ÇEVRE - 31 Mayıs 2019 Cuma 15:04

Sera Gölü’nü çamur ve balçıktan temizlemek için çalışmalara başlandı

A
A
A
Sera Gölü’nü çamur ve balçıktan temizlemek için çalışmalara başlandı

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Derecik mahallesinde 1950 yılında yaşanan büyük heyelanın Sera Deresi’nin önünü kapatması ile oluşan Sera Gölü içerisinde yıllardır biriken çamur ve balçığı temizlemek için çalışmalara başlandı.

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Derecik mahallesinde 1950 yılında yaşanan büyük heyelanın Sera Deresi’nin önünü kapatması ile oluşan Sera Gölü içerisinde yıllardır biriken çamur ve balçığı temizlemek için çalışmalara başlandı.


Daha önce bir çok kez balçık temizleme çalışması yapılan Sera Gölü’nü temizlemek için bu kez farklı bir yöntem uygulanırken, gölü temizlemede kullanılacak özel kepçe için gölün içerisindeki adadan karaya yol yapılıyor. Gölü balçıktan temizlemek için çalışmaların 1 yıl sürmesi planlanıyor.


Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden biri olması hedeflenen Sera Gölü 2010 yılında Tabiat Parkı ilan edilmişti. Sera Gölü kent merkezine yakınlığı açısından son dönemde yerli ve özellikle Arap turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilirken, göldeki dere sularının oluşturduğu kirlilik, yıllardır göl içerisinde biriken çamur ve balçık gölde kötü bir görüntü oluşturuyor.


Bu kötü görüntüyü ortadan kaldırmak için Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğü koordinasyonunda Trabzon Valiliği, Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi harekete geçerken, yapılan toplantılar sonrasında gölün temizlenmesi işlemine bugün başlanıldı. Göl içerisinde yıllardır biriken çamur ve balçığı temizlemek için bu defa farklı bir yöntem uygulanırken, gölü temizlemede kullanılacak özel kepçe için gölün içerisindeki adadan karaya yol yapımına başlanıldı. Kepçe bu yol üzerinde çalışarak göldeki çamur ve balçığı temizleyecek, çalışmaların tamamlanmasının ardından yapılan yol da ortadan kaldırılacak.


Gölün diğer kısımlarında da araçların rahatça gidebileceği şekilde yollar yapılırken, yol çalışmalarının yaklaşık 1 ayı bulacağı kaydedildi. Yolların tamamlanmasının ardından DSİ’ye ait olan özel kepçe eşliğinde göldeki çamurların temizlenmesine başlanacağı öğrenilirken, bu çalışmaların bir yılı bulabileceği bildirildi.


Sera Gölü’ndeki tesis işletmecilerinden Hüseyin Gül, yapılan çalışmaların bölgedeki turistik işletmeleri olumsuz etkilediğini belirterek çalışmaların en kısa sürede bitirilmesini temenni ettiklerini söyledi. Gül "2 hafta içerisinde çalışmalar tamamlanırsa bize büyük katkısı olur. Eğer çalışmalar 1 yıl sürerse burada bütün tesisler, işletmeler bundan zarar görür. Kamyonların gelip gitmesini inşallah kazaya sebep olmaz" dedi.


"Büyük vakumlarla birlikte burayı boşaltmadan gölün rengi de düzelmez" diyen Gül "Burada nereden baksan 7-8 metre balçık var. Bu balçık temizlenmedikten sonra tam rengini alamaz Uzungöl gibi" ifadelerini kullandı.


Öte yandan gölde 2015 yılında da temizleme çalışması yapılırken, bu çalışmalar yaklaşık 7-8 ay sürmüştü. Yeni yapılacak olan temizleme çalışmasıyla şu ana kadar en uzun temizleme çalışması olacağı öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.