KÜLTÜR SANAT - 01 Haziran 2019 Cumartesi 09:23

152 yıllık cami küllerinden yeniden doğdu

A
A
A
152 yıllık cami küllerinden yeniden doğdu

Trabzon’un Araklı İlçesi Bereketli Mahallesi’nde çıkan yangında harabeye dönen ve kurtarılan parçalarıyla birlikte başka bir alana kurulan caminin yapımında tek bir çivi bile kullanılmaması dikkat çekiyor.

Trabzon’un Araklı İlçesi Bereketli Mahallesi’nde çıkan yangında harabeye dönen ve kurtarılan parçalarıyla birlikte başka bir alana kurulan caminin yapımında tek bir çivi bile kullanılmaması dikkat çekiyor.


Yapıldığı bin 867 yıllarında yangından kurtarılan parçalarıyla birlikte başka bir alana kurulan cami köy halkı tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Osmanlı Dönemi’ne ait ustalar tarafından yapılmış olan cami 2014 yılında çevre düzenlemesiyle birlikte orjinalliğine dokunulmadan Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarımdan geçirildi. Köy halkı köy meselelerini ve sorunlarını cami avlusunda konuştuğu için caminin ismi ’mesele’den esinlenerek ’Masele cami’ olarak konmuş. Cami Osmanlı döneminde yapıldığı için dönemin ustaları Osmanlıca olarak caminin yapılış tarihini ve camide emeği bulunanların isimlerini mihraba yazmış. Tarihi cami yakından görmek ve ibadet etmek isteyen ziyaretçiler ise yol sorununu dile getirerek ulaşımın daha kolay hale gelmesini istiyorlar.


Cami imamı Bülent Ulabay, 152 yıllık caminin tamamın ahşap olduğunu ve çivi dahi kullanılmadan yapıldığını belirterek, "Köyün halkı burda toplanıp köyün meselelerini konuştuğu için adı ’masele cami’ olmuştur. Cuma günleri, teravi namazları ve dışarıdan gelenlerle birlikte burada namazlarımızı kılıyoruz. Cemaat olarak bir sıkıntımız yok. Camide minare, kapı, minber, mihrap ve kürsü tamamen orijinaldir. Hiç dokunulmamıştır. Osmanlıca olarak caminin yapıldığı tarih ve bu camide emeğe geçen insanların isimleri ’mihrap’ta yazıyor" ifadelerini kullandı.



"Tarihi camiye ulaşım daha kolay olmalı"


Camii ziyaretçilerinden Osman Yılmaz, aslen Trabzonlu olduğunu ancak İstanbul’da yaşadığını belirterek, "Aslen Trabzon Sürmeneliyiz ama İstanbul’dan geliyoruz. Buraya tanıdıklar vasıtasıyla öğrendik ve gelmek istedik. Buradaki mezarlıkta benim büyük dedemin torunu bulunuyor ve gelmişken dua edeceğiz" dedi


Kemal Yılmaz ise ilk kez bu tarihi camii ziyaret ettiğini ifade ederek "Bu caminin bu derenin en eski camisi olduğunu biliyorum. Çok tarihi camiler var ama yapıldı ve yıkıldı. Bu cami ayakta kaldı. Özelliğini taşıyor. Böylesi bir tarihi eserin ziyaretçiler için daha kolay ulaşılır olması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.