GÜNDEM - 11 Temmuz 2025 Cuma 14:26

Doğu Karadeniz’in en büyük camisi Hanife Hatun Camii ibadete açıldı

A
A
A
Doğu Karadeniz’in en büyük camisi Hanife Hatun Camii ibadete açıldı

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı mevkiinde inşa edilen ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Hanife Hatun Camii, düzenlenen görkemli bir törenle ibadete açıldı.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen arazi üzerine yapılan caminin açılış programına Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müdürü Şaban Kondi, İl Müftüsü Selami Aydın, ilçe belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, siyasi parti ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Büyükşehir Belediyesi Mehter takımının gösterisi ve caminin yapımıyla ilgili tanıtım videosuyla başlayan törende konuşan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, Trabzon halkının bu camiyi sahiplendiğini kaydederek, "Bu cami Trabzon’a çok yakıştı. Bu kadim vilayet önemli bir şehirdir. 12. asırdan itibaren Selçuklu Türklerinin Anadolu topraklarında İslam’ı yaygınlaştırma gayretleriyle doğu Karadeniz’de filizlenen İslamiyet nihayet 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet hanın Trabzon’u fethetmesiyle bölge tam anlamıyla bir İslam beldesi olmuştur. 2019 yılından itibaren inşaatına devam ettik. Bu eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Caminin yapılması fikrini ortaya koyan ve sahip çıkan önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, Ortahisar Belediye Başkanlığı’nda ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda vermiş olduğu destekleri için Ahmet Metin Genç’e teşekkür ediyorum. Camiler sadece ibadetlerimizi yapmak için bir araya geldiğimiz yer değildir, tüm medeniyetlerin merkezinde cami vardır. Camimiz aynı anda 7 bin 700 kişinin ibadet yapabileceği bir alana sahiptir. Bu cami ve külliye simge niteliği kazanacaktır. Trabzon bizim sevdamızdır. Trabzon vatanına, bayrağına ve milletine bağlı birçok kişinin yetiştiği şehirdir. Trabzon’un cazibe merkezi olma özelliğini artırmalıyız. Eğitim, üretim, sanayi ve turizmin artması için elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu.



Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise yaptığı konuşmada, "Bu güzel eseri şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.


Başkan Genç, caminin yapımında katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, "Merhume Hanife Hatun Hanımefendi’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Peygamber efendimiz(Sallallahü teala aleyhi ve sellem) buyuruyor; Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa Allah da onun için cennette bir köşk hazırlar. İşte bu müjde bizlere bir cami inşa etmenin sadece bir yapıyı değil ebedi bir kazancın vesilesi olduğunu da gösteriyor. Bizler camilerimizi, yalnızca günde beş vakit namaz kılma mekanları olarak görmüyoruz. Camilerimiz aynı zamanda hayatımızın da merkezinde olan bir ilim ve irfan yuvası, bir hizmet yuvasıdır. Hanife Hatun Camiimiz, içinde yer alan atölyeleriyle, derslikleriyle, konferans salonlarıyla, sosyal alanlarıyla birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, eğitime ve paylaşmaya da hizmet eden çok yönlü bir merkez olacak. Ecdadın izinde yürüyen bir iradeyi kararlılıkla, emekle büyük bir gayretle ve fedakarlıkla, işbirliğiyle, dayanışmayla, hayata geçirmesine vesile olan çok kıymetli bakanıma, onun çalışma arkadaşlarına, belediyemizden katkı sağlayan değerli mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



"Kadim medeniyetimizin izlerini taşıyor"


