EKONOMİ - 10 Mayıs 2018 Perşembe 16:37

Uşak’ın en genç iş adamlarının hedefi Avrupa şampiyonluğu

A
A
A
Uşak’ın en genç iş adamlarının hedefi Avrupa şampiyonluğu

Uşak’ın şampiyon girişimcileri, Türkiye’de yatırımlarıyla fark oluşturan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ı makamında ziyaret etti.

Uşak’ın şampiyon girişimcileri, Türkiye’de yatırımlarıyla fark oluşturan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ı makamında ziyaret etti. Gençler, Cahan tarafından tam destek gördü.


Türkiye’de 30 ilde kurulan 350 sanal şirketle öğrenim gören gençlerin ekonomi ve girişimcilik aktiviteleriyle hayallerindeki iş fikrini gerçek hayata nasıl geçireceklerini öğreten ‘Şirket Programı’nın Uşak’taki il birincisi lise öğrencileri Başkan Cahan’ın misafiri oldu. Yaşları 15 ile 18 arasında değişen öğrenciler sıfır sermaye ile çıktıkları yolda 75 hisse senedi satarak sağladıkları gelir sayesinde Çin’den ithal ettikleri ürünlerle hem sosyal medya üzerinden, hem de saha çalışmalarıyla başarılı bir sunum gerçekleştirdi. Bütçesini kısa sürede arttıran öğrenciler ticari gelişimin yanı sıra her şirkette olması gereken sosyal sorumlulukları da hesaba kattı. Sağlanan gelirin 500 TL’sini Şehit ve Gazi Ailelerine bağışlandı.


İsmini Türkiye’de ilk 30 şirket arasına yazdıran BSM Genç Başarı Şirketi’nin yönetim kurulu üyelerinin şimdiki hedefiyse Avrupa’da Türkiye’nin ismini duyurmak. Yalnızca anlaşmalı okulların öğrencileri ve velilerine yönelik dünya üzerine satış sağlayabilen, program ile küresel ekonomide nasıl başarılı olacaklarını öğrenen gençler Uşak’ta yakaladıkları başarıyı Almanya ile yapacakları ithalatla güçlendirmeyi planlıyor.


Uşak’ta kurulan 9 sanal şirket arasından sıyrılarak stand, sunum, pazarlama, sosyal medya ve inovatif ürün gibi çeşitli kategorilerde başarı yakalayan gençler Başkan Nurullah Cahan’dan tam destek aldı. Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, Genç Başarı Vakfı ile Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında kentte gerçekleştirilen projede büyük bir başarıyla birinci çıkan gençlerin sponsorluk arayışına Belediye Başkanı Nurullah Cahan yanıt verdi.


TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve bir grup iş adamı topluluğunun danışmanlığını üstlendiği gençler Başkan Cahan’ın destekleriyle Türkiye Ticaret fuarına gidecek. Ulaşım, konaklama, yemek ve stand konularında destek sağlayan Cahan, gençlerin gelişimi konusunda her türlü imkanı seferber ettiklerine ve edeceklerine vurgu yaptı.


