SAĞLIK - 16 Mart 2022 Çarşamba 10:21

Uşak’ta diyabet hastası 75 çocuğa sensörlü glikoz ölçüm cihazı verildi

A
A
A
Uşak’ta diyabet hastası 75 çocuğa sensörlü glikoz ölçüm cihazı verildi

UŞAK (İHA) – Uşak’ta İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüklerinin hayırsever desteğiyle hayata geçirdiği “Diyabeti (Y)aşıyorum, Diyabet Dostu Okul” projesi kapsamında, diyabet hastası 75 çocuğa kan şekeri ölçüm cihazı verildi.

UŞAK (İHA) – Uşak’ta İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüklerinin hayırsever desteğiyle hayata geçirdiği “Diyabeti (Y)aşıyorum, Diyabet Dostu Okul” projesi kapsamında, diyabet hastası 75 çocuğa kan şekeri ölçüm cihazı verildi.



Ertuğrul Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen teslim programına Vali Funda Kocabıyık, Vali Yardımcısı Eyüp Fırat, AK Parti 23. Dönem Uşak Milletvekili Nuri Uslu, İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin ve hayırsever Durmuş Tanış katıldı.



Programda konuşan Vali Funda Kocabıyık “Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı ve mutlu olacaktır. Bu nedenle toplumda sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulması gerekmektedir.” dedi.



“Uşak’ta temel eğitim düzeyinde 59 çocuğa Tip 1diaybet tanısı kondu”


Çocuklarımızda sık görülen kronik rahatsızlıklardan bir tanesinin diyabet olduğuna dikkat çeken Vali Funda Kocabıyık, “Diyabet, diyabetli bireyin yaşamı boyunca bu durumu kontrol altında tutmayı öğrenmesini gerektirir. Bilinçli ve kontrollü bir yaşam biçimiyle diyabetin olumsuz etkilerini aşabilen bireylerin yaşam kalitesi yükselmekte ve günlük yaşamdaki verimlilikleri artmaktadır. Ülkemizde 18 yaş altındaki nüfusta şu anda yaklaşık 20 bin çocuğumuzda Tip 1 diyabet bulunduğu ve her yıl 1.700 civarında çocuğumuza bu teşhisin konduğu bilinmektedir. İlimizde ise temel eğitim düzeyinde 59 çocuğumuza Tip 1 tanısı konmuştur. Çocuklarımızın mutluluğu, bizim de mutluluğumuzdur. Diyabetle barışık bir yaşam sürmeleri ve diyabeti kontrol altına alarak günlük yaşamlarına mutlu ve başarılı bir şekilde devam etmeleri için çocuklarımıza destek olmak, hepimizin en önemli görevlerindendir. Bu bakımdan çocuklarımızın gündelik yaşamına dâhil olan, başta ailelerimiz olmak üzere eğitimcilerimizin ve bütün bireylerin diyabetli çocuklarımıza destek olmaları gerekmektedir” dedi.



“Sağlıklı bir gelecek herkesin hakkı”


Uşak Valiliği olarak çocukların toplumdan, eğitimlerinden ve oyunlarından kopmamaları ve yaşama sevinçlerinin devamı için gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ifade eden Vali Funda Kocabıyık, “İyi uygulama örneklerini kentimizle buluşturmak ve aynı zamanda yeni projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Bu bağlamda Diyabeti (Y)Aşıyorum-Diyabet Dostu Okul Projesi hayata geçirilmiştir. Proje ile ’Sağlıklı bir gelecek herkesin hakkı’ anlayışıyla diyabetli çocuklarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi, onları diyabetin olumsuz etkilerinden mümkün olduğunca korumayı hedefliyoruz. Hayırsever Sayın Durmuş Tanış katkılarıyla, şeker ölçümlerini kolaylıkla yapabilmeleri için temel eğitimde öğrenim gören diyabet hastası çocuklarımıza verilmek üzere dijital kan şekeri ölçüm cihazları alınmıştır. Bu cihazlar, okullarımıza üçer aylık periyotlarla temin edilecektir. Bu sayede çocuklarımızın takipleri daha düzenli yapılabilecek ve yaşam kaliteleri en üst seviyeye çıkarılacaktır. Bunun yanında, okullarımızda öğrencilerimizin ilaçlarını koyabilecekleri soğutucuların temini ve ara öğün almalarını sağlayacak uygulamalar da hayata geçirilmektedir. Ortaöğrenimdeki öğrencilerimiz için de benzer imkânların sağlanması adına gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Çocuklarımızın başarılı ve huzurlu bir yaşam sürebilmesi için bize destek olan Uşak Seramik firması Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış beye ve emeği geçen herkese çocuklarımız adına teşekkürlerimi sunuyor; bütün çocuklarımıza mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yaşam diliyorum.” diye konuştu.



