EKONOMİ - 16 Ekim 2023 Pazartesi 12:49

Trabzon’da üniversiteler işbirliğinde turizm çalıştayı düzenlendi

A
A
A
Trabzon’da üniversiteler işbirliğinde turizm çalıştayı düzenlendi

Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ev sahipliği ve Trabzon Üniversitesi işbirliğinde turizm çalıştayı düzenlendi. Trabzon turizminin geçmişi, şimdiki durumu ve geleceğinin konuşulduğu, Trabzon turizminin sorunlarının belirlenmesi ve ortak akıl ile çözüm önerileri üretilmesi amacıyla düzenlenen çalıştaya KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkulu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan olmak ve Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan başta olmak üzere birçok turizmci ve öğrenciler katıldı.



"Geçen yıl Türkiye’de yabancı turist sayısı yüzde 15 artarken, Trabzon’da yüzde 66 arttı"


KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi’nde yapılan çalıştayın açılış konuşmasını yapan ve turizmin Trabzon için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "Turizm artık Trabzon için önemli bir gelir kaynağı. Geçen yıl Türkiye’de yabancı turist sayısı yüzde 15 artarken, Trabzon’da yüzde 66 arttı. Bu önemli bir rakam. Uzungöl’e gittik hafta sonu. Hemen çıktık. Ama yazın iki saatte Uzungöl’e çıkamıyoruz. İki saatte oraya çıkamayan turist ne düşünüyor? Acaba bir ring sistemi yapılsa nasıl olur? Turistlerin yüzde sekseni Uzungöl diyor, oraya geliyor. Trabzon’un yeşili, doğası özellikle Körfez ülkeleri için bir nimet. Gelen turistler neyi arzuluyor, adetleri, gelenekleri ve görenekleri ne, bunu belirlemek çok önemli. Üniversite olarak sağlık turizmi ile ilgili çalışmalara yapıyoruz. Özellikle Gürcistan’dan çok sayıda hasta geliyor. Bize geçen sene 6 bin civarında hasta geldi farklı ülkelerden. Yaklaşık 20 milyon TL sağlık turizmi ciromuz var. Bu komik bir rakam. Çünkü Gürcistan’ın yurtdışına verdiği sağlık harcaması 600-700 milyon dolar civarında. Bunu nasıl geliştiririz belirlemek lazım. Sağlık turizminde büyük bir pasta var. Kış turizmi de önemli bir konu. Buranın kayak merkezleri için uygun bir arazi yapısı var. Kış turizmi ne olacak bunu konuşmalıyız. Sümela yolu; yapılıyor bitmek üzere, belki bir teleferik tesisi olacak. Turizmi çeşitlendirmemiz lazım" dedi.


Turizm sektörünün Trabzon için öneminin herkes tarafından bilindiğini söyleyen Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkulu, "Turizm sektörünün Trabzon için önemi herkes tarafından biliniyor. 2020 yılında 797 bin düzeyinde kaydedilen turist sayımız 2023 yılının ilk dokuz ayının sonunda 1 milyon 200 bin turist sayısına yaklaştı. Turist sayımızdaki artış yüzde 43’lere ulaştı. Trabzon Üniversitesi olarak sektörün lokomotifi konumundayız. Gelecek yıl turizm fakültesi açılması için Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvuru yaptık. Turizmin payı arttıkça üniversitelerin de payı büyüyecek. Trabzon’un ülke çapındaki turizm pastasından hak ettiği payı alması için uğraşacağız” diye konuştu.



"Rus ve Ukraynalı turistleri Trabzon’a çekmenin yollarını bulmamız lazım"


TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise yaptığı konuşmada “Turizm Trabzon için şu anda en önemli gelir kaynağı. Rakamlar geçen yıl bir milyar doların üzerine çıktı. Turizmde yükseliş yaşanırken tarımda biraz gerileme var. Turist sayısındaki yüzde 40 artışın işletmelere yansımasının az olduğu görülüyor. Turizmdeki turist sayısındaki artış otellere ve işletmelere yansımadı. Kayıt dışı sorunu da bunda etkili olabilir. Eğer böyle devam ederse işletmelerimiz gelecek sene ciddi sıkıntı yaşayacak. Bununla ilgili örnekler var. Aynı durumu inşallah Trabzon yaşamaz. Turisti burada tutamıyoruz. Turistleri burada tutmak için hem yerel yönetimlerin ve bizlerin yapması gereken bir çok görev var. Turizm alanları gözden geçirilmeli. Uzungöl tek kişinin yöneteceği bir yer değil. Uzungöl’de 19 bin yatak sayısı olduğu söyleniyor. Bu rakam Doğu Karadeniz’deki illerin toplamından fazla olan bir rakam. Son on yıldır Trabzon’da fuar yapamıyoruz yersizlikten kaynaklanan. Trabzon’da fuar ve kongre yapılması gerekiyor. Kayak turizmi için uygun alanlarımız var, bunların değerlendirilmesi gerekiyor. Rusya ve Ukrayna halkını Trabzon’a çekmenin yollarını bulmamız lazım. Bunu yapabilirsek esnafı ve şehri canlandırırız. Gemi veya direkt uçuş ile bunu sağlamak lazım. Rus turistleri buraya çekersek yaz mevsimi dışında buradaki ticareti ve konaklamayı belli bir seviyeye çıkarırız. Yoksa bunu yapamazsak eğer Trabzon’un turizmi gelecekte yatak sayısının da fazla olmasından dolayı turizme yatırım yapan insanlar için çok büyük bir hayal kırıklığı olacaktır” şeklinde konuştu.


Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ise "Trabzon turizm potansiyeli açısından bölgenin en önemli turizm merkezlerinden birisidir. Hedefimiz Trabzon’u etkin şekilde tanıtmak ve ziyaretçi ve turizm çeşitliliğini artırarak yeni bir pazar oluşturulması ve bölge ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Trabzon’da hedefimiz ‘12 Ay Turizm Her Mevsim Turizm’ sloganı ile sürdürülebilir turizmi etkin kılmaktır” ifadelerini kullandı.



