarla birlikte hem doğa yürüyüşü yapmak hem de yayla muzu toplamak için yola koyulduk. Şu an tamamen doğal yetişen bu bitkiden bolca topladık. Tadı oldukça güzel, herkese bu bitkiyi tatmayı tavsiye ediyorum” dedi. Yayla muzunun bölgeye has ender şifalı bitkilerden sadece biri olduğunu anlatan Halim Kaya, bitkiyi toplamak için yüksek dağların zirvelerine kadar tırmanmak gerektiğini anlattı. Karlı olan bölgelerde bitkinin yeni yeni çıkmaya başladığını, güneş gören daha açık alanlarda ise toplamaya hazır hale geldiğini kaydeden Kaya, bitkinin sağlık yönünde de çok faydalı olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Tavuk eti fiyatlarındaki artışa ihracat freni Tavuk etinde son 6 ayda yaşanan yüzde 150’lik fiyat artışlarının, yıl sonuna kadar getirilen ihracat kısıtlamasının etkisiyle duracağı bekleniyor. Kasaplar, söz konusu kısıtlamayla iç piyasadaki arzın talebi karşılayacağını düşünüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatını, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Bu sınırlandırma ile iç piyasada artan talep sonucu oluşan fiyat artışlarının önüne geçilmesi öngörülüyor. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması daha uygun fiyatlı tavuk etine talebi artırdı. Tavuk etinde artan talep sonucu son dönemde fahiş fiyatlar görülmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tavuk etinde ihracat kısıtlaması kararı ile iç piyasadaki talebin karşılanması hedefleniyor. Bu kısıtlamanın yurt içinde fiyat artışlarına geçici bir çözüm olacağı düşünülüyor. İç piyasada fahiş fiyatlar konusunda ise denetimlerin sıklaştırılması talep ediliyor. Bahçelievler’deki bir kasapta tavuk pirzolanın kilosu 159 TL, tavuk kanat 229 TL bütün tavuk 118 liradan tezgahlarda yer alıyor. Fiyatlar ilçeden ilçeye göre değişiklik gösterebiliyor. ‘‘Yem fiyatı gibi kalemlere zam gelmeden tavuk etine zam geliyor’’ Son dönemde yaşanan tavuk eti fiyatlarındaki artışa ilişkin konuşan Kasap Murat Koca, ‘‘Yem fiyatı gibi maliyete etki eden kalemlere zam gelmeden tavuk fiyatlarına zam geliyor. Zamların aylık olarak yapıldığını gördük ama son dönemde üç günde bir zam geldiği de oldu. Yüksek fiyatlar konusunda denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezaların getirilmesi gerekiyor’’ dedi. Tavuk etine son 6 ay içinde yüzde 150’ye yakın zam yapıldığını bu zamları da vatandaşa yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kasap Murat Koca, ‘‘6 ay önce tavuk etinde kilo 60 lirayken bugün 125 lira civarında satıyoruz. Gelen zamları müşteriye yansıtmak zorundayız’’ diye konuştu.