Başkan Genç, "Karadeniz’in en büyüğü olma özelliğini taşıyan külliyemiz elbette ki görüldüğü gibi fiziki büyüklüğüyle beraber göz dolduruyor. Bizim için asıl iftihar kaynağımız sadece maddi ölçüler değil. Buranın içinde yeşerecek olan ilim, irfan, kardeşlik ve hayırdır. Bunu daha çok önemsiyoruz. Çünkü bu gerçek büyüklük sadece minarenin veya buradaki taşların büyüklüğünde değil, onların yüksekliğinde değil, gönüllerdeki derinliktir aynı zamanda. Gerçek büyüklük budur. Bu işe imza atan değerli büyüklerimiz inşallah Trabzon’umuzda bu anlayışla yetişecek olan nesillerin de gelişmesine katkı sağlıyor. Hizmete aldığımız bu eser aynı zamanda hem Osmanlı’nın hem Selçuklu mimarisinden ilham alarak inşa edilmiş, aynı zamanda kadim medeniyetimizin de izlerini taşıyor. Her detayıyla köklü tarihimizin ruhunu da yansıtıyor. 2019 yılında temeli atılan bu camimiz bizlere çok önemli bir hususu da yeniden hatırlatmıştır. Vakıf ruhu ölmemiştir. Biz bir kez daha gördük ki, bu milletin mayasında iyilik, cömertlik, hayırseverlik vardır. İşte Hanife Hatun Külliyemiz de bu asil ruhun ete, kemiğe bürünmüş, somutlaşmış, en güzel örneklerinden bir tanesidir" diye konuştu.



Vali Yıldırım: "Önemli bir ilim yuvası olacak"


Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, "Karadeniz’in simgesi olan bir cami ve külliyeyi hizmete açmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. 2019 yılında başlatılan Hanife Hatun Cami ve Külliyesi mimarisiyle değil, içerisinde atölye, kütüphane, konferans salonuyla birlikte çeşitli alanlarda kurs eğitimlerinin icra edileceği önemli bir ilim yuvası olacaktır. Bu güzel eser aynı zamanda geçmişle geleceği buluşturan ecdadımızın emaneti olan cami kültürünü modern zamanlara taşıyan önemli bir eserdir. Camiler sadece ibadet edilen yerler değil, ilmin öğretildiği kardeşliğin pekiştirildiği, yardımlaşmanın hayat bulduğu istişarelerin geliştirildiği, maneviyatın soluk aldığı yerlerdir. İnşallah bu camimizde kalplerin birleştiği, duaların göğe yükseldiği çocuklarımızın kuranla, gençlerimizin bilimle, büyüklerimizin hikmetle buluştuğu bir yer olacaktır. Bu ezanlar dinmesin, bu bayrak inmesin diyoruz" ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından İl Müftüsü Selami Aydın’ın dualarıyla cami açılışı gerçekleştirilerek ilk Cuma namazı kılındı.



