GÜNDEM - 29 Ocak 2025 Çarşamba 11:11

Yarım asırdır kullandığı ’Anadol’una gözü gibi bakıyor

A
A
A
Yarım asırdır kullandığı ’Anadol’una gözü gibi bakıyor

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yaşayan memur emeklisi 80 yaşındaki Nevzat Çene, 1973 yılında satın aldığı Anadol marka otomobiline 52 yıldır gözü gibi bakıyor. Yarım asrı aşkın süredir bindiği aracının tüm bakımlarını kendisi yapan Çene, şimdilerde yerli otomobil Togg’a merak sardı.


Çemişgezek ilçe merkezinde yaşayan 80 yaşındaki Nevzat Çene, 1973 yılında araba almaya karar verdi. O dönemde yerli otomobil markası olan Anadol markasını tercih eden Çene, İstanbul’da bir galeriden aldığı otomobili Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine getirdi. 52 yıldır aynı araca binen ve başka araçları tercih etmeyen Çene, yerli otomobil Togg’u da maddi imkanları ve sağlık şartları el verdiği takdirde almak istiyor. Araç tamiri konusunda da beceri sahibi olan Nevzat Çene, Anadol’un bütün bakım ve tamirini, sanayiye ya da servise gitmeden 52 yıldır kendisi yapıyor. Tamamen orijinal parçalarını koruyan otomobilin genel bakımını yapmaya başlayan Çene, aracını yine ilk günkü rengine boyamayı planlıyor. 1969 yılında evlenen ve 4 çocuğu olan memur emeklisi Nevzat Çene, zamanının büyük çoğunluğunu aracının temizliğine ve bakımına ayırıyor.



"3 kişi yaşıyoruz; ben, eşim ve Anadol’um"


İmkanı olması halinde bir tane de yerli ve milli otomobil Togg’u almayı arzuladığını belirten Nevzat Çene, "Ben 1945 Çemişgezek doğumluyum. 1973 yılında yerli Anadol marka arabayı aldık, Çemişgezek ilçemize getirdik. Çemişgezek’te çalışmaya başladım. Anadol marka yerli otomobili 1973 yılından beri evladım gibi koruyorum. Ona gözüm gibi bakıyorum. Otomobilim şu anda 52 yaşında. Aracın bütün tamirat işlerini kendim yapıyorum. O tarihten bugüne halen Anadol kullanıyorum. O benden memnun, ben ondan memnunum. Arabamla bir kardeş olarak birbirimizi hissediyoruz, görüyoruz. O da halinden memnun, ben de halimden memnunum. Araba da yaşlandı, ben de yaşlandım. Arabamın artık bakım zamanı geldi. Arabanın boyasını değiştirmek mecburiyetinde kaldım. Seviyorum arabamı. Tamirat işlerini kendim yapıyorum. Burada söküyorum, döküyorum, topluyorum. Elazığ’a gittiğim zaman insanlar başıma toplanıyor bu arabayı gel sat bize diye. Arabayı neden satayım diyorum. Bu yaştan sonra da o da ihtiyarladı, ben de ihtiyarladım. Çarşıya indiğim zaman herkes geliyor, fotoğraf çektiriyor. Arabanın yaşını soruyorlar. ’Kaç modeldir’, ’bize sat’ diye ısrar edenler oluyor. Nereye satayım diyorum. Bu yaştan sonra ben daha def çalıp oynayacak değilim. Benim 4 çocuğum var. Çocuklarım evlendi, uzaklara gittiler. Burada şimdi üç kişi yaşıyoruz. Ben, eşim ve Anadol arabam. Ben yerli malı olduğu için, Türk malı olduğu için bu aracı almaya karar vermiş ve almıştım. 52 yıldır başka bir arabayla hiç ilgilenmedim. Ben yerli malını seviyorum, memnunum da. Şimdi elimde olsa, imkanım olsa bir tane de yerli malı Togg araba alma arzum olur. Togg arabalarını televizyonda görüyorum, seyrediyorum ekranlarda, çok beğeniyorum. Togg’u ekranlarda görünce, yerli malı olduğu için seviniyorum ve gururlanıyorum. Ben yerli malı tercih ediyorum. Herkes de yerli malı kullansın" dedi.



