ÇEVRE - 26 Nisan 2022 Salı 15:21

Uşak Belediyesi ata tohumlarının devamlılığını sağlıyor

A
A
A
Uşak Belediyesi ata tohumlarının devamlılığını sağlıyor

Uşak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Belediye bünyesinde kurulan sera içerisinde çeşitli bitkilerin yetişmesini sağlıyor.

Uşak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Belediye bünyesinde kurulan sera içerisinde çeşitli bitkilerin yetişmesini sağlıyor. Park ve refüj düzenlemesinde kullanılan çiçeklerin yanı sıra domates ve biber gibi yenilebilir bitkiler de ata tohumu kullanılarak toprakla buluşturuluyor. Proje ile günümüzde önemi gittikçe artan ata tohumunun yaygınlaşması ve süreklilik kazanması hedefleniyor.


Karaağaç Mahallesi’nde oluşturulan sera alanında, tohum ekimi ve peyzaj bitkileri yetiştirme işleminin yapıldığı bir proje başlatan Uşak Belediyesi; geçtiğimiz günlerde gençlerin de katıldığı özel bir etkinlik düzenledi. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın da katılımıyla peyzaj bitkilerinin yaşayıp yeşereceği toprağa kavuştuğu transfer işlemini gerçekleştiren lise ve üniversite öğrencileri keyifli anlar yaşadı. Etkinlikle önemli bir farkındalığa da imza atıldığını anlatan Başkan Çakın, ekim esnasında gençlerle eğlenceli sohbetler de gerçekleştirdi.



"Kendi çiçeğimizi kendimiz yetiştiriyoruz"


Uşak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkililerinden çalışmalara ilişkin bilgiler alan Başkan Çakın, yaptığı açıklamada yaza yönelik yürütülen peyzaj hazırlıklarının başladığını anlattı. Çakın, “Daha önceleri mevsim bitkilerimizi farklı noktalardan tedarik ediyorduk. Bu sene yaptığımız istişarelerle artık bu çiçekleri kendimiz üretmeye başladık. Seramızda emek emek dikimini gerçekleştirip uygun koşullarda yetişmelerini sağladığımız çiçeklerimizi daha şehrimizin sokaklarıyla buluşturacağız, aşıklar şehrini rengarenk çiçeklerle donatacağız” ifadelerini kullandı.



“Ata tohumuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz”


Başkan Çakın ayrıca sera sayesinde, ata tohumu gibi bir değere de sahip çıkıldığını anlatarak; “Doğal ve sürdürülebilir tarımın bir simgesi olan ata tohumuna sahip çıkıyor ve sürekliliğini sağlayabilmek umuduyla onları toprakla buluşturuyoruz. Geçmişten aldığımız ve günümüz koşullarında çok önemli bir hal alan bu miras, gelecekte çok daha önemli bir değere sahip olacak. Gelecek nesli bundan mahrum bırakmamak, ata tohumuna sahip çıkmak ve yaygınlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.



Başkan Çakın’a teşekkür


Serada Başkan Çakın’ın da katıldığı transfer işleminde yer alan ve durumdan duyduğu memnuniyeti anlatan öğrenciler, peyzaj bitkileri üretimi ve ata tohumunun sürekliliğini sağlamaya yönelik girişimler nedeniyle Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a teşekkür etti.