Geleceğin güvenli ellerde olduğunu kaydeden ve güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla ilerlediklerini aktaran Başkan Cahan, “Proje kapsamında sanal şirket kurarak ticari fikrini hayata geçiren ve BSM Genç Başarı Şirketini kurarak ticari hayata adım atan öğrencilerimizi kutluyoruz. Bu önemli bir başlangıç. Bu ruha sahip olmaları yarınlara olan inancımızı güçlendirecektir. Gençlerimize öncelikle ulusal ve daha sonra ise Avrupa mücadelelerinde başarılar diliyoruz ve biz de belediye olarak gençlerimizin hayallerine sponsor oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu ’Bebekleri kalın giydirmek tehlikeli olabilir’ Bebekleri kalın giydirmenin bazı sağlık sorunların neden olabileceğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Köprülü Çelikkaya, "Bebekleri fazla giydirmek, bebeklerin aşırı ısınmalarına neden olabilir, bu da sıcak çarpması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra, bebeklerin aşırı giydirilmesi, Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) olarak da bilinen ani bebek ölüm sendromu riskini artırabilir" dedi. Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Köprülü Çelikkaya, özellikle yenidoğan bebeklerin fazla giydirilmemesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. "Ani bebek ölüm sendromu gelişebilir" Bebekleri kalın giydirmenin risklerine dikkat çeken Uzm. Dr. Çelikkaya, "Bebeklerin vücut ısısı, yetişkinlere göre daha hızlı değişebilir. Bu yüzden bebekleri fazla giydirmek, aşırı ısınmalarına neden olabilir, bu da sıcak çarpması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra bebeklerin aşırı giydirilmesi, Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) olarak da bilinen ani bebek ölüm sendromu riskini artırabilir. Bebeklerin aşırı sıcaklıkta uyuması da, SIDS riskini artırabilir" diye konuştu. "Hareket özgürlüğü tanıyın" Bebeklerin, rahat ve hareket etmelerini kısıtlamayacak şekilde giydirilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Çelikkaya, "Aşırı giysiler, bebeklerin rahat hareket etmesini engelleyebilir, bu da onların gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bebekleri doğru şekilde giydirmek önemlidir. Bebeklerin altına ince bir body veya iç çamaşırı giydirilmeli, üzerine tek katman giysi ve hava şartlarına uygun bir uyku tulumu veya battaniye kullanılmalıdır. Bebeklerin vücut ısısını kontrol etmek önemlidir. Ellerinin ve ayaklarının soğuk olması, aşırı soğukta olduklarını gösterebilir. Bebeğinizin vücut ısısını düzenli kontrol edin ve gerektiğinde giysilerini ayarlayın. Bebeklerin doğru şekilde giydirilmesi, onların sağlığı ve güvenliği için son derece önemlidir. Ebeveynlerin bu konuda uzmanların önerilerini dikkate alması, bebeklerin sağlıklı ve konforlu bir şekilde büyümelerine yardımcı olabilir" ifadelerine yer verdi.
Kayseri Büyükşehir, 60 bin metrekarelik çim alanını 1 günde biçebilen aracı temizlik filosuna kattı Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla 1 milyon metrekaresi yeşil alan olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde kullanılmak üzere çevre dostu, yeni teknoloji ile donatılmış, 60 bin metrekarelik alanı tek başına 1 günde biçebilen çim biçme aracını temizlik filosuna kattı. Kent genelindeki park, bahçe ve yeşil alanları ile vatandaşlara temiz, çeşitli donanımlara sahip sosyal yaşam alanları sunan Büyükşehir Belediyesi, Dr. Memduh Büyükkılıç başkanlığında temizlik filosuna çevre dostu araçlar kazandırmaya devam ediyor. Bu çerçevede Park, Bahçe ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı’nca, 1 milyon metrekaresi yeşil alan olan Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde kullanılmak üzere yeni teknoloji ile donatılmış ve en iyi teçhizat ve donanıma sahip çim biçme makinesi, temizlik filosuna dâhil edildi. Günlük 60 bin metrekare kesim kapasitesi, 130 santimetre ağır hizmet tipi kesim ünitesiyle en zorlu koşullarda dahi mükemmel sonuçlar sağlayan araç, kendini temizleyebilen radyatörü sayesinde bakım kolaylığı da sunuyor. Araç, 810 litre kapasiteli çim toplama haznesi ve 2 metreye kadar yükselme kapasitesiyle maksimum verimlilik için tasarlandı. 