GENEL - 04 Ocak 2020 Cumartesi 14:17

Ağasar kıyafetli kadınlar tarladan çıkıp, voleybol oynadı

A
A
A
Ağasar kıyafetli kadınlar tarladan çıkıp, voleybol oynadı

Çalışkanlığı ile bilinen Karadeniz kadını, sporda da farkını ortaya koyuyor.

Çalışkanlığı ile bilinen Karadeniz kadını, sporda da farkını ortaya koyuyor. Hem tarla, hem de ev işlerinde hamaratlığı her zaman ortaya koyan Trabzon’un ücra yerlerinde yaşayan kadınlar, sporla ilgili yapılan aktivitelere de katılıyor, sağlık için spor yapıyor, stres atıyor.


Hareketsiz yaşamın önüne geçmek için Gençlik ve Spor Bakanlığınca ülke genelinde başlatılan spor seferberliğine Karadenizli kadınlar da büyük ilgi gösteriyor. İl ve ilçe müdürlüklerince düzenlenen ‘Evinin Sultanları Turnuvası’na katılan kadınlar, ev ve tarladaki hünerlerini tarlada da gösteriyor. Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde yaşayan kadınlar tarafından giyilen ve Çepni kültürünün devamı olan el emeği "Ağasar elbiseleri" ile 3x3 voleybol maçında hünerlerini gösteren kadınlar, hem görsel bir şölen ortaya koydular, hem de yetenekleri ile alkış aldılar.


Her yaştan, her cinsiyetten insanın yapabileceği bir spor branşının mutlaka olduğuna vurgu yapan Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, sağlıklı bir yaşam için bilinçli şekilde spor yapmanın şart olduğunu hatırlatarak, “Antrenörlerimiz ve spor uzmanlarımızla sadece tesislerimizde insanları beklemiyoruz. Köylere, yaylalara, okul bahçelerine, huzur evlerine, her yere gidip insanları sporla buluşturmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızdan yaşlı dedelerimize ve ninelerimize kadar herkesin yapabileceği, sevebileceği uygun bir spor branşı olduğu gerçeğiyle hareket ederek sporu her yere, her kesime taşımaya çalışıyoruz” diye konuştu.


Şalpazarı Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Ahmet Karaçoban ise, “Bu proje ile bazıları belki de hayatında voleybol topuna el sürmemiş kadınlarımıza ulaşıyoruz. Belki ilk başta bocalıyor, yabancılık çekiyor ama sonra hamaratlılığını burada da ortaya koyuyor. Kısa bir alışma evresinin ardından sporda da farklarını gösteriyorlar. Şalpazarı’nda başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere herkese spor yaptırmaya, hareketsiz yaşamdan uzak tutmaya çalışıyoruz” dedi.


Yoğun şekilde tarla ve ev işleri ile uğraşan Karadeniz kadınlarına ulaşmak için ilçe ilçe gezen İl Müdürlüğünde görevli spor uzmanları Serpil Sungur ile Abdullah Cevahir, Şalpazarı’nın meşhur Sisdağı Yaylası eteklerinde tarla ve evlerde çalışan kadınları bir araya getirdi, file kurup voleybol turnuvası düzenledi. Ağasar kıyafetli kadınlar, hem turnuvada birincilik için mücadele etti, hem de keyifli saatler geçirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 4 - Antalyaspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’de 34. haftanın kapanış maçında Fatih Karagümrük, konuk ettiği Antalyaspor’u 4-1’lik skorla mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 55. dakikada kullanılan serbest vuruş esnasında hakem Kadir Sağlam’ın uyarısına rağmen düdükten önce topa dokunan Safuri, ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışında kaldı. 58. dakikada Van de Streek’in topuk pasında sol kanatta topla buluşan Emre Uzun, ceza sahası içine girdikten sonra pasını Erdal Rakip’e aktardı. Erdal Rakip’in ceza sahası içinden çektiği şutta kaleci Sirigu topu çıkardı. 64. dakikada sol taraftan kullanılan serbest vuruşta Eysseric’in ortasında arka direkte iyi yükselen Rohden, kafayla topu içeri çevirdi. Altıpas içinde topla buluşan Markao, voleyle meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 78. dakikada ceza sahası dışı sol çaprazından kullanılan serbest vuruşta Larsson, doğrudan kaleye yaptığı sert vuruşla sol direk dibinden meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 2-1 81. dakikada Lasagna’nın pasında Can Keleş, ceza sahası içi sağ çaprazından bekletmeden yaptığı vuruşla topu ağlara yolladı. 3-1 90+1. dakikada Naldo’nun hatasında topu kapan Paoletti, ceza sahasına girmeden yaptığı düzgün vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 4-1 Hakemler: Kadir Sağlam, Mustafa Sönmez, Erdem Bayık Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli (Teklic dk. 88), Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli (Kourbelis dk. 60), Can Keleş, Eysseric (Paoletti dk. 88), Güven Yalçın (Nazım Sangare dk. 88), Markao (Lasagna dk. 73) Yedekler: Emre Bilgin, Emir Tintiş, Salih Dursun, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Antalyaspor: Leite, Gerxhaliu (Mert Yılmaz dk. 78), Bahadır Öztürk (Naldo dk. 21), Ömer Toprak, Güray Vural, Kaluzinski, Van de Streek, Erdal Rakip (Ufuk Akyol dk. 60), Emre Uzun (Milosevic dk.78), Larsson, Safuri Yedekler: Ataberk Dadakdeniz, Doğukan Özkan, Beytullah Tunç, Harun Toprak Teknik Direktör: Sergen Yalçın Goller: Güven Yalçın (dk. 36), Markao (dk. 64), Can Keleş (dk. 81), Paoletti (dk. 90+1) (Fatih Karagümrük), Larsson (dk. 78) (Antalyaspor) Kırmızı kart: Safuri (dk. 55) (Antalyaspor) Sarı kart: Lasagna (Fatih Karagümrük)