Vali Funda Kocabıyık konuşmasının ardından, Tip 1 diyabet rahatsızlığı olan öğrencilere ulaştırmak üzere sensörlü glikoz ölçüm cihazlarını okul müdürlerine teslim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Aile Festivali’nde yüzlerce vatandaş bir araya geldi Çorum’da düzenlenen Aile Festivali’nde, yüzlerce aile ve çocuklar bir araya geldi. Gün boyu süren programda çocuklar doyasıya eğlenirken, aileler de birlikte vakit geçirmenin mutluluğunu yaşadı. Çorum’da Valilik ve Belediye tarafından düzenlenen Aile Festivali’nde yüzlerce vatandaş Millet Bahçesi’nde bir araya geldi. "Aileyle Köklenen, Nüfusla Güçlenen, İstikbale Yükselen Türkiye" ve "Biz Büyük Bir Aileyiz" sloganlarıyla gerçekleştirilen festival, ailelerin çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirmesi amacıyla organize edildi. Festival alanında gün boyu süren etkinliklerde renkli görüntüler oluştu. Programda çocuklara ve ailelere yönelik birçok etkinlik düzenlendi. Minikler; yüz boyama, jimnastik parkuru, mini parkur yarışmaları, saksı boyama ve fide dikimi gibi etkinliklerle doyasıya eğlendi. Çocuklara özel hazırlanan "Çocuk Marangozluk Atölyesi" de festivalin en fazla ilgi gören alanları arasında yer aldı. Engelli çocuklar ve aileleri için oluşturulan resim atölyesinde ise çocuklar sanatla buluştu. Festivalde el sanatları atölyeleri, anı duvarı resim köşesi, balon şovları ve değerler eğitimi maskot gösterileri de renkli görüntüler oluşturdu. Program kapsamında Çorum Belediyesi Gençlik Spor Oyunları’nın ödül töreni de yapıldı. Yarışmalarda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi. "Ailelerin birlikte vakit geçirebilmesi çok kıymetli" Programda konuşan Vali Yardımcısı Yeliz Mercan, festivalin aile bağlarının güçlenmesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Bugünkü etkinlik, aile bağlarının güçlenmesi, aile bireylerinin bir araya gelip kaynaşması anlamında çok kıymetli olmuştur. Dijital dünyanın hayatın her alanına girdiği bir dönemde ailelerin birlikte vakit geçirebilmesi çok kıymetli. Bu etkinlik de ona hizmet edecek" dedi. "Güçlü olabilmemiz için nüfusumuzun artması lazım" Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da güçlü aile yapısının güçlü toplum için önemli olduğunu ifade etti. Başkan Aşgın, "Güçlü bir aileye sahip olmak, aile bağlarımızın güçlü olması, annelerimizin, babalarımızın ve evlatlarımızın huzurlu olması belki de İHA kadar, SİHA kadar, savunma sanayi kadar, belki ondan da daha kıymetli ve önemli. Güçlü olabilmemiz için nüfusumuzun artması lazım. Güçlü olabilmemiz için yaşı gelen evlatlarımızın evlenmesi lazım. Güçlü olabilmemiz için ailemizin güçlü olması lazım. Milletimizin de devletimizin de temeli ailedir, güçlü ailedir. Onun için bu etkinlikler kıymetli ve önemli" diye konuştu. "Güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye anlayışı" Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sahit Aydın ise sağlıklı nüfus yapısına dikkat çekerek, "Güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye anlayışıyla hazırlanan bu vizyon belgesi; aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi, sağlıklı nüfus yapısının sürdürülebilirliği ve kuşaklar arası dayanışmanın artırılmasını temel hedef olarak ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.
Adıyaman Kahta Belediyesi’nden "Kaybedeni Olmayan" turnuva Adıyaman Kahta Belediyesi’nin katkılarıyla, Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen liseler arası 2. geleneksel "Kaybedeni Olmayan" turnuva, yoğun katılım ve büyük heyecan içerisinde tamamlandı. Gençlerin sosyal, sportif ve kişisel gelişimlerine katkı sunmayı amaçlayan organizasyon, ilçedeki lise öğrencilerini ortak bir platformda buluşturdu. Turnuva kapsamında futbol ve voleybol branşlarında müsabakalar gerçekleştirilirken, bu yıl organizasyona ilk kez münazara kategorisi de dahil edilerek etkinliğin kapsamı genişletildi. Böylece gençlerin yalnızca sportif alanlarda değil; iletişim, fikir üretme, özgüven kazanma ve kendilerini ifade etme becerilerinin de desteklenmesi hedeflendi. Turnuva programına Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başlı, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mustafa Çiçek, Kahta Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Mustafa Bozan, Belediye Başkan Yardımcıları, Öğretmenler ve Öğrenciler katıldı. Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, "Kaybedeni Olmayan" anlayışıyla düzenlenen organizasyonda, turnuvaya katılım sağlayan tüm gençlerin kazandığını ifade ederek, gençlerin birlik, kardeşlik ve dayanışma ruhu içerisinde önemli bir deneyim yaşadığını belirtti. Başkan Hallaç konuşmasında, organizasyon sonunda 500 öğrencinin Mersin kamp programına dahil edildiğini belirterek, gençlerin sosyal, kültürel ve akademik gelişimlerine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi. Gençlerin geleceğin değil, bugünün de en önemli gücü olduğunu belirten Başkan Hallaç, "Gençlerimizin sporla, eğitimle, sanatla ve sosyal faaliyetlerle iç içe olması bizler için büyük önem taşıyor. Her gencimizin hayaline dokunan, onları geleceğe daha güçlü hazırlayan projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü güçlü bir gelecek, bilinçli ve donanımlı gençlerle mümkündür" ifadelerini kullandı. Program, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.