- 16 Ekim 2019 Çarşamba 12:41

Munzur’un ‘Hızır’ı 100 kilometrede 1 lira 2 kuruş yakıyor

A
A
A
Munzur’un ‘Hızır’ı 100 kilometrede 1 lira 2 kuruş  yakıyor

TUNCELİ (İHA) –Munzur Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından yapılan ve ‘Hızır’ ismi verilen elektrikli araç, tam batarya ile 200 kilometre yol yaparken, 100 kilometrede 1 lira 2 kuruş yakıyor.

TUNCELİ (İHA) –Munzur Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından yapılan ve ‘Hızır’ ismi verilen elektrikli araç, tam batarya ile 200 kilometre yol yaparken, 100 kilometrede 1 lira 2 kuruş yakıyor.


Munzur Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 2017 yılında hocalarının da desteğiyle Munzur isimli elektrikli aracı yapmıştı. Aracın daha gelişmiş versiyonu için çalışma yürüten öğrenciler, 4 buçuk aylık süre içerisinde 17 kişilik bir ekiple Hızır ismini verdikleri daha donanımlı aracı tamamlamayı başardı. Araç,tam batarya ile 200 kilometre yol yaparken, 100 kilometrede 1 lira 2 kuruş yakıyor. Saatte 62 kilometre hız yapabilen aracın test sürüşü Munzur Üniversitesi Aktuluk Kampusü’nde gerçekleştirildi. Test sürüşünü Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek yakından izledi.


Tamamlanan araca ilişkin bilgi veren Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yardımcı Doç. Dr. Bilgin Zengin, “Hızır aracımızdan önce biz 2017 yılında TÜBİTAK’ın alternatif enerji araçlar yarışına Munzur isimli aracımızla katılmıştık. O ilk tecrübemiz olduğu için gerek hız ve mesafe anlamında istediğimiz hedefe ulaşamamıştık. 72 takım arasında 17’inci olarak ilimize başarıyla döndük. Bu aracımıza da Hızır ismini verdik. Bu araç bir önceki aracımıza göre 22 km/saat hızla daha fazla hız yapabiliyor. Munzur aracımızda 100 kilometrede 1.3 lira sarfiyatımız söz konusuydu bu aracımızda ise 100 kilometrede 1.2 lira bir sarfiyat söz konusu. Bu anlamda aracımızın performansı ve ekonomikliği gayet üst düzeyde” dedi.



“Tek batarya ile 200 kilometre gidebiliyor”


Türkiye’nin en ekonomik, bütçeyi yormayan aracı olduğunu aktaran Zengin, “Tek batarya ile 200 kilometre gidebiliyor. Bizim elektronik araç teknolojisini gerek ilimizde gerek ülkemizde yaygınlaştırma isteğimizden biri fosil yakıtlar dünyada terk edilmeye doğru gidiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları sistemleri son derece revaçta. Biz de üniversitemiz olarak gençlerimizin imkan verilirse neler yapılabileceğini göstermek adına Hızır isimli aracımıza yaklaşık 4 buçuk aylık süre içerisinde 17 kişilik bir ekiple tamamladık. Gerek valiliğimizin, rektörlüğümüzün ve Tuncelili hayırsever iş adamlarımızın eğitime ve araştırmaya verdiği destekle bunu başardık. Aracı yaklaşık elli üç bin liralık bir maliyetle ortaya çıkardık. Nasıl Almanya’nın Mercedes’i ve BMW’si, İtalya’nın Porche’si ve Ferrari’si varsa Tunceli’mizin de kendi ürettiği Hızır markası var. Kentimize ve üniversitemize hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.



“Saatte 62 kilometre hızla yaklaşık 200 kilometre yol gidebiliyor”


Proje de yer alan ve araçla ilgili teknik bilgi veren öğrencilerden Orhan Akay, “Polyester malzemeden yaptık. 72 volt 3182 watt gücünde lityum batarya kullanıldık. Motoru ise 73 wolt ve 1 kilo watt gücünde. Tam dolu bir batarya ile saatte 62 kilometre hızla yaklaşık 200 kilometre yol gidebiliyor” şeklinde konuştu.


