KÜLTÜR SANAT - 27 Nisan 2025 Pazar 09:47

Trabzon’u çizdiği motiflerle güzelleştiriyor

A
A
A
Trabzon’u çizdiği motiflerle güzelleştiriyor

Trabzonlu ressam Yıldıray Yıldırım, yöresel motiflerle kenti güzelleştirmeye çalışıyor.


Cami nakkaşıyla başladığı mesleğini tarihi yağlı boya tabloları yaparak sürdüren ortaokul mezunu 44 yaşındaki Yıldıray Yıldırım, eserleriyle ünlü ressamlara taş çıkartıyor. Uzun yıllardır özellikle Trabzon’un tarihini anlatan resimler çizen Yıldırım, Trabzon Valiliği’nin hizmet verdiği tarihi binanın dış cephesi, koridorları, makam odası ve bekleme salonundaki bölümlere şehrin geçmiş yıllara ait fotoğraflarını resmetti. Şehir merkezinin belirli noktalarına çizdiği resimlerle tarihi anlatmaya özen gösteren Yıldırım, şimdilerde ise yöresel motiflerle Trabzon’u güzelleştirmeye çalışıyor. Eline aldığı fırçası ile şehrin belirli noktalarına horon, kemençe, tekne ve Trabzonspor motiflerini çizerek renk katan Yıldırım, "Bu hikaye pandemide başladı. Atölyemde resimler yapıyordum. O dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir zamanlar Trabzon projesi yaptık. Projeyi yaptıktan sonra dönemin Valisi İsmail Ustaoğlu resimlerin Valilikte kullanılması istedi. Dışarıda olup vatandaşlarında görmesini istedik. Valilik etrafını da çizimlerle donattık. Orada 170 metre çizimimiz mevcut. Pandemide duvar çizimlerine başlayalım dedik. Yomra Belediyesi’nden başladık ve giderek büyümeye başladı. Artık Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde çalışıyorum. Şehrimizi güzelleştirmeye çalışıyorum" dedi.


Keşan ve yöresel motifler işlediğini belirten Yıldırım, "Bunun devamını getireceğiz. Vatandaşların ilgisi var. Keşan, horon, kemençe gibi figürler bize ait olduğu için insanlar gelip fotoğraf çektiriyorlar. Viyadüklerde kötü bir görüntü oluyor. Onu kurtarıyoruz. İnsanların fotoğraf çekileceği bir alan oluşturuyor. Akyazı stadına giden yolda Trabzonspor figürlerini çalıştık. Moloz mevkisinde kayık figürleri, tesislerde yine Trabzonspor figürleri çalışacağız. Kültürel materyallerimizin hepsini kullanacağız. İnsanın izinin kalması çok güzel. Yarın bir gün gideceğiz ama eserlerimiz kalacak. İnsanların hoşuna gidiyor. Bizim şehrimiz ve kültürümüz bunu da bahşedilen yeteneğimizle beraber yansıtmamız insanların da beğenmesi hoşumuza gidiyor. 1990’lı yıllarda cami nakkaşı yapıyordum. Sonra resime ara verdim farklı sektörlerde yer aldım. NATO askeriydim. Orada biraz ağırlık verdim. Askerden sonra devam etmeye başladım. Yeni nesilin de bu işe ilgisi var. Onlar için grafiti çizimler yapıyoruz. Tiyatro ve sinema gibi medyatik bir iş. İnsanların hep gözü önünde olan işler olduğu için gençler seviyor. Arada geliyorlar onlarla birlikte fırça vuruyoruz" ifadelerini kullandı.