60 bin metrekarelik alanı tek başına 1 günde biçebilen ve atıkları yükleyen araç, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde hizmet vermeye başlarken, Büyükşehir Belediyesi, Ağaçlandırma ve Bakım Şube Müdürü Cüneyt Canıdemir, “Şu an Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçemizdeyiz. Toplam alanı 1 milyon 250 bin metrekare olan alanımızda 1 milyon metrekare çim alanına sahibiz. Bu da sürekli bakım gerektiriyor” dedi. Başkan Büyükkılıç’ın direktifleriyle yeni teknolojik araçları Büyükşehir Belediyesi’ne kazandırdıklarını ifade eden Canıdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlamda da Belediye Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç’ın bize verdiği direktiflerle yeni teknolojileri takip ettik, en iyi donanımla halkımızın en iyi şekilde ağırlamak adına yeni makineler arıyor, buluyoruz ve bahçemize hizmet vermeye çalışıyoruz. Daha önce kullandığımız benzinli araçlar yerine dizel bir araç olan ve birçok özelliğe sahip olan aracımızı bugün teslim almış durumdayız. 6 çim biçme motorunun yapmış olduğu, 60 bin metrekarelik alanı 1 günde tek başına biçebiliyor. Aynı zamanda halkımızın rahatsız olduğu çim atıklarının tamamını araca yükleyebiliyor.” Millet bahçesinde 3 adet çim biçme traktörü, 5 adet normal çim biçme makinesi, 3 adet benzinli çim tırpanı ile hizmet verildiğini söyleyen Canıdemir, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde misafirleri temiz bir ortamda ağırlamak için gayret ettiklerini sözlerine ekledi.
İzmir Egeli akademisyenler yeni bir bakteri türünü literatüre kazandırdı Ege Üniversitesinin (EÜ) akademisyenleri, Bozdağ bölgesine özgü endemik bir baklagil olan yeni bir bakteri türünün keşfedildiğini duyururken, bu tür literatüre kazandırılarak “Phyllobacterium Onerii” adı verildi. Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Yaşa ve ekibi, yeni bir bakteri türünü literatüre kazandırdı. Yeni bakteri türüne Prof. Dr. Mehmet Öner’e ithafen “Phyllobacterium Onerii” adını verildi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da, Prof. Dr. İhsan Yaşa ve EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arş. Gör. Asiye Esra Eren Eroğlu’nu makamında ağırlayarak, sürdürdükleri bilimsel çalışmalar hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri bilim dünyasına kazandırdıkları önemli keşifleriyle gurur kaynağımız olmaya devam ediyor” dedi. “Biyoteknolojik uygulamalara katkı sağlayacak” Keşfedilen yeni bakteri türü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yaşa, “Biyoçeşitliliğin ekosistem üzerine doğrudan ve dolaylı katkısı hesaplanamayacak kadar büyüktür. Biyolojik azot fiksasyonu kabiliyetinin tüm zirai bitkilere adapte edebilme öngörüsünün gerçekleşmesinin ilk adımı rhizobiyal bakterilerin doğadan izole edilip saflaştırılması ve tüm genomik özelliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Rhizobiyal türler ve bitki büyümesini teşvik eden bakteriler gibi faydalı kök mikroorganizmalarının toprak verimliliğinin kilit oyuncularıdır. Bu mikroorganizmaların çevre ve birbirleriyle olan etkileşimlerini düzenleyen genetik determinantların belirlenmesi, sürdürülebilir ekosistemler ve tarımın geliştirilmesi için de çok önemlidir. Çalışmamızda da olduğu gibi, genomik analizler bir bakteriyel suşun gelecekteki biyoteknolojik uygulamaları için tüm cephaneliğinin ortaya çıkarılabilmesine imkân sağlayacak” dedi. “Bozdağ önemli bir endemik bitki merkezi” Yerel rhizobiyal türler ile ilgili araştırmalarına devam edeceklerini söyleyen Prof. Dr. Yaşa, “El değmemiş doğası ile İzmir’in endemik, nadir bitkilerle sayıca zengin ve mikroklimatik özellikleri ile de tarımsal açıdan önemli bir potansiyele sahip bölgelerinden olan Bozdağ, çok sayıda doğal baklagil türleri ile yerli ve yeni rhizobial bakterilerin de potansiyel bir kaynağıdır. Özellikle bitki endosimbiyontu rhizobiyal türler çölleşme ve kuraklık tehditlerine karşı biyolojik çeşitlilik ve ekosistem için bir tür sigorta görevi gördüklerinden inanıyoruz” diye konuştu.