EKONOMİ - 22 Mayıs 2020 Cuma 14:50

Ferrero Fındık’ın Kahverengi Kokarca mücadelesi sonuç verdi

A
A
A
Ferrero Fındık’ın Kahverengi Kokarca mücadelesi sonuç verdi

Başta fındık olmak üzere dünya genelinde 300’den fazla bitki ve ürünü zarara uğratan ‘Kahverengi Kokarca’ ile ortak mücadele için Ferrero Fındık tarafından başlatılan çalışmalar sonuç verdi.

Başta fındık olmak üzere dünya genelinde 300’den fazla bitki ve ürünü zarara uğratan ‘Kahverengi Kokarca’ ile ortak mücadele için Ferrero Fındık tarafından başlatılan çalışmalar sonuç verdi.


INC (Uluslararası Fındık ve Kuru Meyve Topluluğu), Ferrero Değerli Tarım ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle “Türkiye ve Akdeniz Ülkeleri Tarımı İçin Potansiyel Tehdit: Kahverengi Kokarca” başlığı ile İstanbul’da geçtiğimiz aylarda düzenlenen konferansta gündeme gelen Kahverengi Kokarca zararlısına karşı Samuray Arıcığı ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay çıktı. ’Trissolcus Japonicus’ adı verilen Samuray Arıcığı olarak bilinen mücadeleci böcek yurt dışından ithal edilerek biyolojik savaşta kullanılacak.


Konferans, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer’in direktörlüğünde başlayıp 2 gün süren toplantıda, Torino Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Luciana Tavella, Gürcistan Fındık Birliği Başkanı Nikoloz Meskhi, Emilia Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Lara Maistrello ve ‘kahverengi kokarca’ ile biyolojik mücadele için yetiştirilen ve Japonica da denilen Samuray aracının buluşçularından İsviçreli uzman Dr. Tim Haye’nin konuşmacı olarak katıldığı konferans yoğun ilgi görmüştü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.