Trabzon’u çizdiği motiflerle güzelleştiriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 0 - Trabzonspor: 2 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında Kayserispor, evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı Trabzonspor’un 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 8. dakikada hakem Cihan Aydın, VAR uyarısıyla kenara geldi. Kayserisporlu futbolcu Dorukhan Toköz’ün Oulai’ye kayarak yaptığı müdahalenin tekrarını izleyen Aydın, sahaya dönerek sarı kartı iptal etti ve Dorukhan’a kırmızı kart gösterdi. 12. dakikada Kayserispor’da Benes’in sağ taraftan kullandığı köşe vuruşu sonrası arka direkte göğsüyle topu önüne alan Chalov’un sağ ayağının üstüyle yaptığı vuruş auta çıktı. 24. dakikada Onana’nın kısa düşen pasında sağ kanatta topu alan Makarov’un penaltı noktasına yaptığı ortada Chalov kafa vuruşu yaptı. Onana, sağına gelen topu uzanarak kornere çeldi. 32. dakikada Trabzonspor savunmasını dengesiz yakalayan Kayserispor’da topla buluşan Chalov, Makarov’a pasını aktardı. Yerden gelen topa sağ ayağıyla plase vuran Makarov, kaleci Onana’yı geçemedi. 39. dakikada Trabzonspor’da Oulai’nin pasını ceza sahasının sağ çaprazında kontrol eden Zubkov’un sol ayağıyla uzak köşeye yaptığı vuruşa kaleci Bilal uzanarak, golü engelledi. 45+2. dakikada sağ kanattan hücuma katılan Pina, son çizgiye inerek ortasını yaptı. Topa iyi yükselen Onuachu, yaptığı kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi. 0-1 45+6. dakikada Muçi, ceza sahasında bulunan Zubkov’a yerden pas çıkardı. Zubkov’un, yerden gelen topa sol ayağıyla yaptığı sert vuruş Benes’e çarparak, sol direkten geri oyun alanına döndü. 45+7. dakikada hakem Cihan Aydın, bir kez daha VAR monitörüne giderek pozisyonu izledi. Kayserispor ceza sahasında Benes’in topa eliyle müdahale ettiğini belirleyerek penaltı noktasıın gösterdi. Topun başına geçen Onuachu, sağ köşeye yaptığı vuruşta fileleri havalandırdı. 0-2 Hakemler: Cihan Aydın, Mehmet Emin Tuğral, Mehmet Kısal Kayserispor: Bilal Bayazit, Brenet, Semih Güler, Denswil, Ramazan Civelek, Dorukhan Toköz, Benes, Makarov, Cardoso, Furkan Soyalp, Chalov Yedekler: Onurcan Piri, Katongo, Onugkha, Mendes, Mather, Burak Kapacak, Mane, Tuci, Görkem Sağlam, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Erling Moe Trabzonspor: Onana, Pina, Savic, Batagov, Mustafa Eskihellaç, Oulai, Ozan Tufan, Zubkov, Muçi, Augusto, Onuachu Yedekler: Onuralp Çevikkan, Ahmet Doğan, Okay Yokuşlu, Nwakaeme, Lovik, Onuralp Çakıroğlu, Umur Nayir, Nwaiwu, Salih Malkoçoğlu, Talha Emre İnce Teknik Direktör: Fatih Tekke Goller: Onuachu (dk. 45+2 ve 45+7) (Trabzonspor) Kırmızı kart: Dorukhan Toköz (dk. 8) (Kayserispor) Sarı kartlar: Ramazan, Görkem Sağlam (Kayserispor)
Malatya Malatya Girişim Grubu’nun geleneksel iftarına yoğun katılım Malatya Girişim Grubu tarafından her yıl düzenlenen geleneksel iftar programı, bu yıl da geniş katılımla gerçekleştirildi. Malatya’da Mövenpick Hotel’de düzenlenen iftar programına Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve il protokolü, Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir ve Malatya Girişim Grubu Ortakları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, iş insanları, yatırımcılar, MalatyaPark’ın iş ortakları ile çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşma yapan Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir, Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğunu söyledi. Başdemir, düzenlenen iftar programının sadece davetlilerle sınırlı kalmadığını belirterek, aynı akşam üniversite öğrencileri ile ihtiyaç sahiplerine de iftar verildiğini ve toplamda yaklaşık 2 bin 540 kişilik iftar sofrası kurulduğunu ifade etti. Dünyada yaşanan gelişmelere de değinen Başdemir, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, iş insanlarının topluma karşı sorumlulukları bulunduğunu, özellikle zor zamanlarda dayanışmanın büyük önem taşıdığını kaydetti. Deprem sonrası Malatya’da gösterilen dayanışmanın önemine vurgu yapan Başdemir, devlet ve milletin el ele vererek şehri yeniden ayağa kaldırmak için çalıştığını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ise, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, Malatya’nın deprem sonrası güçlü bir dayanışma örneği sergilediğini dile getirdi. Pandemi ve 6 Şubat depremleri sonrası zor günler yaşandığını ifade eden Er, devletin tüm kurumlarıyla birlikte Malatya’nın yeniden ayağa kaldırılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Malatya’da sadece depremin yaralarının sarılmadığını, aynı zamanda yeni ve daha güçlü bir şehir inşa edildiğini kaydeden Er, altyapısı, sanayisi, turizmi ve tarımıyla daha yaşanabilir ve dirençli bir Malatya için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Malatya Valisi Seddar Yavuz da Ramazan ayının birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirterek, Malatya’nın her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade etti. Şehirlerin sadece binalarla değil, yetiştirdiği insanlarla da değer kazandığını dile getiren Yavuz, Malatya’nın yetiştirdiği iş insanları ve bilim insanlarıyla önemli bir şehir olduğunu söyledi. Vali Yavuz, Malatya’ya yatırım yapan ve şehrin gelişimine katkı sunan iş insanlarına teşekkür ederek, programın hayırlı olmasını diledi.