ÇEVRE - 30 Nisan 2025 Çarşamba 14:10

Uşak Üniversitesi’nde Ege Bölgesi 1. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Paneli düzenlendi

A
A
A
Uşak Üniversitesi’nde Ege Bölgesi 1. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Paneli düzenlendi

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği Uşak Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Topluluğu tarafından birincisi düzenlenen Ege Bölgesi 1. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Paneli düzenlendi.



Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Üniversite Öğrenci Toplulukları İşbirliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Topluluğu tarafından birincisi düzenlenen ‘Ege Bölgesi 1. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Paneli’ Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre merkezinde düzenlendi. Panele, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Yıldırım, Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Tuba Bak, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doç. Dr. Gülcan Tarla, proje koordinatörü İbrahim Çelik, Panel Yöneticisi Sude Cangür, yönetim ekibinden Güner Enes Gürdal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.



Panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşması yapan Rektör Yardımcısı Özav; "Dünya’da üç tane temel iklim kuşağı var. Bunlar sıcak, orta ve soğuk kuşak diye. Bunlar günümüzde özellikle Sanayi Devriminden sonra fosil kaynakların önemi çok hızlı bir şekilde arttı. İşte maden kömürü, taş kömürü, petrol, doğalgaz ve tabi bunların karbon salımıyla birlikte atmosferdeki denge ve iklimdeki ani mevsimsel değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor son yıllarda. Buzullarda hızlı erime çıkmaya başladı. Bu durumlar tatbikîde tarımsal faaliyetleri büyük ölçüde tehdit ediyor. Bu konular sizin konunuz ve Ziraat Fakültelerimiz bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Gördüğümüz kadarıyla tarım bir yandan iklimsel değişikliğin baskını altında, bir taraftan artan nüfusla birlikte daha fazla üretim yapılması kaygısı ön planda, bir taraftan tarım alanların sanayileşme ve şehirleşmesinden dolayı yok olması durumu söz konusu. Tabi bu kadar olumsuz içeresinde biz tarımı en iyi şekilde yapıp sağlıklı bir şekilde üretip artan dünya nüfusunu beslemek durumundayız." dedi.



Konuşların ardından halk oyunlarıyla gösteriyle devam eden program, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkileri, sürdürülebilir tarım yöntemleri, su kaynaklarının korunması ve geleceğe yönelik çözüm önerilerinin anlatıldığı panelle devam etti.



Panel, katılımcılara plaket taktim edilmesinin ardından son buldu.



