EKONOMİ - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 12:47

Kadınlar, organik örgü bebeği marka yaptı, ekonomiye kazandırdı

A
A
A
Kadınlar, organik örgü bebeği marka yaptı, ekonomiye kazandırdı

Tunceli’nin Hozat ilçesinde kaymakamlık desteğiyle kurulan "Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi" aracılığıyla 50 kadının ürettiği organik örgü bebek hem markalaştı, hemde ev ekonomisine önemli bir katkı oldu.

Tunceli’nin Hozat ilçesinde kaymakamlık desteğiyle kurulan "Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi" aracılığıyla 50 kadının ürettiği organik örgü bebek hem markalaştı, hemde ev ekonomisine önemli bir katkı oldu.


Hozat İlçesinde 2017 yılında kaymakamlık öncülüğünde, Milli Eğitim, Halk Eğitim ve İş-Kur İl Müdürlüğü desteğiyle kadınlara yönelik organik örgü oyuncak bebek yapımı kursu başlatıldı. 10 Kadınla başlayan kursların ardından Hozat kaymakamlığı öncülüğünde "Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi" kuruldu. Şuanda 50 kadının istihdam edildiği ve Hozat Bebek (HOBE) ismiyle markalaşan organik örgü bebek üretim atölyesinde kadınlar hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor hem de sosyal hayatın içinde yer alıyor. Atölyede çizgi film karakterlerinin yanı sıra yöresel motiflerin yer aldığı bebekler de üretiliyor.



"Plastik bebeklere karşı, organik ürünler meydana getirdik"


Atölyeye ile ilgili bilgi veren Usta Öğretici Seyran Dilekçi, "Ayda 50 kadınımız 750 bebek üretiyor. Üretimimiz çok güzel gidiyor. Bebeklerimiz her hangi bir kimyasal içermiyor. Biz aslında Türkiye’de ve dünyada plastik bebeklere karşı organik, ekolojik marka ürünler meydana getirdik. Bu yüzden yoğun talep alıyoruz"dedi.



Kadınlar işlerinden memnun


Atölyede çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Gülten Baran Yıldırım, "Bunları el emeği, göz nuruyla yapıyoruz. Elimizde kalmaması için uğraşıyoruz. Bu anlamda herkesin desteğini bekliyoruz"ifadelerini kullandı.


Kadınlardan Selma Yavuzer ise; "Bu bebekler sayesinde ailemize, çocuklarımıza katkıda bulunduk. Kimi kadınlar eşine muhtaç olmadan öz güvenini geliştirdi. Bebeklerin bize katkısı çok oldu. Çalışınca mutfakta tencere de kaynatabiliyoruz"diye konuştu.


İstanbul’dan gelen ve kadınların çalıştığı atölyeyi ziyaret eden Berivan Zeren ise , "Hanımların yapmış olduğu el emeği, göz nuru atölyeyi gezdik. Bebeklerine bayıldık. Hepsini çok beğendim. Hem hediye etmek hem de evde bulundurmak için satın alacağız. Herkese de önereceğiz"şeklinde konuştu.


Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Zeren ise; "İlk defa Tunceli’ye geliyoruz. Avcılar’a örnek olacak bir çalışma. Kadınların ellerine sağlık. Biz de İstanbul’da destek için çalışmalar yapacağız. Kadınların yanında olacağız"dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.