Yarım asırdır kullandığı ’Anadol’una gözü gibi bakıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da 22 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı Isparta’da polis ekiplerinin koordineli operasyonlarında, 22 yıl hapis cezası bulunan bir şahıs yakalanarak cezaevine gönderilirken, ayrı bir narkotik operasyonunda 4 kilo 650 gram uyuşturucu ele geçirildi; gözaltına alınan 5 şüpheliden 2’si tutuklandı. Isparta İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çeşitli operasyonlar gerçekleştirildi. Yapılan operasyonda ekiplerin koordineli çalışması sonucu, hakkında çeşitli suçlardan 10 ayrı dosya bulunan ve toplam 22 yıl kesinleşmiş hapis cezası olduğu belirlenen şahsın yeri tespit edilerek yakalandı. Düzenlenen operasyonla gözaltına alınan şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildi. Ayrıca Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinin koordineli bir başka operasyonunda 4 kilo 650 gram uyuşturucu madde ele geçirildi. Konuyla ilişkin 5 şüpheli şahıs "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti" suçu çerçevesinde gözaltına alındı. Adli mercilere sevk edilen şüphelilerden 2’si tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 1 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı. Diğer 2 şüpheli ise serbest bırakıldı.
Samsun NASA’daki Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, OMÜ’de evrenin sırlarını anlattı NASA bünyesindeki Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) uzun yıllar derin uzay iletişimi ve büyük veri analizi üzerine çalışmalar yürüten astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi. "Evrenin Doğumu ve Ölümü" başlıklı etkinlikte, kozmik süreçler ve modern bilimin temel sorunları ele alındı. OMÜ Fizik Topluluğu ve OMÜ Gözlemevi iş birliğiyle UZEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcı Alper Kesten, Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh, Astronomi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Metin Yavuz’un yanı sıra çok sayıda akademisyen, lise ve üniversite öğrencisi katıldı. Konferansta, evrenin başlangıcından nihai kaderine kadar uzanan geniş bir yelpazede güncel bilimsel veriler paylaşıldı. "Bilim cevaplardan çok sorularla ilerler" Konferansın açılışında konuşan OMÜ Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh, bilimin yalnızca bilgi üretme süreci değil, sistematik bir düşünme biçimi olduğunu vurguladı. Bilimsel yöntemin insanlık için en güvenilir rehber olduğunu belirten Çoruh, "Eğer evrenin bir başlangıcı varsa, öncesinde ne vardı? Bilim, hazır cevaplardan ziyade doğru soruları sorabilme yeteneğiyle gelişir. Belki de bu salon, gelecekte evrenin sırlarını çözecek fikirlerin ilk kez filizlendiği ana tanıklık edecektir" dedi. Dr. Umut Yıldız OMÜ’de evrenin sırlarını anlattı Türkiye’ye döndükten sonra uzay ekosistemine katkı sağlamak amacıyla çeşitli teknoloji firmalarında üst düzey bilimsel sorumluluklar üstlenen Dr. Umut Yıldız, "Evrenin Doğumu ve Ölümü" başlıklı ilgi çeken sunumunu kendine has üslubuyla dinleyicileriyle paylaştı. Konferansta, evrenin başlangıcından nihai kaderine kadar uzanan geniş bir yelpazede güncel bilimsel veriler ele alındı. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde Bilim İletişimi Direktörü ve öğretim elemanı olarak görev yapan Yıldız, güncel çalışmalarına dair bilgiler verdiği konferansta bilimsel bilginin toplumun her kesimine ulaşması için yürüttüğü çalışmaları sürdüreceğini ifade etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten’in de katılarak emeği geçenlere teşekkür ettiği program, plaket töreniyle sona erdi. Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla tamamlandı.