Uşak Üniversitesi’nde Ege Bölgesi 1. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Paneli düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Evde çıkan yangında yaşlı çiftin yardımına komşuları koştu Antalya’da yaşlı çiftin içerisinde bulunduğu 2 katlı müstakil evdeki yaşlı kadın ilaçlama sonrası temizlik yaparken karanlık olan kanepenin altını çakmakla kontrol etmek isteyince kanepe alev aldı. Yaşlı çift dumanı fark eden komşuları tarafından evde çıkarıldı. Yangın, Kepez ilçesi Yeniemek Mahallesi 2562 sokak üzerinde bulunan 2 katlı bir ikamette meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Hatice ve Mehmet Tekin çiftinin yaşadığı evde bir gün önce yapılan ilaçlama sonrası yaşlı kadın evde temizlik yapmak istedi. Yaşlı kadın salonda bulunan kanepenin altını karanlık olduğu için çakmak ile kontrol ettiği sırada kanepe örtüsü bir anda alev aldı. Yaşlı kadının yanmaya başlayan kanepeyi söndürme çabaları yetersiz kalırken alevler hızla ev içerisinde bulunan diğer eşyalara sıçradı. Yaşlı çifti komşuları çıkardı Yaşlı kadın tuşlu telefonundan 112’yi arayarak yardım isterken dumanları gören komşuları eve gelerek Hatice Tekin ve hasta olan eşi Mehmet Tekin’i dışarı çıkardı. Komşuları yaşlı çiftin evindeki yangına hortumla su tutarak söndürmeye çalıştı. Kısa sürede verilen adrese gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı ekiplerin müdahalesi ile 45 dakikalık çalışma sonucu yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın sırasında yaşlı çifti evden çıkaran Mehmet Kabak, "Evde oturuyordum, duman gördüm. Hanım geldi, ‘ihtiyarların evi yanıyor’ dedi. Koştum baktım hemen, birini polis memuru çıkardı, diğerini de ben çıkardım. 2 kişi vardı içerde" dedi.
Sakarya Başkan Alemdar açıkladı: Sakarya’ya yeni köprü ve duble yol yapılacak Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Yazlık Katlı Kavşağı’nın inşa süreci başlamadan önce, bölge trafiğini rahatlatmak amacıyla Prof. Dr. Sebahattin Zaim Bulvarı’na yeni köprü ve duble yol inşa edileceğini açıkladı. Yazlık Katlı Kavşağı projesi öncesinde, inşaat sürecinde yaşanabilecek trafik aksamalarını önlemek için alternatif bir güzergah planlandı. Bu kapsamda, Prof. Dr. Sebahattin Zaim Bulvarı’nda (Yazlık Kavşağı mevkisinden itibaren) 11 metre genişliğinde ve 45 metre uzunluğunda yeni bir köprü inşa edilecek. Köprünün devamında, 25 metre genişliğinde çift şeritli bölünmüş yol yapılarak, Yenikent bölgesinden gelen araçların Çevre Yolu Caddesi ile Ahmet Yesevi Caddesi’ne (Şeker Mahallesi) bağlanması sağlanacak. Projenin aynı zamanda yayalar için Yazlık Metrobüs Durağı’na asansörlü sistemle entegre edileceği de öğrenildi. "Tarihi bir adım atıyoruz" Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, şöyle konuştu: "Tarihi bir adım atarak Yazlık Kavşağı’nı en modern ulaşım teknikleriyle modernize edecek ve binlerce araçlık yükü rahatlıkla sağlayabilecek bir kavşak noktasına dönüştüreceğiz. Ulaşımda aksamaların önlenmesi için ise bir dizi planlamalar yapıyoruz. İlk adımı Yenikent Bölgesi’nden şehir merkezine ulaşım sağlayacak araçları alternatif bir çıkış noktası ve duble yol inşa ederek atıyoruz. Prof. Dr. Sebahattin Zaim Bulvarı’ndan merkez istikametine giden vatandaşlarımız artık yeni köprü ve duble yola bağlanarak kavşak trafiğine girmeden yoluna devam edebilecek. Bu projeyi aynı zamanda Yazlık Kavşağı Metrobüs Durağı’na entegre ederek köprüdeki yaya trafiğini istasyona rahatlıkla ulaştıracak ve bu noktada bir asansör sistemi devreye alacağız." Başkan Alemdar, projenin hazır olduğu ve ihale sürecinin de kısa süre içinde tamamlanacağı bilgisini vererek, "Ulaşımda bütünsel yaklaşımla başlattığımız projelerimiz tamamlandığında birbirine entegre şekilde yepyeni bir ulaşım sistemini ortaya koyacak. