ÇEVRE - 06 Şubat 2025 Perşembe 13:00

Toplamanın cezası 557 bin lira: O sarımsağı korumak için proje hazırlandı

A
A
A
Toplamanın cezası 557 bin lira: O sarımsağı korumak için proje hazırlandı

Bilimsel adı ’Allium Tuncelianum’ olan ve aşırı toplanma sonucu nesli tükenme tehlikesi altında olan Tunceli Sarımsağının korunması için hazırlanan proje kabul edildi. Yaklaşık 5 milyon bedeli olan proje kapsamında 20 üretici ile 50 dekarlık alanda sarımsak üretimi gerçekleştirilecek.



Tunceli Tarım ve Orman Müdürlüğü, sadece Tunceli bölgesinde yetişen ve endemik bir tür olan Tunceli Sarımsağını yaygınlaştırmak amacıyla Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na ’Coğrafi İşaretli Tunceli Sarımsağı Yaygınlaşıyor’ isimli proje hazırladı. Kabul edilen ve yaklaşık 5 milyon TL bedeli olan proje kapsamında 20 üretici ile 2 buçuk dekar olmak üzere toplam 50 dekarlık alanda sarımsak üretimi gerçekleştirilecek. 2872 sayılı Çevre Kanununun 9. Maddesi gereğinde 2025 yılı için toplanma cezasının 557 bin 212 TL olduğu sarımsak üretimi için Tunceli Tarım ve Orman Müdürlüğü tesislerinde üretilen tohumlardan üreticilere dağıtılacak. 7 Şubat tarihinde sona erecek başvuru sonucu belirlenen üreticilerden yüzde 30’luk eş finansman şartını karşılamaları istenecek.


Proje kapsamında belirlenen üreticilerin arazileri telle çevrilecek ve içine sulama tesisatı kurulacak. Tohumların ekimi, müdürlük yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirilecek.


Tek dişli ve normal sarımsağa göre daha az kokulu olan Tunceli Sarımsağı, kentte bin 500 ile 2 bin metre yükseklikte çakılların arasında yetişiyor.



Toplamanın cezası 557 bin lira: O sarımsağı korumak için proje hazırlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir İstediği verilmeyince restorana tüfekle saldırdı: 1 ölü, 3 yaralı Balıkesir’in Gömeç ilçesinde işletme sahibinden alkollü içki isteyen saldırgan, isteğine olumsuz cevap alınca restorana tüfekle ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Saldırı anları güvenlik kamerasına yansıdı. Edinilen bilgiye göre, Gürkan T. (42) isimli şahıs, Kızko Sahili’nde bir restorana giderek mekan sahibi Ahmet E.’den bir şişe alkollü içecek istedi. Ancak işletmenin sahibi bu isteği olumsuz yanıtladı. Mekan sahibiyle tartışan Gürkan T. daha sonra restorandan uzaklaştı ve iki saat sonra işletmeye elinde bir tüfekle yeniden girdi. Saldırgan, kapıdan girer girmez tüfekle etrafa gelişigüzel ateş açtı. Güvenlik kamerasına yansıyan ve 2026’nın ilk saatlerinde gerçekleşen saldırıda, Gömeç Belediyespor Tesislerinde çalışan ve arkadaşı olan mekan sahibine yardım için restoranda bulunan Hasan Durka (36), Zafer A., mekan sahibi Ahmet E. ile ismi öğrenilemeyen bir kadın yaralandı. Saldırgan Gürkan T. ise, tüfekle mekandan uzaklaştı. Saldırıda Hasan Durka olay yerinde hayatını kaybederken, ağır yaralanan Zafer A.’nın ise kaldırıldığı hastanede yaşam savaşı verdiği öğrenildi. Mekan sahibi Ahmet E. ve ismi öğrenilemeyen kadının ise tedavilerinin ardından taburcu edildiği öğrenildi. Olayın ardından Gömeç İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, iki saatlik bir kovalamacanın ardından Gürkan T.’yi yakaladı. Öte yandan, ilçenin sevilen gençlerinden Hasan Durka, Gömeç Çarşı Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Gömeç Kabristanı’nda toprağa verildi. Cenazeye; Gömeç Kaymakamı Mehmet Nesip Mahir, Belediye Başkanı Melih Bağcı, daire amirleri, Balıkesir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Metin Mengüç, Edremit Körfezi ilçelerinin spor kulüpleri yöneticileri ve yüzlerce Gömeçli katıldı.
Balıkesir İstediği verilmeyince restorana tüfekle böyle saldırdı: 1 ölü, 3 yaralı Balıkesir’in Gömeç ilçesinde işletme sahibinden alkollü içki isteyen saldırgan, isteğine olumsuz cevap alınca restorana tüfekle ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Silahlı saldırı anları güvenlik kamerasına yansıdı. Edinilen bilgiye göre, Gürkan T. (42) isimli şahıs, Kızko Sahili’nde bir restorana giderek mekan sahibi Ahmet Ercan’dan bir şişe alkollü içecek istedi. Ancak işletmenin sahibi bu isteği olumsuz yanıtladı. Mekan sahibiyle tartışan Gürkan T. daha sonra restorandan uzaklaştı ve iki saat sonra işletmeye elinde bir tüfekle yeniden girdi. Saldırgan kapıdan girer girmez tüfekle etrafa gelişigüzel ateş açtı. Güvenlik kamerasına yansıyan ve 2026’nın ilk saatlerinde gerçekleşen saldırıda, Gömeç Belediyespor Tesislerinde çalışan ve arkadaşı olan mekan sahibine yardım için restoranda bulunan Hasan Durka (36), Zafer A., mekan sahibi Ahmet E. ve ismi öğrenilemeyen bir kadın yaralandı. Saldırgan Gürkan T. ise, tüfekle mekandan uzaklaştı. Saldırıda Hasan Durka olay yerinde hayatını kaybederken, ağır yaralanan Zafer A.’nın ise kaldırıldığı hastanede yaşam savaşı verdiği öğrenildi. Mekan sahibi Ahmet E. ve ismi öğrenilemeyen kadının ise tedavilerinin ardından taburcu edildiği öğrenildi. Olayın ardından Gömeç İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, iki saatlik bir kovalamacanın ardından Gürkan T.’yi yakaladı. Öte yandan ilçenin sevilen gençlerinden Hasan Durka, Gömeç Çarşı Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Gömeç Kabristanı’nda toprağa verildi. Cenazeye; Gömeç Kaymakamı Mehmet Nesip Mahir, Belediye Başkanı Melih Bağcı, daire amirleri, Balıkesir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Metin Mengüç, Edremit Körfezi ilçelerinin spor kulüpleri yöneticileri ve yüzlerce Gömeçli katıldı.