GÜNDEM - 14 Eylül 2025 Pazar 11:51

Başkan Genç: "Göletlerle su kaynaklarımızı güvence altına alacağız"

A
A
A
Başkan Genç: "Göletlerle su kaynaklarımızı güvence altına alacağız"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, son yıllarda artan kuraklık nedeniyle azalan içme suyu kaynaklarıyla ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi. 18 ilçede 21 arıtma tesisi olduğunu belirten Başkan Genç, "Başta su sorunu yaşadığımız bölgeler olmak üzere yapacağımız göletlerle beraber suyu üst kotlarda biriktirmek istiyoruz. Bu suyu arıtarak vatandaşlarımıza içme suyu olarak tedarik etmeye planlıyoruz" dedi.


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle Trabzon’da yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak azalan içme suyu kaynaklarıyla ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi.


Trabzon’un merkezini besleyen en önemli içme suyu kaynağı Atasu Barajı’nda açıklamada bulunan Başkan Genç, "Son yıllarda küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin maalesef negatif etkileriyle karşı karşıyayız. Bunlardan en önemlisi de ikamesi olmayan en değerli kaynağımız suyun giderek azalması ve bazı bölgelerde kuraklıkların yaşanmasıdır. Bu nedenle geleceğe dair doğru projeksiyonlar ortaya koymak, gerekli tedbirleri almak hem devletimizin, bakanlığımızın ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün, hem de her şehirde su ve kanalizasyon idarelerini yöneten büyükşehir belediyelerimizin sorumluluk alanına girmektedir. Yani bizlerin görev alanında. Göreve geldikten sonra özellikle içme suyu konusunda ciddi manada vaziyet etmeye çalıştık. Özellikle bu yıl da ağustos ayının çok kurak geçmesinden dolayı su sıkıntısı yaşadık. Esasında Trabzon ve Karadeniz denilince ırmaklarımız, derelerimiz, denizlerimiz bol yağış alan bölge olması hasebiyle su sıkıntısı olmaması gerekir diye düşünülebilir. Ama buna rağmen Trabzon’umuz şu anda su stresi yaşamaya başlayan iller kategorisine girdi. Bu konuda hem bakanlığımız hem Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzle beraber ciddi çalışmalar yapıyoruz. Atasu önemli bir içme suyu kaynağımız. Bunun gibi şehrimizin muhtelif yerlerinde, özellikle bu yıl da sorun yaşadığımız şehrimizin batı bölgesinden başlamak üzere göletlerle beraber suyu üst kotlarda biriktirmek istiyoruz. Üst kotlarda biriktirdikten sonra su kaynağına sahip oluyorsunuz. Onu arıtarak hemşehrilerimize, vatandaşlarımıza içme suyu olarak tedarik etmeyi planlıyoruz. Şu anda bu manada devam eden şehrimizin 4 noktasında gölet çalışmalarımız var. Hem Tonya ilçemizde hem Akçaabat ilçemizde. Akçaabat’ta iki noktamızda ayrı ayrı olmak üzere gölet çalışmalarımız devam ediyor. Bir de yine 6-7 noktada Devlet Su İşlerimizle mutabık kaldığımız ve bir tanesini bu yıl ihaleye çıkacağımız, projelendirdiğimiz gölet çalışmalarımız var. Bunlarla beraber bu atıl olan içme suyunu biriktireceğiz ve arıtmayla birlikte nitelikli hale, içilebilir hale getireceğiz" dedi.



18 ilçede 21 arıtma tesisimiz var


Başkan Genç Trabzon’un 18 ilçesinde 21 arıtma tesisi olduğunu belirterek, "Yani Trabzonlu hemşehrilerimize yüzde 80’i aşan bir oranda arıtılmış su içiriyoruz. Maçka’da bir Karakaya grup suyumuz var. Bu Karakaya grup suyumuzun kaynağında Devlet Su İşlerimizle birlikte bir baraj projelendirdik. 137 metreküp derinliği ve ciddi bir yüksekliği olan, aynı zamanda 45 milyon metreküp suyu biriktirebilecek olan bir baraj projelendirdik. Bizim temel amacımız içme suyunu temin etmek, sağlıklı suya ulaşmak. Trabzon’umuzda göletlerimizle birlikte ayrıca turizm merkezleri de olacak diye düşünüyorum. Çünkü yaptığımız bu su kaynakları dağların hemen eteklerinde olan ve gölet olduğu zaman çok daha müthiş manzarasıyla doğal güzelliğe sahip olan alanlarımız" diye konuştu.