Trabzon’da üniversiteler işbirliğinde turizm çalıştayı düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de sıra dışı düğün: Gelin ve damat cam vitrinde Muğla’nın Fethiye ilçesinde sıra dışı düğün organizasyonunda cam vitrine alınan gelin ve damat, tır ile Fethiye caddelerinde gezdirilirken, daha sonra düğün salonunda vinçle tırdan indirildi. Fethiyeli iş adamı Hüseyin Çetinkaya, eşi Ayla Çetinkaya ile birlikte oğlu Berat Çetinkaya’ya unutulmaz bir düğün organizasyonu yaptı. Hüseyin Çetinkaya gelin ve damat için özel bir cam vitrin tasarladı. Adeta bir cam fanusa benzeyen cam vitrini süsletip üzerine "Camlar şeffaf, kalpler tertemiz" diye yazdırdı. Cam vitrin içerisine gelin ve damat için masa ve sandalye de yerleştirilip, çiçeklerle süslendi. Damat Berat Çetinkaya ile gelin Merve Sarıman bu özel düğün töreniyle evlendi. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinin siyaset, esnaf ve ticaret dünyasından yoğun katılımın olduğu düğün töreninde gelin almaya özel yaptırılıp tıra yüklenen cam vitrin ile gidildi. Cam vitrin kız evinde vinçle tırdan indirilirken, gelin Merve Sarıman ve damat Berat Çetinkaya dualarla cam vitrine girdi. Cam vitrin vinçle tekrar tıra alkışlar arasında yüklendi. Gelini alan damat tarafları konvoy eşliğinde Seydikemer ilçesinden Fethiye’ye hareket etti. Tırda gelin ve damadı cam vitrinde görenler bu anı cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştı. Tır üzerinde cam vitrin içinde Çatalarık Mahallesi sosyal tesislerine çift geldiğinde çok sayıda davetli alkış tuttu. Cam vitrin içindeki çift burada da vinç yardımıyla tırdan yine alkışlar arasında indirildi. Fethiyeli iş adamı Hüseyin Çetinkaya düğün organizasyonu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Biz camın şeffaflığı gibi kalbimizin şeffaflığını vitrine koyduk. Bu güzelliği oğlumuz ve gelinimize yaşatmak istedik. Böyle bir güzelliğin dünyada benzersiz ve ilk defa olmasını istedik. Çok şükür öyle de oldu. Bize destek olan düğünümüze gelen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
Muğla Fethiye’de sıra dışı düğün: Gelin ve damat cam vitrinde düğün salonuna getirilirken tırdan vinçle indirildi Muğla’nın Fethiye ilçesinde sıra dışı düğün organizasyonunda cam vitrine alınan gelin ve damat Tır ile Fethiye caddelerinde gezdirilirken daha sonra düğün salonunda vinçle tırdan indirildi. Fethiyeli iş insanı Hüseyin Çetinkaya eşi Ayla Çetinkaya ile birlikte oğlu Berat Çetinkaya’ya unutulmaz bir düğün organizasyonu yaptı. İş insanı Hüseyin Çetinkaya gelin ve damat için özel bir cam vitrin tasarladı. Adeta bir cam fanusa benzeyen cam vitrini süsletip üzerine ’camlar şeffaf, kalpler tertemiz" diye yazdırdı. Cam vitrin içerisine gelin ve damat için masa ve sandalyede yerleştirilip, çiçeklerle süslendi. Damat Berat Çetinkaya ile gelin Merve Sarıman bu özel düğün töreni ile evlendi. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinin siyaset esnaf ve ticaret dünyasından yoğun katılımın olduğu düğün töreninde gelin almaya özel yaptırılıp tıra yüklenen cam vitrin ile gidildi. Cam vitrin kız evinde vinçle tırdan indirilirken, gelin Merve Sarıman ve damat Berat Çetinkaya dualarla cam vitrine girdi. Cam vitrin vinçle tekrar tıra alkışlar arasında yüklendi. Gelini alan damat tarafları konvoy eşliğinde Seydikemer ilçesinden Fethiye’ye hareket etti. Tırda gelin ve damadı cam vitrinde görenler bu anı cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştı. Tır üzerinde cam vitrin içinde Çatalarık Mahallesi sosyal tesislerine çift geldiğinde çok sayıda davetli alkış tuttu. Cam vitrin içindeki çift burada da vinç yardımıyla tırdan yine alkışlar arasında indirildi. Fethiyeli iş insanı Hüseyin Çetinkaya düğün organizasyonu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ’Biz camın şeffaflığı gibi kalbimizin şeffaflığını vitrine koyduk. Bu güzelliği oğlumuz ve gelinimize yaşatmak istedik. Böyle bir güzelliğin dünyada benzersiz ve ilk defa olmasını istedik. Çok şükür öyle de oldu. Bize destek olan düğünümüze gelen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
İstanbul Nuri Şahin: "Başakşehir’in hak etiği yer 7. sıra değil" RAMS Başakşehir Teknik Direktörü Nuri Şahin, skorun kendisi için ikinci planda olduğunu ve asıl önemli olanın 3 puan olduğunu belirterek, "Başakşehir’in hak ettiği yer 7. sıra değil" dedi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında RAMS Başakşehir, konuk ettiği Gaziantep FK’yı 5-1 mağlup etti. