KÜLTÜR SANAT - 03 Mart 2025 Pazartesi 09:00

Hazır hediyelik eşyalar telkariye darbe vuruyor

A
A
A
Hazır hediyelik eşyalar telkariye darbe vuruyor

Tarihi çok eskilere dayanan telkâri sanatı, son yıllarda artan fabrikasyon hazır hediyelik eşyalara yenik düşüyor.


Büyük emeklerle üretilen telkâri işlemeler, hazır fabrikasyon eşyalara göre pahalı olmasından dolayı pek fazla tercih edilmezken, bu durum en fazla telkâri ustalarını etkiliyor.


Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan Alacahan’da açılan telkâri kursuna az sayıda kursiyer katılırken, telkâri sanatının artık istenilen düzeyde gelir getirmediğinden pek fazla tercih edilmediği kaydedildi.


El sanatlarını öğrenmek, meslek sahibi olmak veya hobi edinmek için halk eğitim kurslarına yoğun talep olurken, bazı branşlarda ise kursiyer sayısının azlığı dikkat çekiyor.


Ortahisar Halk Eğitim Merkezi telkâri usta öğreticisi Hüseyin Aydın, piyasada çok fazla hazır hediyelik pazarları bulunduğunu, bunun da el sanatlarına büyük darbe vurduğunu belirterek mesleklerinin kıymeti pek bilinmediğini söyledi.



Çarşıdan üç parça fazlasını alıyor


Ürettikleri bir parça ürün fiyatı karşılığı, vatandaşın çarşı pazardan neredeyse 3 katı daha fazla hediyelik eşya aldığına dikkat çeken Aydın, "Telkâri sanatı ilimizde yaygın bir meslek olup coğrafi işareti de bulunuyor. Telkâri sanatı bazı şehirlere göre farklı. Bazı yerlerde takı üzerine bizimki genelde eşya üzerine. Mesela kemençeyi bile motiflerle süslüyoruz. Şu anda vatandaş genelde ucuz eşya satılan yerlerinde aldığından bizim yaptıklarımıza pek rağbet göstermiyor. Örneğin bizim yaptığımız bir el sanatına 100 TL vereceğine çarşıdan üç parça eşya alıyor. Piyasada ucuz ve aşırı derecede hediyelik eşya satılıyor" dedi.



Eleman yetişmiyor


Telkari sanatının fazla gelir getirmediğinden elaman yetişmediğini kaydeden Aydın, "İleriye dönük bu meslekte artık eleman yetişmiyor. Çünkü fazla gelir getirmeyen bir meslek oldu. Yaptığımız işin kıymeti bilinmediği için ayrıca pazarlayamadığımız için pek rağbet olmuyor. Kursa tek tük talep oluyor. İyi bir usta olabilmek için 3-5 yılını vermen gerekir" diye konuştu.


Kursiyerlerden İbrahim Akın Bilir, telkâri sanatıyla ilgili ilerisi için kararsız olduğunu ifade ederek, "Telkari sanatını öğrenmeyi hoşuma gittiği için tercih ettim. Kursa başlayalı üç hafta oldu. İleride bu mesleği sürdürürmüyüm şu an kararsızım" şeklinde konuştu.



Hazır hediyelik eşyalar telkariye darbe vuruyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da Kızılay’dan ihtiyaç sahiplerine kömür yardımı Ağrı’da Türk Kızılay gönüllüleri, dondurucu soğukların etkili olduğu kış günlerinde ihtiyaç sahibi ailelerin ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla kömür yardımını sürdürüyor. Kızılay Ağrı Şube Başkanlığı’nca yürütülen çalışma kapsamında kent merkezinde ve farklı mahallelerde tespit edilen 63 aileye kömür dağıtımı yapıldı. Ailelerin ihtiyaç durumuna göre her haneye 10 ila 20 torba arasında kömür teslim edilirken, bugün toplam 25 ton kömür dağıtıldı. Gönüllüler, soğuk hava şartlarına rağmen kömürleri omuzlarında taşıyarak ihtiyaç sahiplerinin evlerine kadar ulaştırdı. Özellikle yaşlı, engelli ve yetim bireylerin bulunduğu hanelerde yapılan yardımların, kış şartlarında yaşanan ısınma sorununu büyük ölçüde azalttığı belirtildi. Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, yaptığı açıklamada, yardımların bağışçıların desteğiyle gerçekleştirildiğini söyledi. Tatlı, "Bağışçılarımızın destekleriyle temin ettiğimiz kömürleri, ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırıyoruz. Hava sıcaklığının eksi 25 dereceye kadar düştüğü bu zorlu kış günlerinde gönüllülerimizle birlikte ailelerimizi ziyaret etmeye ve yardımlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Hava çok soğuk, kömürleri taşırken ellerimiz üşüyor ama aldığımız dualarla gönlümüz ısınıyor" ifadelerini kullandı. Tatlı, kış boyunca ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım çalışmalarının devam edeceğini bildirdi. Yardım alan vatandaşlar da Kızılay ekiplerine ve bağışçılara teşekkür ederek, yapılan kömür yardımlarının kendileri için büyük önem taşıdığını dile getirdi.