ÇEVRE - 18 Haziran 2025 Çarşamba 10:42

Trabzon’da 450 yapı sel ve heyelan riski altında

A
A
A
Trabzon’da 450 yapı sel ve heyelan riski altında

Trabzon’da merkez ilçe konumunda olan Ortahisar ilçesinde dere yatağı ve eğimli arazilerde yapılan incelemeler sonucunda 450 konutun risk altında olduğu belirlendi.


Trabzon şehir merkezinde 3 Haziran günü şiddetli yağışlar sonrasında yaşanan şehir seli daha etkili bir yağış halinde yaşanabilecekleri gözler önüne serdi. Şehirde yapılan saha çalışmaları sonucu, özellikle dere yatakları ve eğimli arazilerde bulunan 450 yapının, heyelan ve sel gibi doğal afetlere karşı yüksek risk taşıdığı görüldü. Kentin merkez mahallelerinde, deniz kenarı ve heyelanlı bölgelerde bulunan bu yapıların bir kısmı geçmişte meydana gelen fosil heyelan düzlükleri üzerinde yer alırken, uzmanlar, yapıların acilen boşaltılması ve yıkım sürecinin başlatılması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, yetkililere de hızlı müdahale çağrısında bulunuyor.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, ilk olarak şehirdeki menfez temizliğinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ersoy, "Ana dere yataklarının denizle buluştuğu kutu menfez yapılarının acilen temizlenmesi gerekiyor. Yukarı havzalarda yan derelerin temizliğinin yapılması gerekiyor. Taşkın erken uyarı sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Şehir içerisinde yapılaşma nedeniyle varlığını göremediğimiz yan derelerin kontrol edilerek menfezlerin denize ulaştığı noktalarda menfez temizliğinin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü Haziran ve Temmuz ayları Karadeniz Bölgesinde hızlı yağışların meydana geldiği, bu yağışların bir an önce denize ulaşmaya çalıştığı fakat ulaşamadığı sonucunda taşkın olduğu dönemdeyiz" dedi.



"Trabzon’da heyelan riski altında bulunan yaklaşık 450 konut var"


Risk altında bulunan 450 konutun acilen yıkılması gerektiğini de kaydeden Ersoy, "Bu bölgede köyler aslında eski heyelan düzlüklerinde kurulmuş. Eski heyelan düzlüğü dediğimiz düz alanlar toprak kalınlığının biraz fazla olduğu tarıma elverişli alanlar olarak tanımlanan alanlar insanlar tarafından köyler kurularak yaşama geçirilmiş. Bir yağış neticesinde buralardaki toprak kalınlığı fazla olduğu için toprak su içeriğinin artmasına bağlı olarak heyelan meydana getiriyor. Evler heyelana maruz kalarak hareket eder duruma geldi. Bu bölgelerdeki çalışmaların belediyemizce yapılarak projelendirilmesi gerekiyor. Trabzon’da heyelan riski altında bulunan yaklaşık 450 konut var. Fakat hiç biri tam anlamıyla boşaltılmadı ve yıkımı başlamadı. Biz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak boşaltılması gerektiğini söylüyoruz. Bir yağış meydana geldiğinde o bölgedeki evler risk altında. Fakat o evlerde yaşamlar var. Bu evlerin acilen boşaltılması ve yıkılması gerekiyor. Bu evler Trabzon merkez mahallelerinde bulunuyor. Hem deniz kenarında hem heyelanlı bölgede bulunuyorlar. Bu raporlar Çevre Değişiklik ve İklim Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda raporlanmış. Fosil heyelan düzlüklerinde kurulmuş köylerde ve dere yataklarında bulunan evler" ifadelerini kullandı.



