ÇEVRE - 08 Mayıs 2021 Cumartesi 10:32

Tunceli’de çiçek karakteri farklı yeni bir soğan türü tespit edildi

A
A
A
Tunceli’de çiçek karakteri farklı yeni bir soğan türü tespit edildi

Tunceli’de yapılan arazi çalışmalarında çiçek ve yaprak karakterleriyle farklı yeni bir soğan türü tespit edildi.

Tunceli’de yapılan arazi çalışmalarında çiçek ve yaprak karakterleriyle farklı yeni bir soğan türü tespit edildi. Soğana, bilimsel isim olarak bitkiyi ilk kez fotoğraflayan Orman Muhafaza Memuru Murat Özel ile birlikte arazi çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Metin Armağan’a ithafen bilimsel olarak “Allium muratozelii Armağan”, Türkçe olarak da “Azizabdal Soğanı” ismi verildi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesinin desteğiyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Buharkent Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Metin Armağan tarafından 2014 yılından bu yana arazi çalışmaları yürütülüyor. Kentte yapılan arazi araştırmaları kapsamında şuana kadar 13’ü endemik 40 soğan türü tespit eden Doç. Dr. Armağan son olarak, çiçek ve yaprak karakterleriyle farklı yeni bir soğan türünü de keşfetti. Soğan türüne, onu ilk kez fotoğraflayan Orman Muhafaza Memuru Murat Özel ile arazi çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Armağan’a ithafen bilimsel olarak “Allium muratozelii Armağan” ismi verildi, ayrıca Türkçe karşılığı da ’Azizabdal Soğanı’ oldu.


Çalışmalar kapsamında bilgi veren ve bilinen bitki türlerine benzemeyen bazı örneklerle karşılaştıklarını aktaran Doç. Dr. Metin Armağan, “Yaklaşık 5 yıl süren araştırma ve inceleme çalışmalarından sonra bunların yeni bir tür olduğuna karar verdik. Arazi çalışmalarını şahsımla birlikte yürüten ve bu bitkiyi ilk olarak fotoğraflayan Orman Muhafaza Memuru Murat Özel beye ithafen bitkinin bilimsel adı “Allium muratozelii Armağan” olarak verilmiştir” dedi.


Munzur Vadisi ve Azizabdal Dağı’nın güney taraflarında tespit edilen türe Türkçe olarak “Azizabdal Soğanı” ismi verildiğine aktaran Armağan, “Azizabdal Soğanı, çiçek ve yaprak karakterleri ile Gömülgen (Allium colchicifolium Boiss) türünden farklıdır. Bu soğanla birlikte, Tunceli’de 13’ü endemik olmak üzere toplam 40 Soğan (Allium) türü tespit edilmiştir” diye konuştu.


Doç. Dr. Metin Armağan tarafından geçtiğimiz yıl Tunceli’de yapılan arazi çalışmasında Türkiye Kırmızı Bitkiler Listesi’nde nesli tükenmiş olarak görülen Horoz Gülü tespit edilmişti. Çalışma kapsamında bitkinin asıl yaşam alanının Tunceli olduğu belirlenirken yüzlercesi de görüntülenmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.