GENEL - 10 Aralık 2019 Salı 10:34

Terör, çatışma ve göçle anılan Tunceli artık güzelliklerle anılıyor

A
A
A
Terör, çatışma ve göçle anılan Tunceli artık güzelliklerle anılıyor

Dünya Beşten Büyüktür Derneği Genel Başkanı Ziya Sözen, daha iki yıl öncesine kadar terör, çatışma, şehit, göç, fakirlik ve işsizlik ile anılan, kaderine terk edilmiş bir il olan doğunun incisi Tunceli’nin şimdilerde Munzur’un güzellikleri, su sporları, tekstil, parklar, doğal güzellikleri ve misafirperver insanları ile anılır bir hale geldiğini söyleyerek şehrin bu hale gelmesi için büyük emek sarf eden Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve tüm ekibini kutladığını söyledi.

Dünya Beşten Büyüktür Derneği Genel Başkanı Ziya Sözen, daha iki yıl öncesine kadar terör, çatışma, şehit, göç, fakirlik ve işsizlik ile anılan, kaderine terk edilmiş bir il olan doğunun incisi Tunceli’nin şimdilerde Munzur’un güzellikleri, su sporları, tekstil, parklar, doğal güzellikleri ve misafirperver insanları ile anılır bir hale geldiğini söyleyerek şehrin bu hale gelmesi için büyük emek sarf eden Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve tüm ekibini kutladığını söyledi.


Bu değişim dönüşümün tek bir kişiye bağlamanın belki yanlış olabileceğini belirten Ziya Sözen, bunun öncülüğünü yapanın, bu değişim ve dönüşümün mimarının Tunceli Valisi Sonel olduğunu kaydetti. Ziya Sözen, “Daha mesleğe ilk gün başlamış gibi heyecanı gözlerinden okunan Tuncay Sonel Vali, adeta Tunceli ile kalkıp, Tunceli ile yatıyor. Tunceli’yi anlatırken adeta içi içine sığmıyor. Kendinin deyimiyle tanımakla başlar herşey diyerek önce Tunceli’yi ve Tuncelileri tanımakla işe başlamış. Kentin en büyük sorununun güvenlik sorunu olduğunu görerek jandarma bölge komutanıyla, Cumhuriyet başsavcısıyla, emniyet müdürüyle, il jandarma komutanı, MİT, üniversite rektörüyle bir ekip ruhu içerisinde gece gündüz dağ, taş demeden teröre ve teröristlere çok büyük darbeler vurmuşlardır. Bu güne kadar girilmemiş yerlere girerek adeta devletin varlığını her yerde hissedilir hale getirmişlerdir. Bir zamanlar sürekli terör örgütlerinin yol kestiği, eylem yaptığı yollarda, bölgelerde vali bey ve ekibi makam araçlarına flamalarını takarak adeta terör örgütlerine meydan okumaktadırlar. Girilmeyen bölge, gidilmeyen köy kalmamıştır. Tunceli’de bir zamanlar PKK’nın kontrolünde olan her yer şimdi tamamen devletimizin kontrolüne girmiştir. Bir zamanlar 600 civarında olan terörist sayısı şimdilerde 50 civarına düşmüştür” dedi.



“Terör ve işsizliğe darbe vuruldu”


Dünya Beşten Büyüktür Derneği Genel Başkanı Ziya Sözen, Vali Tuncay Sonel’in ekibiyle birlikte Tunceli’de terör ve işsizliğe büyük darbe vurduğunu söyledi. Sözen, “Tunceli’nin en büyük sorunu terör olsa da, Tunceli’nin en az terör kadar önemli sorunu olan işsizlik sorunu Vali Tuncay Sonel’in büyük gayretleri sonucu 13 bin kişinin çalıştığı tekstil fabrikaları açılarak ortadan kaldırılmıştır. Bu fabrikaların açılması için Vali Tuncay Sonel adeta çırpınmış, iş adamlarına servis, yemek, özel teşvik gibi kolaylıklar tanımış ve kentte fabrika açmalarını sağlamıştır. Bir zamanlar terörle anılan Tunceli şimdilerde tekstilde yurt dışına ihracat yapan il konumuna gelmiştir. Tunceli halkı için çok önemli olan ve yıllardır hiç bir aktivite yapılmayan Munzur Çayı su sporları yapılan bir cazibe alanı haline getirilmiştir. İlk defa Türkiye’de yapılan Dünya Rafting Şampiyonası Vali Tuncay Sonel’in özel çabası ve gayretleriyle Tunceli ilinde yapılmıştır. Dünyanın 60 farklı ülkesinden sporcular Tunceli’ye gelmiştir. Bir zamanlar akşam saat 19.00’dan sonra insanların sokağa çıkmaya çekindiği Tunceli’de yapılan bir birinden güzel parklar, yeni açılan iş yerleri ve cıvıl cıvıl aydınlatmaları ile Tunceli’de insanlar gece saat 01.00’lara kadar dışarıda dolaşmakta, çaylarını, kahvelerini yudumlamaktadırlar. Bir zamanlar insanların mallarını, mülklerini bırakıp ardına bakmadan kaçıp terk ettiği Tunceli’de göçler tersine başlamış, insanlar memleketlerine akın, akın geri dönmektedirler. Terör örgütlerinin sürekli yol kestiği, insanları rehin aldığı Tunceli, Pülümür, Erzincan karayolu hakim tepelere yapılan yaşam kuleleri ile gece gündüz kullanılan güvenli bir karayolu haline gelmiştir. Daha önce Erzincan’a gitmek için Bingöl Erzurum yolunu kullanan vatandaşlar, sağlanan güvenlik ortamı ile Tunceli’den daha kısa mesafeli olan yolu kullanarak Erzincan’a rahatça gidebilmektedirler. Kısacası Tunceli sağlanan güvenlik ortamıyla, işsizliğin azalması ile, eğitimde kalitenin artması ile, pırıl pırıl bir şehir olmasıyla, mavi ve berrak Munzur Çayının eşsiz güzelliği ile adeta doğunun incisi bir şehir konumuna gelmiştir. Kısa sürede yaşanan bu değişim ve dönüşümün sebebi devlet ve millet kaynaşması, kamu görevlilerinin halkı sevmesi ve kucaklaşması olmuştur. Bu kucaklaşmanın mimarı Vali Tuncay Sonel’e ve ekibine yürekten teşekkür ediyoruz. Ayrıca Vali Tuncay Sonel’i maddi manevi her konuda destekleyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Tunceli halkı adına teşekkür ediyoruz. Allah gece gündüz demeden halkına hizmet etmeyi şiar edinen Tunceli Valisi ve ekibi gibi kamu görevlilerinin sayısını artırsın” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.