EKONOMİ - 27 Aralık 2020 Pazar 10:05

İnce hamsi balıkçıyı memnun etmedi

A
A
A
İnce hamsi balıkçıyı memnun etmedi

Özellikle ülkemizin Karadeniz sularında avlanan hamsinin bu sezon yüzde 80’inin ince çıktığı belirtildi.

Özellikle ülkemizin Karadeniz sularında avlanan hamsinin bu sezon yüzde 80’inin ince çıktığı belirtildi.


Türkiye’nin karasularında incesi tutulmayan hamsinin Gürcistan ve Ahbazya’da avlandığına işaret eden Denizer Balıkçılık’ın sahibi Recep Denizer, bu duruma bir düzen getirilmesi gerektiğini söyledi. Denizer, 50-60 yıldır hiç bu kadar ince hamsi avlanmadığına dikkat çekerek hiç böyle avcılık yaşanmadığını kaydetti.


Şu anda hamsinin genelde İğneada ve İstanbul Boğazı ağzında tutulduğunu belirten Denizer, hamside her yıl farklı sezon yaşadıklarını belirterek hamsi avının bu sezon tatmin edici boyutta olmadığını söyledi.



"Hamside farklı bir durum yaşadık"


Bu sezon hamside farklı bir durum yaşadıklarını kaydeden Denizer, “Her yıl farklı sezon yaşıyoruz. Bu yıl hamsiler yüzde 80’i ince çıkıyor. Hamsi avında tatmin edici bir ortam olmadı. İğneada tarafında boğaz ağzında hamsi tutuluyor. Oraların hamsisi çok daha iyi. Belki de son 50-60 yıldan beri hiç oralarda bu şekilde avcılık olmamıştı. Bu göç hayvanı, göçünü tamamlar Rusya’ya geçer oradan da Azak Denizine gider yumurtasını bırakır. Ancak bu sene hiç öyle bir şey olmadı. Hamside bu sene tahmin ettiğimizin çok çok altında bir hasat yaptık” şeklinde konuştu.



"En verimli döneminde ince çıktı"


Genelde hamsinin 11 ve 12. aylarda en verimli dönemi olduğuna işaret eden Denizer, “Hamsinin en verimli döneminde bu sene ince oldu. 11’nci ayda da ince oldu, 12 ayda da ince oldu. İlk defa şu anda boğaz ağzında, İğneada’da iri hamsi çıkıyor. İri olması bizim için çok önemli. İnşallah bundan sonra da iri çıkar” diye konuştu.



“Tekneler Gürcistan’a gitmeye başladı”


Ülkemizde tutulmayan ince hamsilerin Gürcistan, Abhazya’da avlandığını kaydeden Denizer, “Şu anda 12 ay itibariyle oraya giden tekneler var. Şu anda 5-6-7 tekne Gürcistan’a gitti. Yılbaşından sonra da tahminim 10 tekne daha gidecek. Orada zaten iri hamsi hiç yok. Buradan göç eden ince hamsi orada. Orada şimdi tutmaya başladılar. İnce hamsi yazık! Karadeniz İşbirliği olması gerekiyor. Burada tutulmayan ince hamsi orada da tutulmasın. Abhazya’da tutulmasın, üresin artsın istiyoruz. Şimdi oraya geçti oranın kotası santim olarak 7 santim, yüzde 40 kota veriyorlar. Yani 7 santim tutabilirsin diye. Bizde 9 santim. Şu anda hamsiler 7-8-9 santim. Yazık üzülüyoruz. Orada tutuluyor bizde tutulmuyor. Bizde o zaman 7 santim yapalım. Gürcistan, Abhazya ile konuşalım onlar da tamamıyla 9 santime çıkartılsın. Yazık tüketiyoruz, üzülüyoruz. Biz tutamıyoruz, bizim balıkçımız burada mağdur. Göç hayvanı gidiyor, şu anda orada istedikleri gibi tutuluyor. Olmaması gerekiyor. Buna bir düzen getirilmesi gerekiyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Penta Teknoloji karlılık ve ciroda hız kesmedi Penta Teknoloji’nin 2024’ün ilk çeyreğindeki konsolide cirosu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 artışla 6 milyar TL oldu. Penta Teknoloji, 2023’teki rekor finansal performansını bu yılın ilk üç ayında da sürdürdü. Şirket 2023’teki güçlü finansal pozisyonunu, kârlılık ve cirodaki başarılarını 2024’e de taşıdı. Penta Teknoloji’nin ilk üç aylık konsolide cirosu önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artışla 6 milyar TL olurken, brüt kârı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artışla toplam 434,9 milyon TL olarak gerçekleşti. 2024’ün ilk üç ayındaki FAVÖK’ü yüzde 53 artarak 258,2 milyon TL’ye ulaşan Penta Teknoloji’nin FAVÖK marjı ise yüzde 4,3 oldu. Penta Teknoloji, aynı dönemde 84,2 milyon TL vergi öncesi kâr elde etti. “Türkiye’nin öncü katma değerli teknoloji dağıtıcısıyız” Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, şirketin 34 yıllık yolculuğunda Türkiye’nin en güçlü ve güvenilir markalarından biri olmayı başardığını belirterek, ilk üç aylık finansal sonuçları şöyle değerlendirdi: “Bugün 40’tan fazla global ve yerel teknoloji markasıyla yaptığımız iş ortaklığıyla yüksek operasyonel kabiliyetimiz, deneyimli ekiplerimiz, dijital alt yapımız ve hizmetlerimizle Türkiye’nin öncü katma değerli teknoloji dağıtıcısı konumunda yer alıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörde her adımımızda iş ortaklarımızın büyümesini de önceliğimize alıyoruz. Penta Entegrasyon, Penta Abonelik Yönetimi, Penta Depom, Penta Teknoloji Merkezleri gibi hizmetlerimizle sektörde fark oluştururken, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik inovatif ürün ve çözüm seçenekleri sunmaya ve dijitalleşmeye yönelik yatırımlarımızla pazar büyüklüğü ve kârlılık açısından güçlü büyümemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”