Doğu Karadeniz’in en büyük camisi Hanife Hatun Camii ibadete açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Şehit aileleri ve gaziler vefa buluşmasında bir araya geldi EMŞAV Elazığ İl Başkanlığı tarafından düzenlenen programda şehit aileleri ve gaziler, vefa buluşmasında bir araya geldi. Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı (EMŞAV) tarafından, şehit aileleri ile gazilerin birlik, beraberlik ve vefa duygularını pekiştirmek amacıyla "Şühedaya Vefa, Gazileri Hürmet Buluşması" düzenlendi. Program, İl Müftüsü Yusuf Bingöl’ün yaptığı dua ile başladı. EMŞAV Elazığ İl Başkanlığı öncülüğünde bir düğün salonunda gerçekleştirilen programa, Elazığ Valisi Numan ve Ayfer Hatipoğlu çifti, Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Elazığ İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Alparslan Doğan, İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Faruk Ergün ile çok sayıda şehit ve gazi ailesi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan EMŞAV Elazığ İl Başkanı Murat Demir, vakfın kuruluş süreci ve yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vererek, "Emniyet Teşkilatı, Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı 1998 yılında dernek olarak Emniyet Teşkilatı’nın şehit yakınları ve gazileri tarafından kurulmuş olup, 2011 yılında vakıf statüsüne yükselmiştir. Şu an 50’ye aşkın şubemiz ve il temsilcilerimizde ve biri Avrupa ve biri Almanya olmak üzere temsilciliklerimiz bulunmaktadır. Vakfımız şehit ayrımı yapmadan, gazi ayrımı yapmadan yani mesleki olarak ayrım yapmadan değerli ailelerimize hizmet etmekte yarışan bir kuruluştur" dedi. Şehit aileleri ve gazilerin devlet için taşıdığı anlamı vurgulayan Vali Hatipoğlu ise "Sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Şehit ailelerimizi ve gazilerimizi biz kendi ailelerimiz olarak, devletimizin birer emaneti aynı zamanda aziz şehitlerimizin bize emanetleri olarak görerek onları kendi ailelerimiz bilerek, devletimizin bir ailesi olarak görerek elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bundan sonra da aynı şekilde davranacağız. Sizler en sevdiğiniz evlatlarınızı yitirmiş olan, yine çeşitli çatışmalarda belki gazilik payesini almış olan kardeşleriniz olarak ülkemiz için en zor zamanda, en kara günde ortaya çıkmış kahramanların emanetisiniz. Bu anlamda sizleri saygıyla, hürmetle selamlıyorum" şeklinde konuştu. Program, yapılan konuşmaların ardından şehit aileleri ve gazilerle yapılan sohbet ve hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.
Ankara Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Çocuklarımızın en ufak can güvenliği riski varsa bu işletmeyle protokol imzalanmaz" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki ve teknik eğitim konusunda "Valiliklerimizin, il müdürlüklerimiz, il istihdam kurullarımız, bu protokollerin yapılacağı her bir işletmeyle oturup iş sağlığı ve güvenliği üzerinden incelemeler yaparlar. Bu incelemeler sonucunda çocuklarımızın en ufak can güvenliği riski varsa bu işletmeyle protokol imzalanmaz" dedi. Tekin 2024 Kesin Hesap kanun Teklifi görüşmelerine katıldı ve milletvekillerinin sorularını cevapladı. Tekin, Kürtçe eğitim konusunda, "Kürtçe eğitimin, vatandaşların Kürtçe öğrenmesine değin bir dizi etkinliği hayata geçirdik. Bakın, şu anda, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde talep edilmesi durumunda vatandaşlarımız Kürtçe, Kurmanci ve Zazaca dâhil olmak üzere, 30’a yakın yaşayan dil ve lehçeyle ilgili olarak seçme ve seçtiği dersin, dilin öğrenilmesinin sağlanmasını mümkün hâle getirdik; şu anda bu mümkün. Ayrıca, Kürtçe bu dersleri okutmak üzere öğretmen atamaları da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. "Kaç öğretmen atadınız?" sorusuyla ilgili olarak ben şu ifadenin altını çizmek istiyorum, burada değerli milletvekillerimize şöyle bir çağrıda bulunmak istiyorum: Siz bizim öğretmen atamamızı istiyorsanız Zazaca ve Kurmanci derslerini okutmak üzere, bölgede çocukların bu dersleri seçmelerini