GÜNDEM - 28 Kasım 2025 Cuma 13:37

Trabzon’un yeni kardeşi Aktau oldu

A
A
A
Trabzon’un yeni kardeşi Aktau oldu

Trabzon ile Kazakistan’ın Aktau kenti kardeş şehir oldu. Kardeşlik protokolü, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Aktau Belediye Başkanı Abilkayır Baypakov tarafından imzalandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kazakistan’ın önemli liman kentlerinden Aktau ile Trabzon arasındaki ’Kardeş şehir’ protokolünün imza törenine katıldı. Aktau’da gerçekleştirilen programda, Başkan Genç ve Aktau Belediye Başkanı Abilkayır Baypakov’un yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Murad Huseynov, Kırgızistan Kültür Bakan Yardımcısı Askaraly Madaminov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve Aktau Başkonsolosu Sabri Alptekin yer aldı.


Aktau’nun stratejik önemine vurgu yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Hazar Denizi’nin doğu kıyısındaki Aktau, Çin’den Avrupa’ya uzanan Orta Koridor’un en kritik noktalarından biridir. Bu hat Kazakistan’ı Hazar üzerinden Türkiye’ye bağlamaktadır. Trabzon ve Aktau birer liman kenti olmaları nedeniyle benzer özelliklere sahiptir. Bu kardeşlik protokolü, Karadeniz’den Hazar’a uzanan güçlü bir dostluk köprüsüdür" ifadelerini kullandı.


Protokolün yalnızca sembolik bir iş birliği olmadığını belirten Başkan Genç, iki şehir arasında kültürel, ekonomik ve sosyal alanlarda ortak faaliyetler hayata geçirileceğini belirterek "Türk dünyasının birlik ve dayanışmaya her zamankinden fazla ihtiyacı var. Yerel yönetimler olarak bu iş birliğini güçlendirmek için gayret göstereceğiz" diye konuştu.


Aktau Belediye Başkanı Abilkayır Baypakov ise Trabzon ile kardeş şehir olunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kardeş şehir ilişkileri şehirleri ve halkları birbirine yakınlaştırır. Trabzon heyetinin bugün Aktau’da bulunması bizim için büyük bir gurur. Bu protokolün kültürden turizme, ticaretten belediyecilik deneyimlerine kadar uzanan geniş bir iş birliği hattı oluşturacağına inanıyorum" dedi.


Kardeşlik protokolü iki başkan tarafından imza altına alındı.



Trabzon’un yeni kardeşi Aktau oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa Büyükşehir Belediyesinden engellilere ücretsiz nakil desteği Manisa Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla engelli nakil aracı hizmetini hayata geçirdi. Yeni uygulamayla birlikte vatandaşlar, randevu sistemi üzerinden ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanabilecek. Sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik projelerine bir yenisini daha ekledi. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışma kapsamında başlatılan hizmetle, daha önce ilçe belediyeleri tarafından sunulan engelli nakil aracı hizmetinin kapsamı genişletildi. İki yeni aracın satın alma ve tadilat süreçlerinin tamamlanmasının ardından hizmet aktif olarak vatandaşların kullanımına sunuldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, hizmete giren yeni araçlarla ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşların her zaman yanında olduklarını belirtti. Hizmetten faydalanan vatandaşlar da uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gazi uzman çavuş Yıldırım Yaşar Çiltaş, hastane süreçlerinde yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek, sunulan hizmetten memnun olduklarını ifade etti. Gazi Çiltaş’ın engelli oğlu Batuhan Çiltaş ise desteklerinden dolayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya teşekkür etti. Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Volkan Sert ise uygulamanın engelli bireylerin günlük hayatını kolaylaştırmayı hedeflediğini ifade ederek, "Daha önce ilçe belediyeleri tarafından sunulan bu hizmeti artık büyükşehir belediyesi olarak devreye aldık. İki aracımızla hizmet vermeye başladık. Vatandaşlarımız, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesi üzerinden randevu oluşturarak bu hizmetten yararlanabilecek. Başkanımız Besim Dutlulu öncülüğünde engellilere yönelik hizmetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz" diye konuştu.
Ankara 23 Nisan coşkusu Gölbaşı’nda yaşanacak Gölbaşı’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı farklı etkinliklerle kutlanacak. Kortej yürüyüşünden sirke, animasyondan sahne gösterilerine kadar birçok program çocuklarla buluşacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Gölbaşı’nda birbirinden farklı etkinliklerle kutlanacak. Atatürk Sahil Parkı’nda gerçekleştirilecek program kapsamında gün boyu sürecek etkinlikler, çocuklara güzel bir bayram yaşatmayı hedefliyor. Saat 12.00’de başlayacak kutlamaların, bando ekibi ve karakterlerin yer aldığı kortej yürüyüşüyle başlayacağı belirtildi. Ardından animasyon gösterileri ile sahne programı devam edecek. Gün içerisinde Moğolistan Sirki gösterileri, jonglör performansları, balon ve sihirbaz gösterileri ile tek teker bisiklet şovları çocuklarla buluşacak. Etkinliklerin, 17.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek animasyon gösterileri ve kapanış programıyla sona ereceği açıklandı. Sahne programlarının yanı sıra gün boyunca alanda kurulacak etkinlik alanları da çocuklarla buluşacak. Bando ekibi performansları, çocukların fotoğraf çektirebileceği karakterler, yüz boyama alanı, pamuk şeker ve patlamış mısır ikramları, şişme oyun parkı ve simülasyon araç deneyim alanı ile bayram etkinliklerinin gün boyu devam edeceği dile getirildi. "23 Nisan, dünyada eşi benzeri olmayan çok özel bir gündür" Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, 23 Nisan’ın sadece bir bayram değil, aynı zamanda geleceğin teminatı olan çocuklara verilen değerin en önemli göstergesi olduğunu belirterek, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği, dünyada eşi benzeri olmayan çok özel bir gündür. Bizler de Gölbaşı Belediyesi olarak bu anlamlı günü çocuklarımızın yüzünde tebessüm oluşturacak, onların hayal dünyasını zenginleştirecek etkinliklerle kutlamak istedik. Amacımız; çocuklarımızın neşeyle, güvenle ve sevgiyle büyüdüğü bir Gölbaşı inşa etmektir. Bu kapsamda hazırladığımız programda hem eğlendirici hem de sosyal yönü güçlü etkinliklere yer verdik. Ailelerimizin de çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirebileceği bir ortam oluşturduk. Tüm vatandaşlarımızı bu güzel coşkuya ortak olmaya davet ediyorum. Gelin, bu bayramda çocuklarımızın mutluluğunu birlikte büyütelim" ifadelerini kullandı.