GENEL - 02 Nisan 2019 Salı 15:21

Komünist başkan, Tunceli’ye "Ovacık" modelini getirmek istiyor

A
A
A
Komünist başkan, Tunceli’ye "Ovacık" modelini getirmek istiyor

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde organik tarım ve kooperatifçilik faaliyetleriyle gündeme gelen ve Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) Tunceli Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, ilçedeki modeli daha güçlü hale getirmek istediklerini söyledi.

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde organik tarım ve kooperatifçilik faaliyetleriyle gündeme gelen ve Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) Tunceli Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, ilçedeki modeli daha güçlü hale getirmek istediklerini söyledi.


25 yıl boyunca sağlık memurluğu yaptıktan sonra Tunceli’nin Ovacık ilçesinde 2014 yılında TKP’den belediye başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerde Tunceli Belediye Başkanlığını kazandı. TKP’nin Türkiye’de ilk ve tek il belediye başkanı olan Fatih Mehmet Maçoğlu, kent merkezinde esnaf ve vatandaşlara teşekkür ziyaretinde bulundu. Maçoğlu, ziyarette yaptığı açıklamada, "Ovacık ile Dersim arasında Ovacık ile Mazgirt arasında iklimsel değişiklik yok. Bu coğrafya yazı, kışı, ilkbaharı, sonbaharı olan tarımsal faaliyete uygun bir coğrafya. Yüzlerce yıldır dedelerimiz, büyüklerimiz bu işi yaptı. Ovacık’ta bizim yaptığımız tarım üzerinden kendisini var etmeye dikkat çekmekti. Bu ülkede gıda ihtiyacının yoğunlaştığı, sanayi üretimiyle insanların hastalandığı bir ortamda doğal üretim alanlarını geliştirerek insanların sağlıklı gıda hakkını korumaktı. Aynı zamanda hayvanların da temel ihtiyaçlarını gidermekti. Doğal üretim alanları yaparsanız. Arıcı doğal bal getirir. Hayvan doğal yemden beslenir. Bir de ürettiklerinizi kooperatifler üzerinden yaparsanız getirisi de oluyor" dedi.


Ovacık’ta zor şartlarda hayata geçirdikleri üretim modelini yaygınlaştırmak istediklerini kaydeden Maçoğlu, "Ovacık’ta kış şartları daha zor ve soğuk. Kısıtlı bütçeye rağmen bunu yaptık. Dersim’in 7 ilçesi ve köyüyle bunu yapabiliriz. Bütün ilçe belediyeleri gelirse birlikte çalışma yapabiliriz. Bu olmazsa da köylülerle kooperatifler üzerinden çalışma üreterek Ovacık’taki üretimi daha güçlü hale getirmek istiyoruz" diye konuştu.


Seçilmesinin ardından çok sayıda tebrik telefonu ve mesajı aldığına da değinen Maçoğlu, "Yoksullar, ezilenler, dünyanın bütün halkları aslında bir şeyin farkında. Kendisini önemseyen anlayışı hissediyorlar. Elimizden geldiğince, yaşamımız boyunca bütün dostlarımızın, bütün insanların bu yönetimi hak ettiğini düşünüyoruz. Bizi ayrıştırmaya çalışanlara karşı bir araya gelip az olanın değil çok olanın yönettiği anlayışa doğru gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onlara layık olmak için çok çaba harcayacağız" ifadelerini kullandı.


Mazbatasını henüz almadığını da sözlerine ekleyen Maçoğlu, mazbatayı aldıktan sonra hızlıca çalışmaya başlayacaklarını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Öldürüp gömmüşlerdi, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklandı, 6’sı serbest kaldı Sakarya’da 20 gündür kayıp olarak aranan ve ağaçlık alanda toprağa gömülü halde bulunan şahsın ölümüne ilişkin adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklanırken, 3’ü adli kontrolle 3’ü savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Alınan bilgiye göre, 11 Nisan gününden sonra kendisinden haber alınamayan yabancı uyruklu Mohammed Azeez Mahdi Mahdi için yakınları kayıp başvurusunda bulundu. Hususa ilişkin inceleme başlatan polis ekipleri, kayıp şahsın bağlantılı olduğu kişilerin ifadelerine başvurdu. Tutarsız ifadeler üzerine sorgularını genişleten ekipler, şahsın öldürülüp Erenler ilçesi Hürriyet Mahallesi’nde ağaçlık alana gömüldüğü bilgisine ulaştı. Bölgede çalışma yapan ekipler, kadavra köpeklerinin yardımıyla Mahdi’nin cesedini buldu. Olay yerine yapılan incelemenin ardından polis ekiplerince Mahdi ile bağlantılı 8 Türk vatandaşını gözaltına alındığı, yabancı uyruklu bir kişinin ise arandığı öğrenildi. Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet Mohammed Azeez Mahdi Mahdi’nin yabancı uyrukluları ücret karşılığında taksi minvalinde taşımacılık yaptığı öğrenildi. Çalışmalarını genişleten polis ekipleri, Mohammed Azeez Mahdi Mahdi’nin ölümüne ilişkin detayları ortaya çıkardı. Mahdi’nin kumar mevzusundan kaynaklı alacak verecek meselesi bulunduğu ve alacaklıların öldürülen şahsın taksisine müşteri gibi binerek kafasına sıktıkları öğrenildi. Evli ve 3 çocuk babası Mahdi’yi öldüren şüpheliler, daha önceden kiraladıkları atölye tarzı işyerinin arkasındaki ağaçlık alana götürerek gömdüğü ve şahsın aracını satmaya çalışırken yakalandıkları ortaya çıktı. 2 tutuklama Olaya ilişkin gözaltına alınan şüphelilerden iş yerinin sahibi H.B. (43), Y.Ö. (28), U.A. (40), E.K. (30), Ö.C. (43), K.B. (16), E.S. (21) ve S.T. (30) emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Bahse konu olan olaya ilişkin bir yabancı uyruklu şahsın ise arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Hakim karşısına çıkan şüphelilerden H.B. (43) ve E.S. (21) ’Kasten adam öldürme’ suçundan tutuklanırken U.A. (40), E.K. (30), ve Ö.C. (43) adli kontrolle K.B. (16), Y.Ö. (28) ile S.T. (30) savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Ankara Ticaret Bakanlığı: "İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu" Türkiye, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi üzerine, İsrail’le tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurma kararı aldı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi, İsrail’in Filistin’e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşı ise yaralanmıştır. Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur. Bununla birlikte, İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail Hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir” denildi. Açıklamada, “Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir” ifadeleri yer aldı.