GENEL - 30 Ocak 2015 Cuma 16:35

Trabzon'da Osmanlı Devleti'nin 716. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

A
A
A
Trabzon'da Osmanlı Devleti'nin 716. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Osmanlı Devleti’nin 716. kuruluş yıldönümü nedeniyle Meydan Parkı’nda düzenlediği tören, vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının konseri ile başlayan etkinliklerde katılımcılara pilav-ayran ikramı yapıldı. Beraberindeki Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ile birlikte etkinliklere katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, hemşehrilerine pilav dağıttı.
Etkinlik alanında yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi olarak Osmanlı Devleti’nin 716. kuruluş yıldönümünü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Osmanlı büyüklerini rahmet ve minnetle andıklarını kaydetti. “Bu aziz vatanı, medeniyet anlayışı ile milletimizin, İslam dünyasının ve bütün insanlığın hizmetine sunan Osmanlı Devletimizin 716. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz” diyen Başkan Gümrükçüoğlu, “Başta Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve onlara yol gösterenler olmak üzere bütün Osmanlı dedelerimizi, padişahlarımızı, bu vatan için şehit olan bütün büyüklerimizi ve şu anda da şahadet kervanını devam ettiren bütün evlatlarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun diyoruz. Trabzon, Fatih Sultan Mehmet Han’ın bu anlayışla fetih edip ‘Trabzon fetih edilmeden İstanbul’un fethi tamamlanamaz’ dediği kadim şehirdir. Onun torunu Yavuz Sultan Selim Han’ın 22 yıl valilik yaptığı ve onun evladı Kanuni Sultan Süleyman Han’ın doğup büyüdüğü şehirdir Trabzon. Tüm Trabzon adına hepsini hürmetle anıyor, onların sevgi medeniyeti yolunda yürüyeceğimizi de bu vesileyle ifade ediyorum. Osmanlı Devleti’nin 716. kuruluş yıl dönümü tüm insanlara hayırlı olsun diyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ölümle sonuçlanabilen kuduzla ilgili veterinerden aşı uyarısı HATAY (İHA) – Hatay’ın Defne ilçesinde görülen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Şerif Güneş, hastalığın direkt temas yoluyla bulaştığını söyledi. Defne’nin Meydancık Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir köpekte kuduz vakası tespit edilmişti. Kuduz vakasının görüldüğü Meydancık ve Güneysöğüt mahallelerinde hayvan giriş çıkışının yasaklanması bölge halkında tedirginliğe neden oldu. Defne Belediyesi ekipleri tarafından köpeklerin tedbir amaçlı toplanarak gözetim altına alması vatandaşları bir nebze de olsa rahatlattı. Defne Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şerif Güneş, ‘kuduz hastalığı’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kuduz hastalığının ölümcül ve tedavisinin olmadığını dile getiren veteriner Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun panik olmadan aşı yaptırmak olduğunu belirtti. “Kuduz hastalığı, bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor” Kuduz hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu ifade eden Güneş, hastalığın direkt temasla bulaştığını belirterek, “Kuduz hastalığı, hayvana veya insana bulaştıktan itibaren en fazla 10-15 gün içerisinde ölüm gerçekleşiyor. Tedavi şansı da çok düşük olan bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanlar için tek korunma yöntemi aşılamadır. Kuduz olan hayvan direkt temas etmezse hiçbir şekilde size bulaşma durumu kolay kolay görülmez. Onun için paniklemeye gerek yok” dedi. “Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir” Kuduz hastalığının görüldüğü hayvanlarda aşırı saldırganlaşmanın görüldüğünü dile getiren veteriner Güneş, “Yarasa diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Mikrop, özellikle kuduz olan hayvanın tükürük bezlerinde yerleşiyor. Virüs şeklinde olan bir mikroptur. Bu mikrop hayvan kuduz hastalığına yakalandığı anda belli evreleri var. Bunun üç evre şeklinde görülüyor. Özellikle saldırganlık evresi var. Tam kuduz belirtilerinin görüldüğü bir evredir. Bu evrede hayvan gördüğü bütün çevredeki canlılara saldırganlık eğilimi gösterebilir. Bir sonraki evrede, özellikle hayvan hiç yapmadığı hareketleri yapabiliyor. Mesela sakin olan bir hayvan aniden saldırganlaşabiliyor. Üçüncü ve son evrede artık felç evresi, hayvan tamamen felçler geçirir ve hareketsiz kalır. Bu felç özellikle solunum felciyle sonuçlanıp ölüme sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.