Trabzon’da 450 yapı sel ve heyelan riski altında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Hakkari’de okullar 1 gün süreyle tatil edildi Hakkari’de yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi. Hakkâri Valiliğinden yapılan açıklamada, "Meteorolojik veriler doğrultusunda ilimizde devam eden karla karışık yağmurun gece saat 03:00’ten itibaren kar yağışı şeklinde etkisini artırarak yarın 27 Şubat öğle saatlerine kadar devam edeceği tahmin edilmektedir. Yoğun kar yağışının oluşturabileceği olumsuzluklar değerlendirilerek, oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi ve vatandaşlarımız ile öğrencilerimizin can güvenliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür: Yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle; Hakkâri il genelindeki tüm resmî ve özel eğitim kurumlarında okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yaygın eğitim kurumları, rehabilitasyon merkezleri, özel kreşler ve gündüz bakım evleri dâhil olmak üzere 27 Şubat Cuma günü 1 gün süreyle eğitime ara verilmiştir. Ayrıca, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) randevusu bulunan öğrenciler ile engelli bireylerin ulaşım sürecinde karşılaşabilecekleri riskler göz önünde bulundurularak, can güvenliklerinin sağlanması amacıyla RAM’larda da aynı tarihte hizmete ara verilmesi uygun görülmüştür. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan; hamile personel, engelli personel, diyaliz hastaları, kalp, böbrek yetmezliği, kanser gibi kronik rahatsızlığı bulunan kamu görevlileri, 0–12 yaş arası çocuğu bulunan kamu çalışanı çiftlerden anne veya babadan biri 27 Şubat Cuma günü 1 gün süreyle idari izinli sayılacaktır. Sağlık hizmetlerinde görev yapan personel ile sahada acil durum sorumluluğu bulunan jandarma, emniyet, AFAD gibi kurumlarda görevli personelin idari izin durumları, kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde ilgili kurum amirleri tarafından planlanacaktır" ifadelerine yer verildi.
İstanbul UEFA Avrupa Ligi: Nottingham Forest: 1 - Fenerbahçe: 2 (Maç sonucu) Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi play-off turu rövanşında deplasmanda İngiltere temsilcisi Nottingham Forest’i 2-1 mağlup etti. İlk maçı 3-0 kaybeden sarı-lacivertliler, Avrupa’ya veda etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 46. dakikada ceza sahası içinde Kerem Aktürkoğlu, Jair Cunha tarafından düşürülünce hakem Mariani penaltı noktasını gösterdi. 48. dakikada beyaz noktanın başına geçen Kerem Aktürkoğlu, topu ağlarla buluşturdu. 0-2 68. dakikada sağ kanattan Ola Aina’nın ortasında arka direkte Callum Hudson-Odoi’un vuruşunda top filelere gitti. 1-2 79. dakikada Igor Jesus’un kaleci Tarık ile karşı karşıya kaldığı pozisyondaki şutunda Tarık gole izin vermedi. 89. dakikada Hutchinson’ın kaleci Tarık ile karşı karşıya kaldığı pozisyondaki şutunda Tarık topu kurtardı. Stat: City Ground Hakemler: Maurizio Mariani, Daniele Bindoni, Alberto Tegoni Nottingham Forest: Ortega, Hutchinson, Jair Cunha, Murillo (Ola Aina dk. 46), Morata, Williams, Dominguez (Morgan Gibbs-White dk. 85), Yates (Ibrahim Sangare dk. 46), Anderson, McAtee (Callum Hudson-Odoi dk. 46), Lucca (Igor Jesus dk. 46) Yedekler: Angus Gunn, Keehan Willows, Nikola Milenkovic, Zach Abbott, Dan Ndoye, Dilane Bakwa Teknik Direktör: Vitor Pereira Fenerbahçe: Tarık Çetin, Yiğit Efe Demir, Guendouzi, Archie Brown (Levent Mercan dk. 76), Oğuz Aydın (Asensio dk. 63), Kante, İsmail Yüksek, Mert Müldür, Nene (Semedo dk. 46), Kerem Aktürkoğlu, Cherif (Alaettin Ekici dk. 76) Yedekler: Engin Can Biterge, Hulusi Efe Ceylan, Kamil Efe Üregen Teknik Direktör: Domenico Tedesco Goller: Callum Hudson-Odoi (dk. 68) (Nottingham Forest), Kerem Aktürkoğlu (dk. 22 ve 48 pen.) (Fenerbahçe) Sarı kart: Lucca (Nottingham Forest)
Bitlis Ahlat’ta öğrenciler teravihte buluştu Bitlis’in Ahlat ilçesinde eğitim veren Yunus Ensari İlk ve Ortaokulu öğrencileri, "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinlikleri kapsamında düzenlenen teravih buluşmasında bir araya gelerek Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşadı. Ramazan ayının ruhunu öğrencilerle buluşturmak, ibadet bilincini pekiştirmek ve birlik duygusunu güçlendirmek amacıyla organize edilen program, bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildi. Geleneksel hale gelmeye başlayan etkinlik kapsamında öğrenciler, öğretmenleri ve velileriyle birlikte Selçuklu Camii’nde saf tutarak teravih namazını eda etti. Program boyunca camide duygu dolu anlar yaşanırken, öğrenciler toplu ibadetin huzurunu ve Ramazan’ın manevi iklimini yakından hissetme fırsatı buldu. Etkinliğe Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Rafet Akgün, Okul Müdürü Emrullah Erkan, öğretmenler ve çok sayıda veli katıldı. Teravih namazının ardından öğrenciler hatıra fotoğrafı çektirdi. Son günlerde sıkça dillendirilen ve büyük beğeni toplayan "Kabe’de hacılar hu der Allah" ilahisini hep bir ağızdan seslendiren öğrenciler, Ramazan coşkusunu ilahilerle taçlandırdı. Okul idaresi tarafından yapılan açıklamada, bu tür etkinliklerin öğrencilerin manevi gelişimine katkı sağladığı ve milli-manevi değerlerin küçük yaşlarda benimsenmesine vesile olduğu ifade edildi. Etkinliğin önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesinin planlandığı belirtildi.
Karaman Karaman’da polisten kaçan şüpheliler kaza yaptı: 3 yaralı Karaman’da polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçan otomobil kavşakta başka bir otomobille çarpıştı. Ortalığın savaş alanına döndüğü kazada şüphelilerin çarptığı otomobildeki 3 kişi yaralandı. Olay, akşam saat 21.30 sıralarında Beyazkent Mahallesi Zeytin Dalı Bulvarı üzerindeki Valilik kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Karaman-Mersin kara yolu üzerinde uygulama yapman Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphe üzerine R.K. idaresindeki 70 ADA 319 plakalı otomobili durdurmak istedi. Polisin ‘dur’ ihtarında uymayarak kaçmaya başlayan otomobil ile ekipler arasında kovalamaca başladı. Yaşanan kovalamaca sırasında şüphelilerin aracı Valilik kavşağında H.U. yönetimindeki 70 ACL 174 plakalı Citroen marka otomobille çarpıştı. Kaza sonrası ortalık savaş alanına dönerken, şüphelilerin çarptığı otomobilin sürücüsü ile araçta bulunan 2 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazayı yara almadan atlatan şüpheliler R.K. ile E.K. gözaltına alınarak emniyet müdürlüğüne götürüldü. Yaşanan kaza nedeniyle bir süreliğine trafiğe kapanan kavşak, araçların yoldan kaldırılmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı. Olayla ilgili tahkikat sürüyor.