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplatışında açıklamalarda bulunan Başakşehir Teknik Direktörü Nuri Şahin, "Takımı tebrik ediyorum. Çok önemli bir galibiyet oldu. Hem oyundan hem skordan memnunum. Çalıştığımız yerden gol bile yedik. Maçın başından sonuna hak eden takımdık. Bugün 100. günümüzdü. En başta zorlansak da bir şeyler inşa etmeye başladık. Devreyi iyi kapattık. İkinci yarı bizim için önemli olacak. Ama takımım hazır. Bir şeyler oturuyor. Onları tebrik ederim" değerlendirmesinde bulundu. "Başakşehir’in hak etiği yer 7. sıra değil" Sezon başından itibaren önemli ölçüde kredi tükettiklerini ve süreci maç maç ele aldıklarını ifade eden Şahin, "Ben gelmeden önce ve sonra bayağı bir kredi bitirdik. O yüzden hedef belirlemekten ziyade bu sene bizim için ne kadar puan toplayabiliyorsak toplamak ve oyunu oturtmak. Oyunu oturttuğumuzu düşünüyorum. Zaten bundan sonrası da gelecektir. Başakşehir’in daima hedefi var. Bu söylemekle olmuyor tabii, oynamak lazım ve maç kazanmak lazım. Sezon sonu nerede olacağımızı göreceğiz. Ben kişisel anlamda da kulübümüz de hak ettiği yerde olmak istiyor. Başakşehir’in hak etiği yer 7. sıra değil" diye konuştu. "Shomurodov için kulübümüzü tebrik ediyorum. Çok kaliteli oyuncu" Süper Lig’de gol krallığı yarışında zirvede yer alan Özbek futbolcu Eldor Shomurodov hakkında görüşlerini paylaşan Şahin, "Biz gelmeden önce Shomurodov kanatta kullanılmış galiba. Biz geldiğimizden beri merkezde oynatıyoruz. Çünkü farklı farklı 9 numara oyunu var. Shomurodov, Selke’den farklı bir 9 numara. Onu daha çok blok arası oynatıyoruz. Oyun zekası çok yüksek ve biz onu merkeze çektik ve özgür oynuyor. Topu alışverişleriyle çok değerli bir oyuncu. Kulübümü tebrik ediyorum. Çok kaliteli oyuncu" ifadelerini kullandı. "Deniz kıymetli bir oyuncu ama artık bizimle birlikte olmayacak" 4 hafta önce Deniz Türüç hakkında bir karar aldıklarını ve kendisinin artık takımda yer almayacağını da dile getiren Şahin, "Deniz bizimle birlikte olmayacak artık. Yolu açık olsun. Bize çok yardımcı oldu. Çok kıymetli bir oyuncu ama artık bizimle birlikte olmayacak. Benim aldığım ve kulübün onayladığı kararla Deniz bizimle olmayacak artık" dedi. "Benim için önemli olan 3 puan ve bunu başardık" Skordan bağımsız olarak kazanmanın daha önemli olduğunu vurgulayan 37 yaşındaki teknik adam, "Aynı şekilde analiz edeceğiz maçı. 5-1 kazandığımız maçı nasıl analiz ediyorsak 1-0’lık maçı da öyle analiz ediyoruz. Tabii moral açısından Harit’te 1 gol atsa çok iyi olacaktı. Oyunu taçlandıracaktı. Böyle maçlarda oyuncu kazanıyoruz. Umut Güneş bugün gol attı. Onu taçlandırdık. Benim için önemli olan 3 puan ve bunu başardık" şeklinde konuştu. "Ya kaliteyi artıracağız ya da genç yeteneklere yatırım yapacağız" Ara transfer dönemine dair planlamadan bahseden Şahin, "Kadromuz çok iyi. Kadromuzu güçlendirmek adına zorlanıyoruz. Maddi açıdan kolay değil. Çok değerli bir kadromuz var. Kaliteyi yükseltmek amacıyla transfer yapacağız. Perspektif anlamda genç yeteneklere yatırım yapan bir Başakşehir var. Bu 2 transfer farkı olması lazım. Ya hazır oyuncu Shomurodov gibi ya da genç oyuncular Fayzullayev gibi. Ya kaliteyi artıracağız ya da genç yeteneklere yatırım yapacağız" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Ağrı Ağrı’da okul kantinlerine sıkı denetim Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen ekipler, il merkezindeki okullarda faaliyet gösteren kantinlere yönelik denetim gerçekleştirdi. Öğrencilerin sağlıklı ve güvenli gıdaya erişimini sağlamak amacıyla yapılan denetimlerde, kantinlerde satılan ürünlerin son kullanma tarihleri, hijyen koşulları, fiyat etiketleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına uygunlukları incelendi. Ayrıca kantin işletmecilerine, sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği konularında bilgilendirmede bulunuldu. Denetimlere ilişkin açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişiminde okul ortamının önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Kökrek, "Okullarımızda eğitim öğretim faaliyetleri kadar, öğrencilerimizin sağlığını doğrudan ilgilendiren hususlara da büyük önem veriyoruz. Kantinler, öğrencilerimizin günlük yaşamında sıkça temas ettiği alanlar. Bu nedenle buralarda satılan ürünlerin sağlıklı, güvenilir ve mevzuata uygun olması bizim için öncelikli bir konudur" dedi. Denetimlerin periyodik olarak sürdürüleceğini belirten Kökrek, "Amacımız ceza vermekten ziyade farkındalık oluşturmak ve standartları daha yukarı taşımaktır. Kantin işletmecilerimizin de bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğini görüyoruz. Ancak herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek adına denetimlerimizi aralıksız sürdüreceğiz. Öğrencilerimizin sağlığını riske atabilecek ürünlere kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Okul yönetimleri, öğretmenler ve velilerle iş birliği içerisinde hareket ettiklerini de belirten Kökrek, "Sağlıklı nesiller yetiştirmek hepimizin ortak sorumluluğu. Bu kapsamda denetimlerimiz il genelinde planlı bir şekilde devam edecek. Tespit edilen eksiklikler ilgili kişi ve kurumlara bildirilecek, gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanacaktır" diye konuştu.