Transfer işleminin ardından gençler ve sera çalışanlarıyla sohbet eden Başkan Çakın, gençlere derslerinde, belediye personellerine ise yürüttükleri çalışmalarda başarı diledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Bayram tatili ihracatı sekteye uğrattı Gaziantep ihracatı, 9 günlük bayram tatili nedeniyle nisan ayında yüzde 7,1 düşerek 714 milyon 251 bin dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayındaki bu düşüşe rağmen Gaziantep, 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde ihracatını yüzde 8,9 artışla 3 milyar 238 milyon 454 bin dolara ulaştırdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Nisan ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 düşüşle 714 milyon 251 bin dolar olarak gerçekleşti. Şüphesiz ki bu düşüşte 9 günlük Bayram tatili nedeniyle yaşadığımız iş günü kaybı da önemli etkenlerden biri. 2024 Ocak-Nisan dönemine baktığımızda ise bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artışla 3 milyar 238 milyon 454 bin dolarlık ihracata ulaştığımızı görüyoruz. Tüm dünyada yaşanan ve ülkemizde daha sert hissettiğimiz zorlu ekonomik şartlara rağmen üreten, değer ve istihdam oluşturan tüm ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarını ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum.” dedi. “Eksik değerlenen döviz rekabet gücümüzü zayıflatıyor” Yaptığı değerlendirmede kurdaki artışların genel olarak enflasyonun altında kaldığını ve bu durumun ülke olarak en çok ihtiyaç duydukları ihracat gelirlerini zora soktuğuna dikkat çeken Yıldırım, “Enflasyonun altında eksik değerlenen döviz hem enflasyonu olumsuz etkiliyor hem de küresel rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Ekonomimizin döviz ihtiyacını karşılayabilmek eksik değerlenen değil, gerçekçi değerlenen bir döviz kuruna ihtiyacımız var” diye konuştu.
Ankara Hafta sonu tüm yurtta gök gürültülü sağanak bekleniyor Meteoroloji Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, “Hafta sonu cumartesi günü tüm yurtta, pazar günü ise güney ege kıyıları haricinde ülke genelinde gök gürültülü sağanak yağışların görülmesini beklemekteyiz” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde hava tahmin uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, yurt genelinde yaşanacak hava durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Hafta sonu yağışların ülke genelinde görüleceğini belirten hava tahmin uzmanı Yavuz, “Hafta sonu cumartesi günü tüm yurtta, pazar günü ise güney ege kıyıları haricinde ülke genelinde gök gürültülü sağanak yağışların görülmesini beklemekteyiz” ifadesini kullandı. Cumartesi günü Marmara’nın batısında Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne çevrelerinde kuvvetli yağış beklendiğini anlatan Yavuz, Doğu Akdeniz’in genelinde de gök gürültülü sağanak yağışların olacağını aktardı. Doğu Anadolu ve Karadeniz İç Anadolu Bölgesi’nde ise Niğde, Kayseri ve Sivas çevreleri ile Konya’nın kuzey kesimlerinde kuvvetli sağanak yağışların görüleceğini ifade eden Yavuz, “Orta ve Doğu Karadeniz’de de özellikle iç kesimlerinde lokal kuvvetli yağışlar görülecek. Doğu Anadolu’nun hemen hemen genelinde, Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda da Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli yağışların görülmesini bekliyoruz” diye konuştu. “Ülke genelinde sıcaklıklar oldukça düşecek" Sıcaklıkların cumartesi günü ülke genelinde düşeceğini vurgulayan Yavuz, “Pazar günü ise kuvvetli poyrazla birlikte batı bölgelerimiz sıcaklıklarının bir miktar daha düşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta ülke genelinde sıcaklıklar oldukça düşecek. Bunun yanında pazar günü yağışlar da yine Doğu bölgelerimizde kuvvetli” ifadelerini kullandı. İstanbul İstanbul’un hava durumuna ilişkin ise yağışların görüleceğini açıklayan Hava Tahmin Uzmanı Yavuz, “Sıcaklıklar 17-18 dereceler civarında. Çarşamba gününe kadar 17-18 dereceler civarında seyredecek. Gece sıcaklıkları 12-13 dereceler civarında. Dikkat ederseniz geceyle gündüz arasında fazla bir fark yok” kaydetti. Ankara Ankara’da da sıcaklıkların düşeceğini söyleyen Yavuz, “Sıcaklıklar 17-18 derecelere düşüyor. Gece sıcaklıklarındaki düşüş biraz daha hızla Başkent Ankara’da. Pazar’ı pazartesiye bağlayan gece 2 dereceye kadar düşmesini beklemekteyiz" dedi.
Antalya 3 dakikada 323 gram acı biber yedi Kumluca Belediyesi tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenen Tarım ve Seracılık çerçevesinde düzenlenen acı biber yeme yarışmasında 323 gram acı biberi yiyen Ahmet Gürhan birinci oldu. 20 yarışmacının katıldığı 25. Tarım ve Seracılık Festivali çerçevesinde düzenlenen acı biber yeme yarışmasında 3 dakikada 323 gram acı biberi yiyen Ahmet Gürhan 7 Bin 500 liranın sahibi oldu. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen yarışmayı Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, Belediye Başkanı mesut Avcıoğlu, daire amirleri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar izledi. Yarışmacılar önce tartılan biber kolilerini aldılar. Yarışma standına geçen yarışmacılar. Acı biberleri tek tek yemeye başladı. Yarışmacılar acı biberi yedikçe ağızlarında yanma hissettikçe bu yanmayı ayran ve domatesle bastırmaya çalıştılar. 7 bin 500 TL’nin sahibi olmak için acı biberleri peşpeşe yiyen yarışmacıların acıdan gözleri yaşardığı gözlendi. Bazı yarışmacılar ise acı biberin verdiği acıyı ve yanmayı gidermek için başından aşağı ayran döktü. Yarışma sonunda 3 dakikada 323 gram acı biber yiyen Ahmet Gürhan birinci, 310 gram acı biber yiyen Celal Demir ikinci, 306 gram acı biber yiyen Yetkin Tuncer ise üçüncü oldu. Birinciye 7 Bin 500 TL ödül, İkinciye 5 Bin TL ve üçüncüye de 3 Bin TL para ödülü verildi. Dereceye giren yarışmacıların madalya ve para ödüllerini Kaymakam Tekin Erdemir ve Belediye Başkanı mesut Avcıoğlu verdi.