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Ankara Bakan Kacır: "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim 2025 Yılı 2’nci Çağrısı sonuçları belli oldu" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim 2025 Yılı 2’nci Çağrısı sonuçları belli oldu. Çağrı kapsamında 109 girişimciye Mükemmeliyet Mührü verilmesi uygun bulundu" dedi. Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BiGG) 2025 Yılı 2’nci Çağrısı sonuçlarını duyurdu. Kacır, çağrı sonucu 109 girişimciye Mükemmeliyet Mührü verileceğini ve aynı zamanda firmalarını kuran girişimcilere yüzde 3 hisse karşılığında TÜBİTAK BiGG Fonundan 900 bin lira yatırım alabileceklerini açıkladı. "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim 2025 Yılı 2’nci Çağrısı sonuçları belli oldu" Bakan Kacır, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim 2025 Yılı 2’nci Çağrısı sonuçları belli oldu. Çağrı kapsamında 109 girişimciye Mükemmeliyet Mührü verilmesi uygun bulundu. Firmalarını kuran girişimciler, yüzde 3 hisse karşılığında TÜBİTAK BiGG Fonundan 900 bin lira yatırım alabilecekler. Bugüne dek 2 bin 687 teknogirişim firması BiGG desteğine uygun görüldü. Yenilikçi girişimleri desteklemeyi, teknoloji ekosistemimizi güçlendirmeyi sürdüreceğiz." Vatandaşlar, sonuçlara ilişkin detaylara https://tubitak.gov.tr/tr/duyuru/tubitak-bigg-yatirim-2025-yili-2-cagrisinin-sonuclari-belli-oldu linkinden ulaşılabilecek.
Malatya Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti Türkiye Kadınlar Voleybol 2. Ligi 16. Grup’ta mücadele eden Malatya Voleybol, sahasında konuk ettiği Hakkari Sportif Faaliyetleri’ni 3-2 mağlup ederek uzun bir aranın ardından galibiyetle tanıştı. Malatya Merkez Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmada hakemliği Emrah Koç ve Nazmi Zeren üstlendi. Müsabakaya istediği gibi başlayamayan Malatya temsilcisi, ilk seti 23-25, ikinci seti ise 20-25 kaybederek 2-0 geriye düştü. Üçüncü sette oyuna ağırlığını koyan ev sahibi ekip, bu bölümü 25-15 kazanarak maça tutundu. Büyük çekişmenin yaşandığı dördüncü seti de 25-17 üstün tamamlayan Malatya Voleybol, maçı tie-break setine taşıdı. Nefes kesen son seti 19-17 önde bitiren sarı-siyahlılar, karşılaşmadan 3-2 galip ayrıldı. Müsabakanın ikinci setinde Malatya Voleybol’un 14 numaralı oyuncusu Edanur Doğanyiğit, centilmen davranışı nedeniyle Fair-Play Yeşil Kart ile ödüllendirildi. "Eksik kadroya rağmen mücadele ettik" Karşılaşma sonrası açıklama yapan Malatya Voleybol Antrenörü Muhammed Çatar, takımın eksiklerine rağmen önemli bir mücadele ortaya koyduğunu belirterek, "İlk altıdan dört oyuncumuz şu an kadroda yer alamıyor. İki oyuncumuz sakat, iki oyuncumuz ise eğitim durumları nedeniyle takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Bu süreçte altyapımızdan üç oyuncu çıkardık. Gelişmekte olan bir takımız, geleceğin takımıyız. Eksiklerimize rağmen her maçta kazanmak için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.
Ankara ESK Genel Müdürü Taylan’dan Macaristan’daki şirket ortaklığı iddialarına yalanlama Et ticareti yapan bir şirketin ortağı olduğu iddialarının asılsız olduğunu belirten Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mücahid Taylan, "Hakkımda atılan iddialar asılsız olup, hem kişisel faaliyetlerim hem de bahse konu şirketin faaliyetleri, ilgili mevzuata ve etik kurallara uygun şekilde yürütülmektedir" dedi. Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mücahid Taylan, Macaristan’da et ticareti yapan bir şirketin ortağı olduğu iddialarına ilişkin sosyal medya hesabında açıklama yaptı. Hakkında yapılan iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Taylan, hukuki süreçleri başlatacağını ve aynı zamanda sürecin takipçisi olacağını açıkladı. "Hakkımda atılan iddialar asılsız" ESK Genel Müdürü Taylan yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Son günlerde bazı basın-yayın organlarında şahsım ve Macaristan’da mukim şirket hakkında gerçeği yansıtmayan çeşitli iddialara yer verildiği görülmüştür. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur. Özellikle belirtmek isterim ki, Et ve Süt Kurumu (ESK) Yönetim Kurulu Üyeliğine atamamın yapıldığı 14 Eylül 2023 tarihinden sonraki dönem bir yana, Macaristan’daki söz konusu şirketin 2021 yılından beri Türkiye’ye veya AB ülkelerine yönelik hiçbir şekilde ithalat ya da ihracat faaliyeti yoktur. Şirketin bu kapsamda mal, ürün veya emtia tedariki ya da ticari satış işlemi bulunmadığı gibi Macaristan içinde de üretim, satış, dağıtım veya hizmet sunumu kapsamında herhangi bir faaliyeti yoktur. Yıllardır AB Ülkeleri ve Türkiye sınırlarında hiçbir ticari faaliyeti bulunmayan şirketin, ESK ve ESK’nın ticari ilişki içinde olduğu herhangi bir özel kuruluş ya da üçüncü taraf firma ile ticari faaliyette bulunması imkansız bir kurgudan ibarettir. Bu çerçevede, Macaristan’daki şirketin Et ve Süt Kurumu (ESK) ile ticari bir ilişki kurduğu ya da bu kuruma satış yaptığı yönündeki iddialar gerçeklikten tamamen uzak olup dolaylı ya da doğrudan bir satış faaliyetinin olmadığı basit bir denetimle dahi ortaya çıkabilecek niteliktedir. Hal böyle iken; iddia sahiplerinin her türlü dayanaktan yoksun açıklamalarının, şahsımı ve kurumumu karalamak amaçlı olduğu apaçık ortadadır. Hakkımda ortaya atılan iddialar asılsız olup, hem kişisel faaliyetlerim hem de bahse konu şirketin faaliyetleri, ilgili mevzuata ve etik kurallara uygun şekilde yürütülmektedir. Sektörün içinden gelen bir isim olarak tüm birikimlerimi kurumumuzun ve devletimizin çıkar ve menfaatleri doğrultusunda kullandığıma tüm çalışma arkadaşlarım şahittir. İftira niteliğindeki bu iddiaları gündeme getiren kişi veya kurumlar hakkında, tüm yasal haklarımı kullanmak suretiyle gerekli hukuki ve cezai süreçleri başlatacağımı ve bu sürecin takipçisi olacağımı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım."
Ardahan İncesu, "Ardahan’ın Turizm Potansiyeli Görmezden Geliniyor" Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu, ’’Ardahan’ın turizm potansiyeli yıllardır bilinçli şekilde görmezden geliniyor’’ dedi. İncesu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, hükümetin turizm politikalarını eleştirerek, Türkiye’nin turizm vizyonunun birkaç kentle sınırlandırıldığını, Ardahan’ın ise yıllardır yatırım programlarına dâhil edilmediğini ifade etti. CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu,, ’’Bakanlığın gözünde turizm hâlâ Antalya, Muğla ve Kapadokya’dan ibaret. Oysa Ardahan da bu ülkenin sınır kenti, doğunun serhat ili, yeni turizm kapısı olabilecek bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli yıllardır görmezden geliyorsunuz. Ardahan’da bulunan Yalnızçam Kayak Merkezi milyonlar harcanarak yapıldı ama sistem çalıştırılamıyor. Turizm teşviklerinde adı yok, yatırım programlarında bir satır bile yer almıyor. Sarıkamış’a bakın, aynı coğrafya, aynı iklim Orada vizyon var, Yalnızçam’da kendi haline terk edilmişlik bir durum var." Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü için Bakanlık bütçesinde tek bir kuruş ayrılmadığını ifade eden İncesu, "Çıldır Gölü kışın atlı kızaklarıyla, yazın doğasıyla uluslararası bir destinasyon olabilir. Ama altyapı yok, tanıtım yok, proje yok. Her yıl sosyal medyada birkaç haftalık görüntü paylaşılıyor, hepsi bu. Çıldır Gölü’nün potansiyelini siz değil, Ardahan halkı görüyor" İncesu, Ardahan’ın yayla, doğa ve eko turizm bakımından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Posof’un vadileri, Göle’nin yaylaları, Damal’ın endemik bitki çeşitliliği ekonomik değere dönüştürülemedi. Çünkü Bakanlığın kalkınma anlayışı batıya yatırım, doğuya sabır üzerine kurulu. Ardahan bu ülkenin sınır ili değil, onurudur. Yalnızçam’a yatırım yapın, Çıldır Gölü’ne proje geliştirin, Ardahan’a hakkını verin! Bölgesel eşitsizliğe son verin, doğunun da batı kadar ışıldamasına izin verin" dedi.