sağlamanız lazım. Ben size şunu söylüyorum: Biz, herhangi bir branştan atama yaparken, norm hesabını yaparken okutulan derslerin Türkiye genelinde sayısını topluyoruz ve akabinde kaç öğretmenimiz var, maaş karşılığı olarak ne kadar derse girilmesi gerekiyor bölüyoruz ve norm ihtiyacımızı buluyoruz. Dolayısıyla bu konunun şöyle çözülmesi gerekir: Talep oldukça norm ihtiyacı olacaktır ve atama yapacağız. Şu anda, hâlihazırda sistemde var olan öğretmenlerimiz bizim norm ihtiyacımızı karşılar durumda olduğu için norm ihtiyacı gözükmüyor" ifadelerini kullandı. Tekin şöyle konuştu: "Bir diğer konu şu: Bakın, şu anda, okullarımız dışında isteyen herkesin Kürtçeyi öğrenebileceği özel öğretim kursu açma hakkı vardır. Teşvik edin, orada işverenler, orada işletmeciler bu kursları açsınlar Kürtçeyle ilgili. O yüzden, bütün bunlar yapılmışken hükûmetimizi, Bakanlığımızı Kürtçe düşmanlığıyla suçlamanızı gerçekten kabul etmiyorum. Lütfen karşılaştırma yaparken öncesiyle beraber karşılaştırın." Tekin Mesleki ve Teknik eğitim veren okullara ilişkin, "Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarda iş başı ve iş başı beceri eğitimi ile ilgili olarak öğrencilerimizin sahada bu konuda becerilerini geliştirecek işletmelerle protokoller yapıyoruz. Bu protokolleri yaparken, valiliklerimizin, il müdürlüklerimiz, il istihdam kurullarımız, bu protokollerin yapılacağı her bir işletmeyle oturup iş sağlığı ve güvenliği üzerinden incelemeler yaparlar. Bu incelemeler sonucunda çocuklarımızın en ufak can güvenliği riski varsa bu işletmeyle protokol imzalanmaz. Protokol imzalandıktan sonra bizim Çalışma Bakanlığı müfettişleri, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri rutin aralıklarla denetimlerini yaparlar, çocuklarımızın güvenliğine dair en küçük risk söz konusu ise protokoller iptal edilir. Bugün 25 bin bu yıl için protokol iptali yapılmış" şeklinde konuştu.
Manisa Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 2 - Ankara Keçiörengücü: 2 Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Manisa FK, evinde Ankara Keçiörengücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçtan dakikalar 4. dakikada sol kanattan ceza sahasına sokulan Haqi, rakip oyuncudan sıyrılıp çaprazdan yaptığı vuruşta tou ağlara gönderdi. 0-1 9. dakikada Ali’nin sağ kanattan kullandığı serbest vuruşta penaltı noktasının soluna düşen topa Diouf şutunu çekti. Savunmada Toure topu sol eliyle müdahale edince hakem Süleyman Bahadır beyaz noktayı gösterdi. 10. dakikada beyaz noktanın başına geçen Fernandes, kaleci Vedat’ı ve topu ayrı köşelere yolladı. 0-2 21. dakikada Adekanye’nin ceza sahası içi sağ çaprazından şutunda savunmadan dönen topla buluşan Benrahou ceza yayının gerisinden yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 1-2 22. dakikada sol kanattan Yusuf’un ortasında arka direkte Adekanye kafayla topu ağlara gönderdi. 2-2 25. dakikada Ankara Keçiörengücü atağında Fernandes ceza sahası dışında pasını verdiği Roshi’nin vuruşunda meşin yuvarlak kale direğinin hemen yanında auta çıktı. 65. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Diony’nin vuruşunda meşin yuvarlak az farkla auta çıktı. Stat: 19 Mayıs Hakemler: Süleyman Bahadır, Kemal Mavi, Barış Çiçeksuyu Manisa FK: Vedat, Yusuf, Herelle, Diony, Lindseth, Adekanye (Umut Erdem dk. 57), Benrahhou (Cissokho dk. 90+2), Yasin, Burak (Muhammed Enes dk. 76), Ayberk, Toure Yedekler: Saim, Ada, Osman Kahraman, Umut Can Aslan, Yunus Emre, Oğuzhan, Ahmet, Teknik Direktör: Mustafa Dalcı Ankara Keçiörengücü: Aykut, Oğuzcan, Erkam, Roshi (Halil Can dk. 87), Ali Dere, İbrahim, Haqi Osman (Ali Akman dk. 81), Sitoe, İshak (Süleyman dk. 74), Diouf, Fernandes Yedekler: Emre, Emirhan, Abdullah, Nascimento, Eren Sami, Tahsin Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Goller: Haqi (dk. 4), Fernandes (dk. 10 pen.), (Ankara Keçiörengücü), Benrahou (dk. 21), Adekanye (dk. 22) (Manisa FK) Sarı kartlar: Herelle, Ayberk (Manisa FK), Ali Dere, Erkam (Ankara Keçiörengücü)