ÇEVRE - 28 Temmuz 2019 Pazar 16:51

Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi’nden Kanuni Bulvarı ve Boztepe açıklaması

A
A
A
Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi’nden Kanuni  Bulvarı ve Boztepe açıklaması

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi tarafından yapılan açıklamada kent içinde kalan birkaç yeşil dokunun Trabzon’un elinden alındığı belirtilerek, bu konuda karar vericilerin şehri yeşil alanlardan mahrum bırakmaya çalıştığı ifade edildi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi tarafından yapılan açıklamada kent içinde kalan birkaç yeşil dokunun Trabzon’un elinden alındığı belirtilerek, bu konuda karar vericilerin şehri yeşil alanlardan mahrum bırakmaya çalıştığı ifade edildi.


Trabzon Şubesi olarak, Trabzon’un yeşil sorununa defalarca değinildiğini ve bu konuda uyarılarda bulunulduğu belirtilen açıklamada, “Trabzon, her nereye gidilirse yeşili ile, denizi ile, tarihi ile bilinen, insanı ile övünen şehir. Maalesef son yıllarda artık bu özelliklerinin her biri teker teker Trabzon’un, Trabzonlunun elinden alınıyor. Yeşil Trabzon diyoruz, şu anda Türkiye’de kent merkezi en az yeşil olan şehirlerden bir tanesi” denildi.



Yeşil alanlar bir bir yok edildi


Açıklamada kent içindeki yeşil alanların bir bir yok edildiği ifade edilerek “ Kentleşme uğruna kent içindeki tüm yeşil alanlar bir bir yok edildi. Kim tarafından yok ediliyor? Kim suçlu? Aslında bunda suçlu hepimiz, tüm Trabzon yaşayanları. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi Odamız, bu açıklamamızda Kanuni Bulvarı ile kent içinde kalan birkaç yeşil dokunun da Trabzon’un elinden alınmasına değinmek istiyoruz. Öyle ki, Kanuni Bulvarı evet belki şehrin trafiğini bir nebze rahatlamasını sağlayacak. Ama bizlerin, çocuklarımızın ilerleyen yıllarda alacakları nefesten çalarak bunu yapmamalı. Biz Trabzon yeşilini kaybetti, kent içerisinde artık yeşil doku yok denecek kadar az derken, Kanuni Bulvarı nerede bir ağaç grubu, nerede bir yeşil doku varsa özellikle oradan geçiyor, geçiriliyor. Bizim, çocuklarımızın alacağı nefesleri bir bir yok ediyor” denildi.



Boztepe’nin kalbinden geçiyor


Tünel çalışmasının Boztepe’nin kalbinden geçmesinin kabul edilemeyecek bir durum olmadığını belirtilen açıklamada "Trabzon’un kent gözü, kent balkonu Boztepe. Tarihi binlerce yıl eskiye dayanan güzel Boztepe. Güneşin en güzel battığı yerde artık, kente saplanan bir tünel çalışması ile Trabzon için umutlar batıyor artık. Evet, yol, tünel Trabzon’un ihtiyacı, kanayan bir diğer yarası elbet ama bu şekilde mi olmalı? Oysa belki de çözümü o kadar basit ki. Tünel girişi oradan değil de çok daha geriden mi verilmeliydi? Ama her ne olursa olsun o yolun Trabzon’un gözbebeği Boztepe’nin kalbinden geçmesi kabul edilebilecek bir karar değildir. Çok daha önce TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi olarak Trabzon kentinin yeşil sorununa defalarca değinmiş, uyarılarda bulunmuştuk. Şimdi tekrar soruyoruz. Bu kararları kim veriyor? Kim kentin elinde avucunda kalan son yeşil parçalarını Trabzon’dan mahrum bırakıyor?” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.