Başkan Genç: "Göletlerle su kaynaklarımızı güvence altına alacağız"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Deprem konutlarında yüzde 78, iş yerlerinde yüzde 48 indirim Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşasına başlanan afet konutu ve iş yerlerinde hak sahiplerinin borçlarını 31 Aralık tarihine kadar defaten ödemeleri halinde konutlar için yüzde 74, iş yerleri için ise yüzde 48 oranında indirim uygulanacak. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, 7269 sayılı Kanun’un 29. maddesi kapsamında hak sahibi olarak kabul edilenler, 7269 sayılı Kanun’un 40. maddesi gereğince borçlandırılmış sayılıyor. Söz konusu borçlandırmalar konut, depo ve ahır için faizsiz ilk 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli şekilde ve defaten ödenmesi halinde yüzde 20 indirimli, iş yerleri için yıllık yüzde 4 faizli ilk 2 yıl ödemesiz 8 yıl vadeli şekilde ve defaten ödenmesi halinde yüzde 20 indirimli oluyor. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hak sahipleri için yapılan afet konutları ve iş yeri borçlandırmalarına ilişkin düzenlemeler, 17 Nisan tarihli ve 33227 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun değişikliği ile belirlendi. Bu kapsamda 7269 sayılı Kanun çerçevesinde borçlandırılan hak sahiplerinin borçlarını en geç 31 Aralık tarihine kadar defaten ödemeleri halinde konutlar için yüzde 74, iş yerleri için ise yüzde 48 oranında indirim uygulanacak. Konutlar için ödeme planı ise teslim tarihinden itibaren ilk 2 yıl ödemesiz olmak üzere 18 yıl vadeli şekilde düzenlenmiş olup, aylık taksit tutarı ortalama 8 bin 750 lira, toplam geri ödeme tutarı ise ortalama 1 milyon 890 bin lira olarak belirlendi. Ancak borcun defaten ödenmesi durumunda yüzde 74 indirim uygulanarak, toplam ödeme tutarı 484 bin lira olacak. İş yerleri için ise teslim tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde borcun defaten ödenmesi halinde yüzde 48 indirim uygulanacak.
Mardin Mardin’de "Yerel Kalkınma Hamlesi" bilgilendirme toplantısı düzenlendi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen "Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı 2026 Yılı Çağrısı" kapsamında Mardin’de bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ev sahipliğinde, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğiyle düzenlenen toplantıda, programın kapsamı, başvuru süreçleri ve sağlanan destekler katılımcılara anlatıldı. DİKA toplantı salonunda düzenlenen programa, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, MTSO Genel Sekreteri Çetin Sasa, oda meclis üyeleri ve iş insanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Çelik, programın bölgenin ekonomik gelişimi açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, yerel potansiyelin harekete geçirilmesi, üretimin artırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yerelden güç alan kalkınma anlayışıyla hazırlanan programın illerin kendi dinamikleri doğrultusunda gelişimini desteklediğini ifade eden Çelik, bu tür bilgilendirme toplantılarının programın sahada etkin uygulanmasına katkı sağladığını kaydetti. Mardin’in sahip olduğu tarihi, kültürel ve coğrafi avantajların yatırım ve üretim açısından önemli fırsatlar sunduğunu dile getiren Çelik, teşvik ve desteklerin ilin ekonomik yapısını güçlendireceğine, yeni yatırım alanları oluşturacağına ve istihdamı artıracağına inandıklarını belirtti. Çelik, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerin ve yatırımcıların söz konusu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanması için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından katılımcılara "Yerel Kalkınma Hamlesi" programına ilişkin sunum yapıldı.
Manisa Salihli’de zeytin üreticilerine "Zeytin Pamuklu Biti" uyarısı Manisa’nın Salihli ilçesindeki Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin üreticilerini "zeytin pamuklu biti"ne karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yapılan açıklamada, zararlının özellikle çiçeklenme döneminde ağaçlarda ciddi verim kayıplarına yol açabileceği vurgulandı. Uzmanlar, zeytin pamuklu bitinin larvalarının zeytin somakları, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek ağaçları zayıflattığını, bunun da çiçek ve tomurcuk dökülmelerine neden olduğunu belirtti. İklim şartlarına bağlı olarak zararın boyutunun arttığı ifade edildi. Açıklamada, zararlının özellikle yağışlı ve nemli geçen ilkbahar dönemlerinde, bakım yapılmayan zeytinliklerde ve çiçeklenme zamanında daha yoğun görüldüğü, uygun şartlarda meyve döneminde de etkili olabildiği kaydedildi. Müdürlük, mücadelede bilinçli hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, gereksiz ve yaygın ilaçlamadan kaçınılması gerektiğini bildirdi. Sadece yoğun zarar görmüş dalların ilaçlanmasının doğal düşmanların korunması açısından büyük önem taşıdığı belirtildi. Yılda bir döl veren zeytin pamuklu bitine karşı en etkili mücadele zamanının, sürgün uçlarında ilk pamuklanmanın görülmesinden yaklaşık 10 gün sonra başlayıp çiçeklenme dönemine kadar olan süreç olduğu ifade edildi. Bu dönemde yapılacak tek bir doğru ilaçlamanın yeterli olacağı bildirildi. Yetkililer, üreticilere "erken müdahale ve doğru yöntem" çağrısı yaparak, hem verim kaybının önlenebileceğini hem de doğal dengenin korunabileceğini hatırlattı.