Kocaeli Kocaelispor’un 60. yılında "Efsane Forma" tiyatro oyunu sahnelendi Kocaelispor, kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümünü sahnelenen ‘Efsane Forma’ adlı tiyatro oyunuyla kutladı. Dünyada böyle bir projenin ilk defa yapıldığını vurgulayan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, "Düşse de yeniden kalkmayı bilenlerin ruhunu anlatmaya aktarmaya çalıştık" dedi. Kocaelispor kulübün kuruluşunun 60’ıncı yıl dönümü Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen tiyatro oyunuyla kutlandı. Program kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından hazırlanan ‘Efsane Forma’ isimli tiyatro oyunu sahnelendi. Kentin spor kültürünü sanatla harmanlayan organizasyon, salonu dolduran taraftar tarafından ayakta alkışlandı. Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaelispor Başkan Vekili Veli Başkurt ve futbolcular tiyatro gösterimin ardından sahneye çıkıp oyuncuları tebrik etti. U-16 ve U-17 oyuncularının da sahne aldığı tiyatro oyununun sonunda pasta kesilerek 60’ıncı yıl coşkusu kutlandı. "Bu şanlı tarihi layığıyla yaşatmaya devam edeceğiz" Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, yaptığı konuşmada, "Bu büyük ailenin bir parçası olmaktan onur ve gurur duydum. Çok teşekkür ediyoruz böyle bir şeyi yaptınız oynadınız, duygulandı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ederim. İnşallah bu şanlı tarihi layığıyla yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. "Allah’a şükrediyorum" Kocaelispor Başkan Vekili Veli Başkurt ise, "Bütün liglerde yöneticilik yapmış kişilerden biriyim. Bu onur ve gurur benim ömür boyu en büyük mutluluğum olacaktır. Taraftarımıza bu günleri yaşattığımız için Allah’a şükrediyorum" şeklinde konuştu. "Nice 60 yıllara" Organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Zor günlerden geldik kolay da olmadı. Hala da kolay değil. Daha da yapacak çok işimiz var. Gidecek çok yolumuz var. Bu şehir buna inandı. Bu hayale inandı. Mutlaka çok daha iyisini biz başaracağız. 60. yılımız kutlu olsun, nice 60 yıllara" ifadelerini kullandı. "Düşse de yeniden kalkmayı bilenlerin ruhunu anlatmaya aktarmaya çalıştık" Oyunun Kocaelispor ruhunu aktardığını ve böyle bir projenin Dünya’da ilk defa yapıldığını belirten Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, "Öncelikle Kocaelispor’umuzun 60. yıl dönümünü kutluyoruz. Çok büyük bir coşkuyla bu projeye hazırlandık bu projenin özel yerleri var, özel anları var dünyada ilk defa yapılıyor. Çünkü bir tiyatro kurumuyla bir spor kulübü yan yana ortak bir proje içinde var oldular. U16-17 takımı oyun içindeydi, taraftar gruplarından Hodri Meydan oyunun içindeydi. Kocelispor ruhunu bu kentin ruhunu düşse de yeniden kalkmayı bilenlerin ruhunu anlatmaya, aktarmaya çalıştık. Çok büyük bir coşkuyla karşılandı. Oynadığımız oyun nice 60 senelere diliyorum. Kocaelispor’umuzun 60. yılı kutlu olsun diyorum. Ama bu ruhu taşıyabilen yani Kocaelispor ruhunu taşıyabilen herkesin burada yeri vardır diye düşünüyorum" diye konuştu. "Bazen sadece insanlara ’biz buradayız’ demek çok güzel bir duygudur" Oyunda Kocaelispor ruhunun ve heyecanının bugün salonda da olduğunu ifade eden Oyuncu Engin Benli, "Bu çok güzel bir duygu, gerçekten. 30 yıldır Kocaeli’deyim ve gerçekten artık Kocaeliliyim yani. Kocaelispor’un birçok maçına gittim, orada gerçekten de inanılmaz bir taraftar, inanılmaz bir ruh, inanılmaz bir heyecan var. Aynı heyecanı bu akşam burada da hissettik ve yaşadık. Seyirciyle kucaklaştık, takımla kucaklaştık ve Kocaeli Şehir Tiyatrosu kucaklaştı. O yüzden de bu inanılmaz güzel bir gece. Öncelikle çok çalışacaksın, bekleyeceksin, düşeceksin, kalkacaksın ama takım olmayı öğreneceksin. Bunu, bunu bileceksin. Bu çok önemli bir şey, çok da güzel bir şey. O yüzden de her zaman her şey olabilir; deprem olabilir, şehir sarsılabilir ama takım olmak acayip bir duygudur. Bazen sadece insanlara ’biz buradayız’ demek çok güzel bir duygudur" diye konuştu. Oyunun hazırlık sürecinden bahseden Engin Benli, "4 ya da 5 günde çıktı. Acayip derecede hızlı bir şekilde hemen senaryo yazıldı, ondan sonra çizildi. Hemen U16’dan genç arkadaşlar geldi, bizim tiyatrodan oyuncularımız geldi ve büyük bir takım oluştu gerçekten. Bu güzel bir takım oldu. O yüzden hala şu anda güzelliği yaşıyoruz ve hissediyoruz" ifadelerini kullandı.