Hızır isminin Hızır Aleyhisselam’dan geldiğini belirten öğrencilerden Anıl Çakmakçı ise “Bizim üç yıllık bir proje ve bundan önce de bir elektrikli aracımız vardı. Onu geliştirerek ve üzerine bir şeyler katarak devam ediyoruz” diye kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Mobilya ustası atık malzemelerden yaptığı salı Asi Nehri’yle buluşturdu Hatay’da yaşayan mobilya ustası Hidayet Yeniocak, atık malzemelerden 10 günlük sürede yaptığı salı ’macera heveslisiyim’ diyerek Asi Nehri’yle buluşturdu. Defne ilçesinde mobilyacılık yapan 56 yaşındaki Hidayet Yeniocak, 5 yıldır aklında olan hayalini gerçekleştirdi. Mobilya ustası Yeniocak, ailesinin karşı çıkmasına rağmen 10 günlük sürede atık malzemelerden yaptığı salı Asi Nehri’yle buluşturdu. Salda kullandığı fıçılarla batmayı önleyen Yeniocak, "Macera hevesliyim" diyerek başladığı yolculuğu sorunsuz olarak tamamlamayı başardı. “Sal devrilir diye düşündüm ve fıçı kullandım” Asi Nehri’nin dalgalı olduğunu bilerek fıçı kullandığını belirten Yeniocak, “Macera heveslisiyim, değişik şeyler yapmayı seviyorum. El yapımı bir sal yaptım. Şimdi geldim, Asi Nehri’ne bırakıp direkt yolculuğa çıkacağım. Sal devrilir diye düşündüm ve fıçı kullandım. Asi çalkalandığı için devrilir diye düşündüm, fıçılar devrilmez ve su yüzeyinde kalır. Bu şekilde Asi’ye indireceğim ve binip gideceğim” dedi. “Eşime ve çocuklarıma söz ettim ama hoş karşılamadılar” Ailesinin sal ile yapacağı yolculuğu olumlu karşılamadığını belirten Yeniocak, “Bu plan benim hayalimde 4-5 yıldır vardı. Ama bu seneye kısmet oldu. Atık malzemeler kulandım ve sağlam olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle batmayacağını ve eğlenceli olacağını düşünüyorum. 10 günde yaptım. Eşime ve çocuklarıma söz ettim ama hoş karşılamadılar. Çekindiler, ben de heyecanımı yaşayacağım dedim ve çok heyecanlıyım” ifadelerini kullandı.
Denizli DENİB’in genç buluşçuları ödülleriyle buluştu Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) organizatörlüğünde, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Denizli Valiliğinin himayelerinde düzenlenen "Genç Mucitler Aranıyor İnovatif Fikirler Yarışması"nın 6.’sı gerçekleşti. Özgün tasarımlı inovatif projelere zemin hazırlamak, öğrencileri bu yönde teşvik etmek, ayrıca yenilikçi fikirleri öne çıkarmak ve desteklemek amacıyla il genelindeki ilkokul-ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler arasında düzenlenen Genç Mucitler Aranıyor İnovatif Fikirler Yarışması’nın finali büyük bir heyecanla gerçekleşti. Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte öğrenciler öncesinde buluşlarını sergiledi. Sergilemenin ardından düzenlenen törene Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hıdır Ayçiçek katıldı. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu final gecesinin açılış konuşmasında, “Bu yarışmada çocuklarımızın daha da büyüdüğünü görüyorum. Daha önceden gördüğümüz projeler daha da yerine oturmuş. Çocuklarımızda bunları ifade etmekte her geçen gün daha da başarılı oluyorlar. Bu sene yaklaşık bin proje teklifi geldi. Böylece tek seferde ihracatı ve ihracatçıyı çocuklarımıza anlatmaya çalıştık. Çocuklarımızın projelerinde hepimizin gördüğü üzere aralarında farklı fikirler var. Yeni bir jenerasyon, oyunlar veya yapay zekayla bu eylemi gerçekleştiriyorlar” dedi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise, “Bir ihracat oluşturmak istiyorsak, toplumumuza katma değer oluşturmak istiyorsak ve bu katma değerlerle müreffeh, huzurlu ve mutluluk dolu, gelecekte başkalarına bilim ihracat eden bir ülke olmak istiyorsak bu etkinlik bu açıdan çok önemli oluyor” ifadelerini kullandı. Ödüller sahiplerini buldu İnovatif Fikirler Yarışması İlkokul Kategorisi’nde Eylül Tepekule birinci, Egemen Kocagöz ikinci, Doğa Arpaç üçüncü, Lütfiye Evren Kulaç dördüncü olurken, DENİB özel ödülü ise Berin Yağmur Yılmaz’a verildi. İnovatif Fikirler Yarışması Ortaokul Kategorisi’nde Elif Öykü Asiltürk birinci, Huriye Beyza Öğünç-Zehra Begüm Batmaz ikinci, Erol Çetin üçüncü olurken, DENİB özel ödülü Batuhan Batmazoğlu ve Hasan Utku Bosun kazandı. İnovatif Fikirler Yarışması Lise Kategorisi’nde Kasım Uskutoğlu birinci, Defne Naz Engin, Sude Arapoğlu ve Mustafa Aytekin Yıldırım ikinci, Alperen Çakar üçüncü olurken, Ayperi Alparslan, Ecrin Nur Demirtaş, Murat Saranlı, Evrim Naz Nalbantoğlu ve Yağız Gökşin DENİB Özel Ödülü’ne layık görüldü. Dijital Oyun İçerik Geliştirme Ortaokul Kategorisi’nde Melek Naz Yumrukaya birinci, Mert Ali Ongun ikinci olurken, Emir Erçelik üçüncü oldu. Dijital Oyun İçerik Geliştirme Lise Kategorisi’nde ise Hüseyin Konak birinci, Metin Tokuç ikinci, Yaşar Yiğit Ekren ise üçüncü oldu.