YEREL HABERLER - 13 Nisan 2012 Cuma 16:42

VAN`DA MUHASEBECİLERE TTK EОİTİMİ

A
A
A
VAN`DA MUHASEBECİLERE TTK EОİTİMİ

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Simeklioğlu, 1956 yılından beri yürürlükte bulunan 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu`nun (TTK) bundan böyle 6102 Sayılı TTK olarak anılacağını söyledi.
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili muhasebecilere yönelik bir eğitim semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Simeklioğlu; uluslararası muhasebe sistemi, serbest muhasebe ve mali müşavirler camiası için yepyeni bir kavram olduğunu belirtti. Dünya ticaretinde yaşanan gelişmeler neticesinde eski TTK mevcut ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığının altını çizen Simeklioğlu, Türkiye`nin Avrupa Birliği uyum süreci nedeniyle başta finans ve sermaye piyasaları ile ilgili düzenlemelerden başlamak üzere ulusal ve uluslar arası anlamda ticari hayatı kolaylaştırıcı hükümler getirmesinin zorunluluk arz ettiğini anlattı. Simeklioğlu, ``Türkiye Cumhuriyeti`nin kurulduğu ilk günden bu yana ülkenin ekonomik açıdan kalkınması, dünya ile bütünleşmesi, uluslar arası alanda atılan en önemli adımlardan biri 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giriyor. Hazırlık çalışmalarına 1999 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan geniş katılımlı bir kurulla başlanan Yeni Türk Ticaret Kanunu, tasarı olarak 2005 yılında yaklaşık dokuz aylık bir sürede kamuoyunun bilgisine sunularak tartışıldıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne sevk edilmişti. TBMM Adalet Komisyonu`ndaki tartışmalar ve değişikliklerin ardından genel kurulda 13 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen Yeni Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Temmuz 2012 Türkiye ekonomisi için bir milat niteliği taşıyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun getirdiği düzenlemeler ile vergi odaklı anlayışın ötesine geçilmiş, kamu düzeni dikkate alınmış, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde, şirket ortakları ile bunlarla ticari ilişkiye giren üçüncü kişiler koruma altına alınmıştır`` dedi.
Kurumsallaşma, elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme gibi temel unsurlardan oluşan yeni bir anlayışla ticari yaşamın yeniden düzenleneceğini kaydeden Simeklioğlu, kayıt dışılığın önlenmesinde ve bilgi toplumu hizmetleri ön plana çıkmasında katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.
Simeklioğlu`nun yaptığı açılış konuşmasının ardından Ankara Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eğitmenlerinden Ali Dursun Koç, katılımcılara TTK`ya uyum süreci hakkında bilgi verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.