SAĞLIK - 17 Nisan 2018 Salı 14:12

Tek akciğerli hastaya açık kalp ameliyatı

A
A
A
Tek akciğerli hastaya açık kalp ameliyatı

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünyada bugüne kadar 4 tane yapılarak yayınlandığı bilinen en zor ameliyatı bir hafta içerisinde iki defa gerçekleştirdi.

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünyada bugüne kadar 4 tane yapılarak yayınlandığı bilinen en zor ameliyatı bir hafta içerisinde iki defa gerçekleştirdi.


Yaklaşık üç yıldır açık kalp ameliyatı gerçekleştiren ve yüksek başarı oranı yakalayan Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları dünyada bile benzerine az rastlanan operasyonu başarıyla gerçekleştirdi.


Hastane yönetiminden yapılan açıklamaya göre, "Geçmiş dönemlerde bir şekilde akciğerinin birini kaybetmiş ve tek akciğerle yaşamını sürdüren iki hasta tesadüfen aynı hafta içerisinde biri akut birisi de normal olmak üzerine Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kalp damar şikayeti üzerine geldi. Tek akciğer ile yaşam sürdüren ve bu tarz kalp şikayetleri olan hastalara genel olarak pek müdahale edilemezken, hastanenin başarılı doktoru Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Aydın Koç bizzat iki ameliyata girerek başarılı operasyona ekibiyle imza attı. 63 ve 69 yaşında olan hastalar ise bu zor ameliyat sonrası yoğun bakımdan normal servise alınarak taburcu edileme aşamasına geldi" denildi.


Başarılı operasyonların kahramanı olan Dr. Aydın Koç, "Tek akciğeri olup da kalp açık ameliyatı olan ve yayınlanan yurt dışında 3 ülkemizde ise 1 olay görülmekte. Kendi asistanlığım olsun, görev hayatım olsun bu sürede hiç böyle vak’ayla karşılaşmadım. Bize bir hafta içinde böylesine zor olan ameliyatı 2 defa yapmak nasip oldu. 69 yaşında olan ilk hastamız Eşme ilçemizden 112 acil yardım ambulansıyla göğüs ağrısı ve kalp rahatsızlığı tanısıyla hastanemize getirildi. Anjiyo ünitesine alınan hastamızın bir akciğeri yoktu ve durumu çok kritikti. Acil operasyon olması gerekiyordu. Doktor arkadaşlarla hemen karar alıp 15 dakika içerisinde hastamızı ameliyata aldık. Başarılı bir operasyonla hastamızı yeniden hayata döndürdük. İkinci hastamız 63 yaşında ve akciğerindeki kitleden dolayı tek akciğeri alınmış bir hasta. Rutin muayene esnasında kardiyolog arkadaşımızın teşhis koyduğu biraz daha hazırlanarak girdiğimiz açık kalp ameliyatı oldu. Yine aynı şekilde bu hastamızda şu an taburcu olmak üzere. Bu süreçte gerek hastane yönetimi gerekse ekip arkadaşlarımızın fedakar çalışmaları bizlere ve hastalarımız adına başarı getirmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.


Basın açıklamasının ardından hastane yönetimi ve başarılı operasyonu yapan Dr. Aydın Koç yoğun bakım ünitesinden normal servise alınan hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Simit fiyat tarifesinde Ticaret Bakanlığı’nın onayı zorunlu hale getirildi Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre simit fiyatlarına ilişkin olumlu görüşü Ticaret Bakanlığı verirse fiyatlarda artış yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ayrıntıları şöyle: “Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”